Canada ondertekent Verklaring over inheemse volken; VS staat nu alleen

Ondanks dat de Verenigde Staten nog steeds bezig zijn met het opnieuw bekijken [en – alle links] van de Verklaring over de Rechten van Inheemse Volken van de Verenigde Naties, is het inmiddels het enige overgebleven land dat tegen dit document uit 2007 heeft gestemd. Dit komt doordat Canada, na eerder Australië en Nieuw-Zeeland, onverwacht een ommezwaai heeft gemaakt en heeft besloten om het de Verklaring te aanvaarden.


Keelgezang door inheemse Inuit in Canada

Op Human Rights Now, het weblog van Amnesty International USA, heeft medewerkster Angela T. Chang een artikel geschreven over deze actie van Canada:

Op 12 november heeft Canada zich aangesloten bij de meerderheid in de wereld die de Verklaring over de Rechten van Inheemse Volken van de Verenigde Naties (UNDRIP) steunt. De Verklaring is een niet wettelijk bindend mensenrechteninstrument waarin universele standaarden voor de overleving, de waardigheid en het welzijn van alle inheemse volken zijn vastgelegd.

[…]

De Verenigde Staten hadden de UNDRIP allang moeten onderschrijven. Onvoorwaardelijke steun voor de Verklaring is essentieel om ervoor te zorgen dat de Verenigde Staten zich houdt aan internationale mensenrechtenstandaards voor inheemse volken, die worden gerekend tot de meest benadeelde en kwetsbaarste volken ter wereld. In de Verenigde Staten leeft bijna 24% van de inheemse inwoners in armoede.

Chang roept haar lezers op om een boodschap naar Barack Obama te sturen om er bij hem op aan te dringen de Verklaring te onderschrijven.

Maar niet iedereen is blij met de ratificatie door Canada. Pam Palmater, een advocate en professor uit Toronto die schrijft voor het weblog Non-Status Indians, dat zich inzet voor de rechten van mensen die niet officieel als Indianen worden erkend, noemt het nieuws “de illusie van rechtvaardigheid in Canada”:

Ik zou graag willen geloven dat Canada zich niet meer schuldig maakt aan de schijnheiligheid uit het verleden, maar deze beperkte ratificatie van de UNDRIP door de conservatieve partij bewijst het tegendeel. Aan de ene kant beloven ze wijzigingen door te voeren om onze problemen aan te pakken, maar aan de andere kant zetten ze het grote publiek tegen ons op en komen ze met een creatieve politieke interpretatie waardoor ze zich niet aan hun beloften hoeven te houden. Canada heeft de UNDRIP niet echt, naar de letter en de geest, geratificeerd – ze hebben een “Verklaring van Steun” gepubliceerd die niets verandert aan de inheemse rechten (of het ontbreken daarvan) in Canada.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.