Pakistan: Verwoestingen als gevolg van overstromingen

Overstromingen in Pakistan

Overstromingen in Pakistan, 2 augustus 2010. Foto van Flickr-gebruiker Globovisión. CC BY-NC

Dit jaar is de moesson zeker geen zegen voor Pakistan. Meestal wordt de regentijd met zijn ongewone zomerse buien met feesten en vreugde begroet, maar dit jaar valt er weinig te vieren voor de Pakistanen nu de regenbuien in het hele land tot rampzalige overstromingen hebben geleid.

De stortregens begonnen begin juli en de provincie Beloetsjistan was een van de eerste gebieden die werden getroffen. Dawn.com [en – alle links] meldde: “Veel mensen raakten dakloos nadat hun huizen waren weggespoeld door de stortregens die de meeste delen van Beloetsjistan troffen, zoals Sibi, Dera Bugti, Kohlu en Barkhan”. Inmiddels is het dodental opgelopen tot meer dan 100.

Niet lang daarna traden ook de rivieren Swat en Kabul in de provincie Khyber-Pakhtunkhwa buiten hun oevers. De overstromingen hebben maximale schade aangericht in Peshawar, de hoofdstad van de provincie, en in de Swat-vallei, een gebied dat net bezig was zich te herstellen van de verwoestingen van een aanval tegen de Taliban vorig jaar. Een journalist van de Express Tribune schreef over Nowshehra, een belangrijk gebied in de prachtige Swat-vallei, dat plotselinge overstromingen meer dan 10.000 huizen in Nowshera Kalan hebben weggespoeld en dat meer dan 5.000 mensen naar het dorp en de omliggende gebieden zijn gevlucht.

Onder: Satellietbeelden van Flickr-gebruiker DigitalGlob-Imagery, gebruikt onder een Creative Commons-licentie BY-NC-ND
Pir Sabdaq op 17 april 2010

Pir Sabdaq op 17 april 2010

Pir Sabdaq op 2 augustus 2010

Pir Sabdaq op 2 augustus 2010

Volgens de laatste berichten zijn meer dan 1,5 miljoen mensen getroffen door de ergste overstromingen van de afgelopen 80 jaar. Het dodental is opgelopen tot een schrikbarende 1100 en veel mensen zijn nog steeds verstoken van hulp en redding omdat ze door het water niet kunnen worden bereikt. Het ergste is het gebrek aan medische voorzieningen voor de slachtoffers. De omstandigheden verslechteren snel als gevolg van de uitbraak van verschillende schadelijke ziekten, zoals cholera en buikgriep. Medische teams zijn per helikopters naar geïsoleerde gebieden en delen van de Swat-vallei gebracht.

In de Pakistaanse blogosfeer werd veel geschreven over de overstromingen. De bloggers uiten niet alleen hun medeleven met en bezorgdheid over de slachtoffers, maar eisen ook een directere, effectievere reactie van de regering. Maar zowel de media als blogs richten zich meer op de recente vliegramp in Islamabad dan op het verwoestende water, een trend die Ahsan Butt terecht bekritiseerde op zijn blog:

“Ik vind het verschil tussen de reacties op de vliegramp van gisteren en die op de overstromingen in KP fascinerend. Alle nieuwszenders en kranten besteedden aandacht aan de vliegramp, die alle beschikbare ruimte innam. Maar de overstromingen zijn even erg, misschien wel erger, dan de vliegramp. Er zijn evenveel mensen omgekomen en er is aanzienlijk meer schade aangericht aan huizen, oogst, enzovoort. Maar om de een of andere reden heeft het niet dezelfde reacties uitgelokt in onze pers en onze blogosfeer/twitterverse.”

Hij citeert nog een paar nieuwsbronnen om zijn standpunt kracht bij te zetten dat het klassenverschil tussen de slachtoffers van de beide rampen direct van invloed is geweest op de aandacht in de media voor beide rampen:

“Waar het mij in dit artikel om gaat is dat ik denk dat klasse hier echt een rol heeft gespeeld. Mensen die omkomen tijdens een vlucht van Air Blue hebben een heel andere sociaaleconomische status dan mensen die hun gezin verliezen bij een overstroming in KP. Het spijt me, maar zo is het gewoon en iedereen die dit ontkent, is gewoon naïef.”

Anderen maken zich meer zorgen over de daadwerkelijke hulpverlening en hebben op Facebook, blogs en Twitter lijsten gepubliceerd van hulporganisaties waar contact mee kan worden opgenomen voor donaties voor de slachtoffers van de overstromingen. Voorbeelden hiervan zijn de pagina “Flood Relief” van het blog Secular Pakistan en de pagina “Links to send donations, relief good” van Beena Sarwar. LUBP (Let us Build Pakistan), een ander uitstekend Pakistaans blog, gaat nog een stap verder door geld in te zamelen en hulpgoederen naar de getroffen gebieden over te brengen.

De reactie van de Pakistaanse blogosfeer op de overstromingen kan over het algemeen het beste “mild” worden genoemd. Hoewel een aantal bloggers uitstekende initiatieven zijn gestart, hebben veel actieve bloggers slechts een paar regels aan de ramp gewijd. Dit is misschien te verklaren uit het feit dat vrijwel de hele blogginggemeenschap in Pakistan zich in gebieden bevindt die nog niet door de overstromingen zijn getroffen en die ver van de slachtoffers verwijderd zijn. Het verklaart misschien de ongevoeligheid van de bloggers, maar het geeft ook aan dat we onze opvattingen over blogactivisme moeten herzien als we het willen beschermen tegen de invloeden van de gebruikelijke sensatiejournalistiek, die alleen aandacht besteedt aan nieuws dat verkoopt.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.