Moet China de Noord-Koreaanse Kims blijven steunen?

Kim Jong-un, de toekomstige leider van Noord-Korea en jongste zoon van de verzwakte Kim Jong-il, heeft zich afgelopen zaterdag in Pyongyang aan de wereld getoond [en] tijdens een feestelijke voorstelling ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van de Koreaanse Arbeiderspartij. Noord-Korea's belangrijkste bondgenoot, China, is aanwezig met een zware delegatie die van zaterdag tot en met maandag in het land zal blijven. Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua wordt de delegatie [en] geleid door Zhou Yongkang, de op acht na hoogste in rang binnen de Communistische Partij van China.

Het bezoek volgt op de grote partijbijeenkomst van de Koreaanse Arbeiderspartij van 28 september waarbij Kim Jong-un als opvolger werd benoemd. Eerder dit jaar bracht Kim Jong-il tweemaal een bezoek aan China, vermoedelijk om steun te vragen, en te krijgen, voor de benoeming van zijn zoon als opvolger.

Kim Jong-un (links), de jongste zoon van leider Kim Jong-il (rechts), poseert met nieuwe leden van het Centraal Comité van de Koreaanse Arbeiderspartij

Kim Jong-un (links), de jongste zoon van leider Kim Jong-il (rechts), poseert met nieuwe leden van het Centraal Comité van de Koreaanse Arbeiderspartij. Foto: REUTERS

China biedt al jaren stilzwijgend steun aan Pyongyang en speelt duidelijk een belangrijke rol in het overgangsproces naar de nieuwe leider. China is niet gecharmeerd van de Kim-dynastie en ergert zich aan de nucleaire crisisdiplomatie van de Noord-Koreanen, maar voor de Chinezen is stabiliteit van groot belang: een onverhoedse ineenstorting van het Noord-Koreaanse regime zou kunnen leiden tot een stroom van vluchtelingen die Noordoost-China overspoelt. Het Britse weekblad The Economist plaatste het volgende commentaar (op 23 september 2010):

Of Noord-Korea een succesvolle overgang kan maken is niet alleen afhankelijk van gebeurtenissen in het land, maar ook van China, zonder wiens hulp Noord-Korea snel ineen zou storten. De gemiddelde Chinees heeft grote minachting voor de Kim-dynastie, maar de Chinese regering is waarschijnlijk tevreden met een regeling die een gerede kans biedt op een blijvend stabiel land en goede betrekkingen met Beijing.

De Kim-dynastie is echter zowel een bron van stabiliteit als van instabiliteit voor China. Aan de ene kant heeft China langdurige historische en ideologische banden met het Kim-regime, en steun aan het regime garandeert een grotere invloed op Pyongyang dan enig ander land heeft. Aan de andere kant zullen de Kims, om de erfopvolging veilig te stellen, een verdergaande opening van het land vermijden, waardoor Noord-Korea een zwak en economisch instabiel land zal blijven. De Chinese blogger Li Kaisheng legt uit waarom [zh]:

金氏政权为了维护家族世袭,不得不使朝鲜自我封闭,以对朝鲜人民实现愚民政策。但这样做的后果是使朝鲜变得极其落后与脆弱,并在外交上不乏挑衅行为。从长远来说,这样的邻居并不适合充当中国的战略缓冲地带,搞得不好还会由战略资产变成战略负担。

Om erfopvolging te behouden, moet de Kim-dynastie Noord-Korea gesloten houden en de bevolking blijven bedriegen. Dat zal leiden tot een economisch achtergebleven en zwak Noord-Korea, dat andere landen zal blijven provoceren. Op lange termijn is zo'n buurland niet geschikt als strategische bufferzone. In het ergste geval kan het zelfs een strategisch risico betekenen.

