VS: Vertegenwoordiger Wikileaks aangehouden

Jacob Appelbaum

Jacob Appelbaum – Wikipedia

Jacob Appelbaum [en – alle links], een vertegenwoordiger van Wikileaks, is bij de grens drie uur lang vastgehouden door Amerikaanse agenten toen hij terugkeerde van een reis naar Nederland. De tas van Appelbaum werd doorzocht, bonnetjes uit zijn tas werden gekopieerd en zijn laptop werd onderzocht. Appelbaum zou hebben geweigerd om vragen te beantwoorden zonder dat er een advocaat aanwezig was en hij kreeg geen toestemming om te telefoneren. Naar verluidt werden zijn drie mobiele telefoons in beslag genomen en niet teruggegeven. Op 31 juli gaf hij een presentatie op een conferentie van DEF CON, waar hij vertelde dat zijn telefoon “in beslag was genomen”. Na zijn presentatie werd hij door twee FBI-agenten benaderd en ondervraagd. Wikileaks publiceerde onlangs meer dan 90.000 gelekte geheime documenten van het Amerikaanse leger, een actie die door het Witte Huis werd veroordeeld als onverantwoordelijk en schadelijk voor de nationale veiligheid. De documenten zouden geheime details over de oorlog in Afghanistan onthullen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.