Cambodja: Paniek tijdens waterfestival leidt tot ramp

Meer dan 340 mensen zijn omgekomen en ten minste 550 mensen zijn gewond geraakt toen er paniek [en – alle links] uitbrak op een brug tussen het eiland Koh Pich (Diamond Island) en de stad Phnom Penh in de laatste uren op de laatste dag van het waterfestival in Cambodja.

Azuriel geeft een ooggetuigenverslag van wat er op die rampzalige avond is gebeurd:

…we wilden net van het eiland teruggaan naar het vasteland toen de paniek uitbrak en er een stormloop op de brug ontstond, waarna de politie het gebied begon af te zetten.

Ik was 4 uur lang vooral bezig met helpen, ik heb ondere andere geprobeerd 4 meisjes te reanimeren die uit de rivier waren gehaald … Helaas is het maar bij 2 van hen gelukt.

Op basis van gesprekken met de plaatselijke bevolking en een aantal medewerkers van de beveiliging en de organisatie en op basis van mijn eigen ervaring heb ik het volgende kunnen reconstrueren, hoewel ik niet zeker ben of deze gebeurtenissen precies in deze volgorde hebben plaatsgevonden, maar zo moet het ongeveer zijn gebeurd:

- Ongeveer 30 mensen zijn geëlektrocuteerd (een paar waren direct dood, maar de meesten verloren het bewustzijn en liepen ernstige brandwonden op) doordat ze in contact kwamen met de metalen relingen aan weerszijden van de brug …
– Een stuk of tien mensen vielen flauw omdat ze verdrukt raakten in de menigte, als gevolg van oververhitting of uitdroging, of een combinatie hiervan, en werden onder de voet gelopen …
– De menigte raakte in paniek door de elektrocuties en er ontstond een stormloop. Meer mensen struikelden of werden omver geduwd en werden onder de voet gelopen …
– Mensen begonnen van de brug af in de rivier te springen om aan de menigte te ontkomen. Sommigen werden geëlektrocuteerd terwijl ze over de reling klommen. Sommigen kwamen om omdat ze in ondiep water of op de betonnen oever terechtkwamen.
– Nieuwsgierige toeschouwers stroomden van beide kanten op de brug af om te kijken wat er aan de hand was. DE POLITIE DRONG OMSTANDERS MET GEWELD TERUG, WAARBIJ ZE GEBRUIKMAAKTEN VAN HUN VUISTEN, WAPENSTOKKEN, PISTOLEN EN METALEN PIJPEN!!!
– Een aantal politieagenten aan de Koh Pich-zijde van de brug vuurde waarschuwingsschoten af om de menigte uit elkaar te jagen, maar dit leidde alleen maar tot meer paniek, omdat op dat moment niemand wist wie de schoten loste, en op wie of waarom …
– Op ongeveer hetzelfde moment werden de tl-buizen op de brug uitgeschakeld, evenals de meeste straatlantaarns aan de oostelijke kant van het eiland.

Ironisch genoeg ging het tv-concert een paar honderd meter verderop al deze tijd gewoon door … … …

Foto van de Facebook-pagina van Sky Pharma

Foto van de Facebook-pagina van Sky Pharma

The Sreisaat Adventures in Cambodia heeft ook gehoord dat de stormloop werd veroorzaakt door een gebeurtenis die tot paniek leidde:

Toen we vanochtend wakker werden, was Phnom Penh gehuld in somberheid.

Het hele land rouwt om de tragische dood van honderden mensen tijdens de paniek die maandagavond uitbrak. Het waren de laatste uren van de laatste dag van wat een vrolijke viering van het waterfestival had moeten worden.

Er was onduidelijkheid over de oorzaak van de stormloop, maar volgens een opmerking van een Khmer-Amerikaanse vriend van me op zijn Facebook-pagina melden betrouwbare bronnen dat een of andere gebeurtenis tot “paniek” leidde op de nieuwe brug. We hopen dat een onderzoek antwoord kan geven op de vraag welke gebeurtenis dit was.