Jiao Zongye, die schrijft voor de Singaporese krant Zao Bao, legt ook uit [zh] hoe het Kim-regime voor China een strategische sta-in-de-weg kan worden:

金家王朝的世袭制和暴虐世人皆知,外界一提朝鲜就想到中国,国人听起来还以为是中国外交实力雄厚国力强大对朝鲜影响巨大脸面增光。实际上是,金家王朝只有中国这一根大杆子撑着,中国到哪里都要背上这个王朝的暴虐印象,国际社会看到的不是中国的大国气度而是中国的强权政治。朝鲜世袭制的封建统治放眼世界无不是落后和自私的代表,其对于今日正要谋求国际形象、政治力量提升、社会改革普及的中国完全是累赘和负资产,不割裂朝鲜的结果是外界认为中国是世界暴虐体制的维护者和代言人。

De misdaden van de familie Kim zijn bekend. Als het over Noord-Korea gaat, zal de internationale gemeenschap denken aan China. Argeloze Chinese burgers zouden kunnen denken dat hun regering een grote invloed heeft op Noord-Korea. Het is een feit dat Noord-Korea zonder China ineen zou storten. China moet het beeld van het tirannieke regime altijd met zich mee dragen. Aan de rest van de wereld toont China zo niet zijn macht, maar zijn autoritaire politiek. Noord-Korea's erfopvolgingssysteem staat symbool voor achterlijkheid en egoïsme. Voor een China dat zijn imago wil oppoetsen, zijn internationale politieke invloed wil vergroten en zijn interne sociale omstandigheden wil verbeteren, is steun aan Noord-Korea een handicap. Als China zijn banden met Noord-Korea niet verbreekt, zou de rest van de wereld China kunnen zien als spreekbuis en beschermer van tirannie.

China zal Noord-Korea waarschijnlijk geen grote politieke veranderingen opdringen, maar in het zelfde Economist-artikel wordt het vermoeden geuit dat China hoopt op geleidelijke veranderingen die de Noord-Koreaanse onvoorspelbaarheid zullen doen afnemen:

China zal Kim Jong-il en zijn opvolger niet dwingen het politieke systeen te hervormen, maar sommige Koreakenners menen dat China wél van Kim verwacht dat hij de rol van de Partij vergroot ten koste van die van het leger. Het zou de voorspelbaarheid van het regime ten goede komen. China zal Noord-Korea ook aansporen tot hervorming van de economie en openstelling van het land voor de rest van de wereld. Het hoopt dat een transformatie zoals China zelf ook heeft doorgemaakt na de dood van Mao Zedong een ineenstorting kan afwenden.

Hoe kan dit worden bewerkstelligd? Volgens Li Kaisheng is het erfopvolgingssysteem het grootste obstakel, maar zou China invloed kunnen uitoefenen met zijn economische steun aan Noord-Korea:

中国政府已经意识到一个封闭落后的朝鲜对中国的不利影响,因此千方百计地想说服朝鲜实行改革开放。但朝鲜清楚地知道,一旦实行改革开放,让朝鲜人民见识了外面的世界,其世袭计划势必失去合法性与群众支持。因此,只要朝鲜坚持政权世袭,就不可能有真正的改革开放。

De Chinese regering is zich bewust van de nadelen van een gesloten en achterlijk Noord-Korea. Ze probeert Noord-Korea aan te zetten tot economische hervormingen. Maar de Kim-clan weet heel goed dat met de opening van het land het erfopvolgingssysteem zijn legitimiteit en steun van het volk zal verliezen. Zodoende zijn, zolang erfopvolging blijft bestaan, echte economische hervormingen niet mogelijk.

但中国仍然掌握有朝鲜生存所需要的关键因素:粮食、能源以及国际政治上的支持。关键在于,中国如何把握好在使用这些政策杠杆与确保朝鲜不致崩溃或倒向美国之间的平衡,这需要领导人与执行者有着高超的战略眼光与执行能力。不得不承认的是,在利益的平衡与战略时机的把握上,金正日有着近乎天才式的发挥,而中国领导人相比起来则逊色不少。这也是近些年来中国屡次被朝鲜所利用但从朝鲜几无所获的一个重要原因。

Maar China heeft nog steeds alle elementen in handen die nodig zijn voor het voortbestaan van Noord-Korea: voedsel, energie en internationale steun. Het is van groot belang dat China deze drukmiddelen gaat inzetten om ervoor te zorgen dat Noord-Korea niet ineenstort of in Amerikaanse handen valt. Daarvoor zijn strategisch inzicht benodigd en de talenten om ze in werking te zetten. Kim Jong-il is ontegenzeggelijk een meester in het doseren van macht en strategische timing. Omdat Chinese leiders in dat opzicht veel minder gewiekst zijn, heeft Noord-Korea de laatste jaren vaak misbruik gemaakt van China, zonder dat China daarvoor veel heeft teruggekregen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.