Argentinië: Voormalige president Nestor Kirchner overleden

Woensdagochtend vroeg is Nestor Kirchner aan een hartaanval overleden. Hij was de voormalige president en echtgenoot van de huidige president van Argentinië Cristina Fernandez. Hij overleed in zijn Patagonische woonplaats Calafate, waar hij de laatste jaren verbleef.

Na Kirchners plotselinge dood, kwamen op verschillende plaatsen in het centrum van Buenos Aires mensen bij elkaar, hoewel het een nationale feestdag was vanwege een te houden volkstelling. Men verwacht dat er een wake gehouden zal worden in het traditionele werkpaleis van de president, de Casa Rosada.

Nestor Kirchner. Foto van flickr gebruiker Mariano Pernicone, gebruikt onder een Naamsvermelding 2.0 Algemene Creative-Commons licentie

Er verschenen op veel blogs reacties. Op ArtePolítica [es- alle links] schrijft Juan Pablo Cappelli dat het de grootste verdienste van Kirchner was

fue devolverle la política a la sociedad, al pueblo. Demostrar que el cambio es posible, descolonizar nuestro pensamiento. Antes pedíamos que se vayan todos y ahora muchos queremos entrar, antes decían “algo habrán hecho” y ahora decimos “hagamos algo”, porque sabemos, ahora mas que nunca, que es la política la única herramienta de transformación de la sociedad

dat hij de politiek naar de mensen bracht, naar het gewone volk. Dat hij heeft aangetoond dat verandering wel degelijk mogelijk is, dat hij onze manier van denken heeft vrijgemaakt. Gewoonlijk vroegen we iedereen om het land te verlaten en nu willen velen juist het land in. We zeiden altijd “we zouden wat hebben moeten doen” en nu zeggen we “laten we iets doen”, want nu weten we, beter dan vroeger, dat de maatschappij alleen langs politieke weg kan worden veranderd.

Op Los Tres Chiflados zegt Larry,

Gracias Néstor, ahora voy a despedirte junto al pueblo, en forma de agradecimiento por demostrarme con actitud y hechos que otra Argentina es posible, que la historia puede cambiarse si se tiene coraje y convicciones

Bedankt Nestor. Ik zal samen met vele anderen afscheid van je nemen om mijn dankbaarheid te tonen voor het feit dat je ons duidelijk hebt gemaakt dat een ander Argentinië mogelijk is. Dat de geschiedenis kan worden veranderd als we maar genoeg moed en overtuiging hebben.
Poster reads: Image by flickr user Beatrice Murch, used under an Attribution 2.0 Generic Creative Commons license

Tekst poster: "Bedankt Nestor dat je ons onze rechten hebt teruggegeven. We zullen je nooit vergeten. Sterkte Cristina." Foto van flickr gebruiker Beatrice Murch, gebruikt onder een Naamsvermelding 2.0 Algemene Creative-Commons licentie

Op La Ciencia Maldita schrijft Lucas Llach,

Pobre Cristina — nuestras humildes condolencias. Ojalá que tenga el ánimo para que el ciclo kirchnerista termine con el balance generalmente positivo que –en el neto de causas y azares de todos colores– tiene de momento

Arme Cristina – wij betuigen onze deelneming. Ik hoop dat zij de kracht vindt om de periode Kirchner op de vertrouwde positieve manier af te sluiten.

Noticias del Sur verzamelt de verklaringen van andere Latijns-Amerikaanse regeringsleiders. Op de blogs Mide/No Mide en Lo que digo y no hago geven ze aan dat de waarde van de Argentijnse aandelen en obligaties na Kirchners dood is gestegen.

Overige reacties zijn te vinden op de blogs: Mendieta el Renegáu; Denken Uber ; República Unida de la Soja; Conurbanos; Tirando al Medio; en Finanzas Públicas.

Op Twitter was “Néstor Kirchner” afgelopen woensdag de hele dag wereldwijd een van de belangrijkste onderwerpen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.