Brazilië: Grootste graffitikunstwerk ter wereld onthuld

Graffiti in Foz do Iguazu

Graffiti in Foz do Iguazu

De Braziliaanse president Lula da Silva heeft in Foz do Iguaçu het grootste graffitikunstwerk ter wereld onthuld: de tekening is ruim 3400 vierkante meter groot. Foz do Iguaçu, beroemd vanwege de Iguaçu-waterval en het drielandenpunt waar Paraguay, Brazilië en Argentinië bij elkaar komen, staat vanaf nu ook bekend om de snelweg die ter ere van de rechten van kinderen en tieners is versierd met graffiti.

ClickFoz, een regionaal online nieuwsportaal [pt] voor het gebied rond de waterval, publiceerde een speciaal verslag over dit kunstwerk, dat tot doel heeft om iets aan het negatieve beeld rond graffiti te doen, de stad te verbeteren en meer bekendheid te geven aan de rechten van kinderen en tieners. In deze video [pt] is de onthulling te zien, waarbij president Lula het startschot gaf voor het project door zijn handtekening onder het kunstwerk te zetten en kunstenaars over hun werk praten met de felgekleurde muur op de achtergrond:

Odee.com publiceert een verslag [en] en foto's van het door drie nationaliteiten gemaakte kunstwerk:

Graffitikunstenaars uit Brazilië, Argentinië en Paraguay hebben 10 dagen lang onafgebroken langs de snelweg gewerkt om het kunstwerk op tijd klaar te krijgen. Onder de graffitikunstenaars uit Paraguay zijn Eddy, Ataq, Oz en Priz, die allemaal deel uitmaken van het Paraguayaanse collectief “Jopara”. Uit Argentinië deed het collectief “Grupo We!” mee en de Braziliaanse deelnemers waren Pontello, de Infames Crew en het collectief “Ya Basta”, bestaande uit Sica, Lalan, Michel en anderen.

Priscila Benitez (Priz) uit Paraguay maakte een video [en] van hoe het kunstwerk is gemaakt. Let op de skateboards: deze waren essentieel voor het vervoer van verf en kunstenaars over de hele lengte van de snelweg of het viaducto:

In haar blog Punkgodangell vertelt Priz [es] over haar ervaringen als de enige vrouw in het internationale gezelschap van graffitikunstenaars, over de immense onderneming om deze enorme muur onder grote tijdsdruk te beschilderen, over de slopende planning, over de nieuwe technieken die ze heeft geleerd (waaronder het gebruik van een skateboard) en over hoe iedereen het werken in een multiculturele omgeving heeft ervaren:

Es todo un tema trabajar en equipo con gente que conoces por primera vez. Las relaciones humanas son complicadas y mas todavia cuando se trata de una triple frontera; cada artista tiene un estilo distinto, una manera de trabajar distinta y un lenguaje distinto. Conseguir que todo eso llegue a un acuerdo no es fácil, pero lo conseguimos. El objetivo final era uno en común y unimos fuerzas.

In een team werken met mensen die je net pas hebt ontmoet is even heel wat anders. Menselijke relaties zijn complex en dat wordt alleen nog maar erger als je met drie grenzen te maken hebt; elke kunstenaar heeft een eigen stijl, een eigen manier van werken en een eigen taal. Het was niet gemakkelijk om dit allemaal tot één geheel te maken, maar het is ons gelukt. We hadden één gezamenlijk doel en we hebben de handen ineen geslagen.

Meer foto's van het viaduct zijn te vinden op de pagina's van de verschillende kunstenaars: Eddy, Oz, Priz, Pontello en Infames Crew.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.