Iran: Gevangen genomen blogger Hossein Derakhshan (“Hoder”) riskeert doodstraf

Hossein Derakhshan

Global Voices heeft uit betrouwbare bron vernomen dat de openbare aanklager van Teheran de doodstraf zal eisen tegen de gevangen genomen Iraanse blogger Hossein Derakhshan [en] (ook bekend onder de naam “Hoder”). De rechter die de zaak leidt, Salavati, heeft nog geen uitspraak gedaan. Derakhshan wordt beschuldigd van “collaboratie met vijandige staten, het creëren van propaganda tegen het islamitische regime, belediging van de religieuze eerbiedwaardigheid en het creëren van propaganda voor antirevolutionaire groeperingen”. Hij werd 22 maanden geleden gearresteerd en zijn proces is in juni 2010 begonnen [en].

De redenen voor Hoder's arrestatie [en] bij zijn terugkeer naar Iran vanuit Canada in 2008 zijn nog steeds onduidelijk, maar volgens velen zouden zijn twee (met veel publiciteit omringde) reizen naar Israël wel eens de belangrijkste reden kunnen zijn.

Derakhshan heeft een Canadees paspoort, maar Iran erkent dubbele nationaliteiten niet en de regering staat afkeurend tegenover bezoeken aan Israël.

Wat in dit geval verwarrend is, is dat Hoder wereldwijd bekendheid heeft gekregen als vooraanstaand Iraans blogger en activist voor het recht op vrije meningsuiting (in 2004 en 2005 heeft hij ook voor Global Voices [en] geschreven). Na een koersverandering begon hij positief te schrijven over het beleid van president Mahmoud Ahmedinajhad ten opzichte van de Verenigde Staten, nucleaire wapens, Israël en zelfs intolerantie tegenover publiekelijk geuite afwijkende meningen van mensenrechtenactivisten.

In april 2009 publiceerde de Iraanse president Ahmadinejad een brief waarin hij opriep om de zaak van Hossein Derakhshan snel en correct af te handelen. De Canadese regering heeft geen publieke uitspraken gedaan over de zaak van Derakhshan. Een blog met de titel Free Hoder [en] werd kort na zijn arrestatie in 2008 opgericht door activisten voor vrije meningsuiting op internet.

Op Twitter publiceerde [en] Sanam Dolatshahi het nieuws over een mogelijke doodstraf en ook een website in het Perzisch, getiteld Kamtarin, maakte er melding van en merkte op dat, ondanks eerdere geruchten dat hij werd vastgehouden vanwege “spionage” in Israël, dit blijkbaar niet de reden is [fa] waarom de openbare aanklager de doodstraf eist tegen Derakhshan.

In een blog dat is opgezet door de familie van Derakhshan, Edalat Baraye Hossein Derakhshan (Gerechtigheid voor Hossein Derakhshan), is nog niets over dit onderwerp gemeld. Het laatste artikel op het blog van de familie is van 15 augustus en hierin staat dat de rechtszaak tegen Hossein een aantal weken geleden is afgerond [fa]:

We wachten op de uitspraak. Hij heeft niet eens een week vakantie gekregen om naar huis te komen… Het is de tweede ramadan die hij niet thuis doorbrengt… Hij zei dat het eten in de gevangenis beter is geworden sinds de vorige ramadan… Zijn moeder maakt zich grote zorgen… Men zegt dat God deze maand gebeden sneller verhoort… Vergeet alsjeblieft onze Hossein niet.

De Iraanse blogger Z8tun vatte de situatie van twee jaar geleden samen [fa]:

“Er zijn andere Iraniërs opgepakt die een bezoek hebben gebracht aan Israël, maar die werden na een paar uur ondervraging vrijgelaten. Sommige mensen denken dat Derakhshan, die de afgelopen jaren een aanhanger van de regering van president Ahmadinejad is geworden, is gearresteerd omdat hij een aantal religieuze leiders in het land heeft beledigd. Zelf heeft hij in westerse media gezegd dat, in tegenstelling tot meerdere getuigenissen van gevangen gezette bloggers, niemand in Iran de gevangenis in gaat voor wat ze op hun blog schrijven.”

De Islamitische Republiek heeft de afgelopen jaren hard opgetreden [en] tegen de blogosfeer en verschillende andere bloggers zijn in Iran tot gevangenisstraffen veroordeeld, waaronder de mensenrechtenactivist Shiva Nazar Ahari [en]. Op 18 maart 2009 [en] was Omid Reza Mir Sayafi de eerste blogger die onder verdachte omstandigheden overleed in een Iraanse gevangenis.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.