Ik hoop van harte dat de schuldigen zullen worden gestraft en dat hier iets van wordt geleerd, zodat zoiets niet meer gebeurt. Nooit.

LTO Cambodia wil nog niemand de schuld geven van wat er afgelopen maandag is gebeurd:

Ik wou dat ik iets diepzinnigs te zeggen had. Ik wou dat ik allerlei geweldige inzichten te bieden had. Ik wou dat ik kon uitleggen waarom dit is gebeurd.

Ik wou dat ik tegen iemand of iets tekeer kon gaan. Ik wou dat ik iemand van dit alles de schuld kon geven. Op de een of andere manier lijkt het alsof dat zou helpen tegen het verdriet over deze ramp, al is het maar een beetje. Maar we weten op dit moment nog niet precies wat er is gebeurd en waarom. En beschuldigingen, hoe begrijpelijk ook voor degenen die hier direct bij betrokken zijn, dienen voor de rest van ons op dit moment alleen ons eigenbelang en kunnen oneerlijk en schadelijk zijn.

Khmer Empire bekritiseert het onvermogen van de autoriteiten om deze ramp te voorkomen:

We vragen ons alleen maar af waarom deze overheid wel in staat is om duizenden demonstranten met harde hand uit elkaar te slaan en arme mensen uit hun huizen te zetten, maar niet in staat is om deze situatie in Koh Pich in goede banen te leiden?

Deze week wordt er een rouwtocht gehouden. En er zijn een aantal telefoonnummers opengesteld voor mensen die de slachtoffers willen helpen:

Op 25 november wordt er een rouwtocht gehouden die om 5 uur ‘s middags bij het Onafhankelijkheidsmonument begint en eindigt in Koh Pich. Giften, die zullen worden verdeeld onder de slachtoffers en hun families, kunnen aan vertegenwoordigers van de 10 universiteiten* in Phnom Penh worden gegeven en deze zullen worden overgedragen aan H.E. Seang Sophondy, die verantwoordelijk is voor het comité voor slachtoffers van de ramp. Telefoonnummers: 017 58 11 48, 012 288 388.

VOOR VERMISTEN: Informatienummer: 078 7675 60 ~ 74 (15 lijnen). Gemeentehuis van Phnom Penh: 016-866159 / 012-520520 / 016-78888. Ministerie van Sociale Zaken: 012-910000 / 099-860453.

Een lezer van New Mandala voorspelde enkele dagen voor de ramp dat er waarschijnlijk een stormloop op de brug zou plaatsvinden:

Toen ik over de brug liep, in het gedrang van vooral gezinnen en jonge Cambodjanen, had ik het overweldigende gevoel dat de kinderen om mij heen onder de voet zouden worden gelopen als de menigte naar voren zou stormen. Toen ik zag dat verkopers de afrit van de brug deels blokkeerden met hun karretjes, was ik woest en vloekte ik tegen een paar van hen, maar het enige wat ik kon doen, was om de eigenaresse van het karretje dat het meest in de weg stond te dwingen het te verplaatsen. Het leek een hopeloze situatie. De brug was te smal voor deze menigte.

Cambodia Calling merkt op dat veel van de doden afkomstig waren uit de provincies en speciaal naar de hoofdstad waren gekomen voor de festiviteiten:

Een hele trieste dag voor de Cambodjanen. Alsof hun leven al niet zwaar genoeg is, die ene keer dat de gewone Khmers – waarvan er velen op het platteland wonen en naar Phnom Penh komen voor de jaarlijkse bootrace – de kans hebben om feest te vieren, loopt het uit op een tragedie.

De Cambodjaanse regering heeft gezegd dat ze 5 miljoen riels of 935 euro zal uitkeren aan de familie van elke omgekomen persoon, en 1 miljoen riel aan elke gewonde.

Foto's van de tragedie zijn te vinden op KI Media en op Facebook.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.