Armenië: Dode als gevolg van huiselijk geweld

Huiselijk geweld is een bekend probleem in Armenië, hoewel er zelden openlijk over wordt gesproken. Maar velen zijn geschokt en boos na de publicatie van een video-interview met de familie van een jonge vrouw die overleed aan de verwondingen die ze opliep nadat ze door haar man en zijn moeder was geslagen.

Ianyan schreef een uitgebreid artikel [en – alle links]:

Zaruhi Petrosyan, een 20-jarige moeder van twee kinderen, is door haar man en schoonmoeder doodgeslagen bij pogingen geld van haar en haar familie los te krijgen. In een video van News.am-journalist Gagik Shamshyan vertellen de moeder van Petrosyan en haar zus Hasmik Petrosyan het verschrikkelijke verhaal van het geweld waar Zaruhi het slachtoffer van was in de maanden en jaren voor haar dood op 1 oktober.

[…]

Volgens de familie van Petrosyan werd ze geslagen terwijl ze werd bedreigd, zodat ze tegemoet zou komen aan de eisen van haar man en schoonmoeder om geld te vragen aan haar familie. Volgens Hasmik sloeg haar schoonmoeder haar terwijl ze zwanger was.

De familie heeft twee keer een beroep gedaan op de politie, zelfs met een schriftelijke verklaring waarin stond dat als het misbruik zou aanhouden, dit tot aangifte zou leiden, maar volgens hen is er niets aan gedaan.

Unzipped schrijft ook over de zaak en dan vooral over de laksheid van de autoriteiten en de politie:

Ik herinner me dat het Women's Resource Centre onlangs nog posters wilde ophangen in Yerevan om huiselijk geweld onder de aandacht te brengen en het nummer van een hotline te verspreiden die slachtoffers kunnen bellen, maar de autoriteiten in Yerevan gaven geen toestemming, omdat ze beweerden dat dit probleem niet bestaat in Armenië. Een typische mentaliteit. Laten we gewoon net doen of het probleem niet bestaat, laten we er niet over praten, anders wordt ons imago misschien aangetast… In plaats van het probleem te erkennen en effectieve manieren te ontwikkelen om het op te lossen. Ondertussen blijven er slachtoffers vallen…

The Armenian Observer deelt dit standpunt en roept lezers op een online petitie te ondertekenen voor een nieuwe wet om huiselijk geweld in Armenië aan te pakken:

Wat ik wel heel typisch vind in dit verhaal is dat Zaruhi Petrosian, het slachtoffer, tegen de artsen zei dat ze was ‘gevallen’. Het wordt in de Armeense maatschappij als een schande gezien om te praten over schandelijke dingen die in de familie gebeuren. Dit zie je ook bij andere kwesties in de maatschappij – kijk naar corruptie, verkiezingsfraude of pesterijen in het leger. […]

Global Voices-auteur Simon Maghakyan schrijft op het blog Amnesty USA over zijn woede en roept lezers ook op om de petitie te ondertekenen die hij heeft opgesteld:

Wat me nog kwader maakt, is het feit dat de Armeense regering niets doet aan huiselijk geweld, zelfs niet na de internationale opschudding een paar jaar geleden. In november 2008 publiceerde Amnesty International een rapport over huiselijk geweld in Armenië waarin stond dat meer dan een kwart van de Armeense vrouwen wel eens te maken heeft gehad met fysiek geweld gepleegd door hun echtgenoot of andere familieleden. Veel van deze vrouwen hebben geen mogelijkheid om uit deze situatie te vluchten, want in de Armeense maatschappij rust er een stigma op het melden van geweld.

[…]

Teken samen met mij de petitie aan de minister-president van Armenië waarin we eisen dat zijn regering gerechtigheid garandeert in de zaak van de dood van Zaruhi door een onderzoek in te stellen naar alle schuldige partijen (niet alleen de echtgenoot, maar ook zijn broer en moeder); dat alle beweringen dat de plaatselijke politie op de hoogte was van de voortdurende mishandeling van Zaruhi worden onderzocht; en dat er snel wetgeving over huiselijk geweld wordt aangenomen.

Ook Le Retour (in 3 Parts) schrijft over de zaak, maar voegt hier kritiek aan toe op de regering omdat deze een missverkiezing wil houden, wat volgens sommigen de patriarchale maatschappij in stand houdt:

[…] we vragen ons af waarom seksestereotypen nog steeds bestaan in ons land en waarom vrouwen nog steeds door mannen worden mishandeld. Als de begrippen “man” en “vrouw” door regeringsfunctionarissen worden gedefinieerd en bevestigd, waarom zijn we dan verbaasd dat er nog steeds geweld — fysiek, emotioneel, financieel — voorkomt in de maatschappij?

Wanneer zeggen we eindelijk dat het genoeg is geweest?

De petitie kan hier worden getekend.

1 reactie

  • Vreselijk.
    Het is vreselijk dat zoveel vrouwen op de wereld nog steeds in marginale posities verkeren. Ik hoop dat alle Nederlandse vrouwen deze petitie tekenen en opkomen voor de vrouwen in Armenie.

Discussieer mee

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.