Mexico: Viering tweehonderdjarig bestaan te midden van chaos

Mexico viert dit jaar met een uitgebreid programma de tweehonderdjarige verjaardag [en] van de onafhankelijkheid van de Spaanse kroon en de honderdjarige verjaardag van de revolutie. Elk jaar viert het hele land op 15 september tot in de kleine uurtjes opnieuw de befaamde oproep tot revolutie, een feest dat waarschijnlijk in veel gemeentehuizen in het hele land zal plaatsvinden. Ook Mexicanen in het buitenland vieren dit, in de Mexicaanse ambassades of in bekende Mexicaanse restaurants of bars.

Maar dit jaar is het een hele speciale viering en veel mensen hebben voorspeld dat het “beter dan ooit zal zijn”.

"Het is niet perfect, maar we kunnen er iets aan doen". Foto van flickr-gebruiker Taller Hikari, gebruikt onder een Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic Creative Commons-licentie.

"Het is niet perfect, maar we kunnen er iets aan doen". Foto van flickr-gebruiker Taller Hikari, gebruikt onder een Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic Creative Commons-licentie.

Een paar dagen geleden hield president Felipe Calderon een toespraak waarin hij alle Mexicanen opriep om één te zijn tijdens de festiviteiten, ongeacht hun verschillende opvattingen over religie, politiek en over de tweehonderdjarige verjaardag. Maar het is lang niet voor iedereen een feestdag; de tweehonderdjarige verjaardag is tegenwoordig een complex onderwerp dat verschillende meningen en reacties uitlokt. Dit is zelfs The New York Times [en] opgevallen; Randal C. Archibold schreef: “Er zijn speciale bussen voor de tweehonderdjarige verjaardag. Speciale wegen. Een speciale marathon. Een speciaal lied. De speciale digitale bibliotheek. Een speciale videogame. Zelfs een speciale vogel, de Mexicaanse trogon, en een speciale plant, een speciaal soort agave. En natuurlijk het speciale vuurwerkspektakel, het grootste ooit in het land georganiseerd. Het enige dat nog ontbreekt, is het speciale enthousiasme voor de tweehonderdjarige verjaardag.”

Iedereen weet dat de overheid heel veel geld uitgeeft aan deze festiviteiten, terwijl er andere zaken zijn die Mexicanen belangrijker vinden dan 580 miljoen pesos [es] (ongeveer 34,7 miljoen euro) uitgeven aan één feest — van één avond. Er zijn demonstraties geweest en mensen reageren op de geldverspilling te midden van problemen rond drugshandel, georganiseerde misdaad, migratie, werkloosheid en gebrek aan onderwijs.

De Mexicaanse krant El Universal [es] startte een discussie om te kijken wat lezers ervan vonden dat de overheid zo veel geld uitgeeft aan de festiviteiten [es]. Hier volgen een paar van de reacties:

Creo que en estos momentos no estamos para festejar nada,tomando en cuenta que en otro estados de la republica,estan pasando por inundaciones y todo ese dinero se deberia aplicar en ayuda a esos lugares y la”celebracion” del bicentenario dejarlo para otra ocasión. (Esteban Flores García)

Ik denk niet dat dit het juiste moment is om iets te vieren. In andere deelstaten in het land zijn er overstromingen en al dit geld zou daarvoor moeten worden gebruikt, en de “viering” van de tweehonderdjarige verjaardag zou op een ander moment moeten plaatsvinden. (Esteban Flores Garcia)

Para nada se justifica tanto gasto del gobierno, hay necesidades muy grandes en el pais que podrian ser apoyadas con ese tanto dinero que se va a gastar(Raul López M)

Er is geen rechtvaardiging voor al het geld dat de overheid uitgeeft, er zijn een heleboel dringende problemen die het land zou kunnen oplossen met het geld dat ze gaan uitgeven. (Raul López M)

Yo siento que como Mèxicano da gusto el festejar el bicentenario, pero desgraciadamente los festejos se ven opacados por tanta inseguridad y delincuencia, recordemos lo que paso en Morelia Mich. con las granadas, ademas como justificar un gasto tan exesivo habiendo otras prioridades en el pais. (JOSE FRANCISCO)

Ik, als Mexicaan, vind het goed dat de tweehonderdjarige verjaardag wordt gevierd, maar helaas worden de festiviteiten overschaduwd door onveiligheid en misdaad, laten we niet vergeten wat er in Morelia, in de deelstaat Michoacán, is gebeurd met de granaten, en hoe moeten we zulke enorme uitgaven rechtvaardigen. We weten dat er in dit land prioriteiten zijn. (JOSE FRANCISCO)

Ook op Twitter lieten Mexicanen hun gedachten over de viering van de tweehonderdjarige verjaardag gaan. Bernarda Jimenez (@b3rsita) heeft een positieve houding en schrijft dat ze graag Mexicaanse gerechten [es] eet op deze speciale dag:

Ya quiero que sea 15 para #comercomoprecious en este #bicentenario de-li-cio-so!!!

Ik wou dat het al de 15de was, dan kan ik me helemaal ongans eten tijdens dit ver-ruk-ke-lijke feest!!!

Een andere Twitteraar, Zuza-ku (@zuzaku22), schrijft over haar persoonlijke gevoelens over de moeilijke situatie in het land [es]:

En el #bicentenario lamento y lloro cada una de las muertes presentes y futuras.

Tijdens deze viering betreur ik en huil ik over elke dode die is gevallen en die nog zal vallen.

Blogger Ariadna [es] tenslotte schrijft in haar blog Blog de Ariadna [es] wat ze vindt van de viering van de tweehonderdjarige verjaardag van Mexico en wat er in het land gebeurt [es] en herhaalt hierbij wat anderen ook al hebben gezegd:

Se que es importante celebrar que somos un país “libre” y “soberano” pero, esto se pudo invertir en cosas realmente necesarias, la pobreza nos alcanza cada vez más y la delincuencia inunda nuestras calles y nuestros políticos solo piensan en como “darnos atole con el dedo” con estos festejos… ojala paremos un momento y nos demos cuenta que realmente no hay mucho que festejar ni mucho por lo cual sentirnos orgullosos.

Ik weet dat het belangrijk is om te vieren dat we een “vrij” en “onafhankelijk” land zijn, maar dit [geld] had beter kunnen worden besteed aan dingen die we echt nodig hebben, armoede is een evident probleem dat aan het toenemen is, er is veel misdaad op straat, en het enige wat onze politici doen is ons “de atole met de vinger geven” (ons bedriegen of misleiden) met deze festiviteiten… Ik hoop dat we even een moment kunnen nemen om ons te realiseren dat er niet veel te vieren valt en dat er niet veel is om trots op te zijn.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.