Caraïbisch gebied: Afscheid van Arrow

Bloggers uit het Caraïbisch gebied rouwen om het verlies van Alphonsus Cassell [en-alle links], beter bekend als Arrow. Hij was afkomstig uit deze regio en een pionier op het gebied van de socamuziek. Door Arrows megahit Hot, Hot, Hot kreeg de socamuziek wereldwijd bekendheid bij een groot publiek.

Uit nieuwsberichten blijkt dat de zanger al enige tijd aan kanker leed; het eerbetoon van de bloggers was ontroerend en persoonlijk.

One Tribe, Many Voices merkt op dat Arrows muziek een weergave was van het leven van een groot deel van de Caraïbische bevolking en zette voor zijn lezers zelfs een link in het artikel naar een  geluidsfragment:

Als je de Caraïbische dansmuziek ‘calypso’ niet kent, zal de naam Arrow je niets zeggen, maar van Brooklyn tot Port of Spain weet iedereen die van dansen en feesten houdt, wie hij is.

Arrow bracht een specifieke muzieksfeer naar Kaiso, de sfeer van Montserrat. Arrow zette Montserrat en zichzelf in 1982 op de muzikale kaart met zijn gigantische hit ‘Hot, Hot, Hot’.

Ik herinner me dat ik droop van het zweet toen Arrow de nummers ‘Bills’, ‘Soca Rhumba’ en ‘Rub Up’ zong tijdens het carnaval in Trinidad. Zijn vertolking van soca was anders, het had iets weg van merengue en ik kreeg de indruk dat hij de overstap maakte naar een meer pan-Caraïbisch geluid. De beat was hard en deed me ineens denken aan de Frans- en Spaanstalige Caraïben. De blazers waren heel prominent aanwezig, raakten je vol in het gezicht.

The Caribbean Camera somt Arrows muzikale prestaties op, maar laat ook een ander kant van het leven van deze man zien:

Arrow begon de calypsomuziek te vermengen met andere genres, zoals r&b, zouk en salsa en in 1982 nam hij samen met zijn arrangeur Leston Paul en zijn band Multi National Force het album`Hot Hot Hot`op.

De titelsong werd zijn eerste pan-Caraïbische hit en de bestverkochte socahit aller tijden. Het liedje werd de herkenningsmelodie van de wereldkampioenschappen voetbal in Mexico in 1986 en werd later ook vertolkt door David Johansen (als zijn alter ego Buster Poindexter), Menudo, en Babla & Kanchan.

Arrow vestigde zich tevens als zakenman in Montserrat en was eigenaar van de winkel Arrow's Manshop in Plymouth. Toen die door de uitbarsting van de Soufrière werd verwoest, vertrok hij naar Salem. Om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de vulkaanuitbarsting, organiseerde hij in 1996 een calypsofestival.

Arrow bleef populair in het Caraïbisch gebied en hij trad in 2007 nog samen met Shaggy, Byron Lee en Kevin Lyttle op tijdens de opening van het wereldkampioenschap cricket.

Vanuit St. Vincent en de Grenadines zegt Abeni tot slot:

Alphonsus ‘Arrow’ Cassell werd geboren op het kleine eiland Montserrat, maar zijn talent was allesbehalve klein. Hij bezorgde ons hits als ‘Pirates’, ‘Long Time’ en de monsterhit ‘Hot, Hot, Hot’. De socamuziek werd nog populairder toen Buster Poindexter het nummer in 1987 nogmaals uitbracht. Jaren later kende Kevin Lyttle uit St Vincent ongekend veel succes met zijn hit ‘Turn me on’. Daarom mag ik wel zeggen dat het aan Arrow is te danken dat andere socazangers gingen inzien dat dit genre ook aftrek vindt op de minder traditionele muziekmarkt.

Ik las dit weekend dat hij naar Antigua was overgevlogen voor medische behandeling. Vandaag (15 september 2010) hoorde ik dat hij aan een hersentumor is bezweken. Mijn medeleven gaat uit naar zijn familie en de inwoners van Monserrat. Misschien is het een troost voor hen dat hij altijd ‘hot, hot, hot’ zal blijven.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.