Iran: Kunst en design van de ‘Groene Beweging’

Where is my Vote” [en] (Waar is mijn stem) is een tentoonstelling van 150 politieke posters voor de Groene Beweging in Iran, gemaakt door kunstenaars van over de hele wereld als steunbetuiging aan de demonstraties in Iran na de presidentsverkiezingen van 2009 (de poster hierboven is van Yossi Lemel [en]). De tentoonstelling was van 30 augustus tot en met 25 september te zien in de School of Visual Arts in New York en is in november ook te zien in Boston [en].

Cyberburgerschap, blogs en moedige burgerjournalisten vormden de hoeksteen van deze internationale artistieke beweging.
John Wyszniewski, assistent-directeur Communicatie van de School of Visual Arts in New York zei per e-mail tegen Global Voices:

Na de verkiezingen in Iran in de zomer van 2009 riep een Iraanse fotograaf met de schuilnaam Green Bird kunstenaars van over de hele wereld op om posters te maken uit steun voor de Groene Beweging in Iran. Een van de kunstenaars die hij benaderde, de Italiaanse ontwerper Andrea Rauch, bood vrijwillig aan om alle posters op de website SocialDesignZine [it] te zetten, het blog van de Association of Italian Graphic Designers, waar Rauch redacteur van is. Op de site zijn meer dan 200 posters te zien.

Wyszniewski citeert een tekst uit een van de e-mails van Green Bird:

En dit is de tekst uit een van de oorspronkelijke e-mails van Green Bird:
“Hoe gaat het, vriend? Ik hoop dat het goed met je gaat. Ik ben erg droevig deze dagen. Veel mensen zijn omgekomen in Iran (na de verkiezingen). De jongens en meisjes die de afgelopen dagen zijn gedood. Ik vergiet tranen. Het huidige probleem in Iran is een internationaal probleem. En ik vind dat bekende kunstenaars van over de hele wereld deze zaak moeten steunen. Jij bent een fantastische kunstenaar. Ik vraag je dan ook dringend om een poster te ontwerpen voor deze zaak. Jij bent deze dagen ook een Iraniër, net als ik. Jij bent net als ik, dus help mij op deze manier (Groene Beweging).”

Via zijn/haar e-mails deelde [en] Green Bird ook zijn/haar foto's van de Iraanse demonstraties met de rest van de wereld.

Wyszniewski noemt ten slotte de belangrijkste onderwerpen die symbool staan voor ‘Groene kunst': “Eenheid, Verlangen naar vrijheid, Verraad, Hoop”.

Discussieer mee

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.