Indonesië: “Wat is er aan de hand, meneer de president?”

President Susilo Bambang Yudhoyono

President Susilo Bambang Yudhoyono

Veel mensen, waaronder netizens, waren teleurgesteld over de toespraak van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono aan de vooravond van de viering van de Indonesische Onafhankelijkheidsdag. Is dit een teken dat de president, die veel stemmen kreeg tijdens de verkiezingen, de steun van het volk al begint te verliezen?

Lawmakers zei [id] dat er in de toespraak van de president geen melding werd gemaakt van een aantal actuele onderwerpen, zoals soevereiniteit en bescherming van consumenten.

Zo ontstond er afgelopen weekend een nieuw grensincident tussen Indonesië en Maleisië toen enkele Maleisische vissers werden gearresteerd door de Indonesische marine toen ze in Indonesische wateren visten. De Polis Diraja Malaysia (Maleisische Koninklijke Politie) verhinderde de arrestaties en nam als represaille drie Indonesische agenten gevangen. Het incident wordt momenteel onderzocht en er wordt onderhandeld over de vrijlating van de drie gevangenen.

De dodelijke explosies [en] veroorzaakt door defecte flessen gesubsidieerd LPG blijven de vijandige gevoelens onder het volk ten opzichte van de regering voeden. Het aantal slachtoffers neemt nog steeds toe, ondanks dat er meer maatregelen zijn genomen om het aantal ongevallen te beperken.

Puan Maharani, kleindochter van de eerste Indonesische president, Sukarno, en erfgename van een vooraanstaande politieke clan, zei [id] dat de toespraak van president SBY voorbijging aan het algemeen welzijn van het volk.

Critici merkten op dat de oproep van de president aan alle Indonesiërs om “harmonieus samen te leven in een pluralistische maatschappij” in tegenspraak is met zijn zwijgzaamheid over de recente aanvallen op christelijke congregaties buiten de hoofdstad Jakarta. Hij zei ook niets over de aanval in de Ahmadiyyah-gemeenschap in West-Java door het Islamic Defenders Front, een extremistische groepering die strijdt voor op de sharia gebaseerde wetgeving in het seculiere land.

Relly Jehato [id], die op het blognetwerk Kompasiana blogt, zei dat de toespraak normatief was en geen plannen bevatte die echt problemen oplossen.

Sulit memang untuk menemukan perubahan yang benar-benar masif pada pemerintahan SBY. Mengapa? Keberhasilan seorang SBY sangat ditentukan oleh kualitas reformasi pada berbagai institusi dan kepentingan politik lain yang menyertai dan menopangnya. Mulai dari jajaran birokrasi, aparat penegak hukum, parleman, partai politik, dan masyarakat sipil.

Het is moeilijk om grote veranderingen te ontdekken die door de regering van SBY zijn beloofd. Waarom? Omdat het succes van de regering moet worden afgemeten aan goede hervormingen van instellingen en andere ondersteunende factoren — bureaucraten, wetshandhavers, het parlement, politieke partijen en het volk.

Hij concludeert:

Persoalannya, sejujmlah institusi tersebut masih berada dalam kondisi sekarat alias sarat masalah. Ini diperumit oleh sikap SBY yang kerap bimbang, ambigu, tidak tegas, lamban, dan cenderung kompromisti. Kita pun lantas bertanya: apakah pidato SBY kali ini masih omong doang, sama seperti penilaian banyak kalangan?…Kita tunggu dan lihat saja…

Het probleem is dat de meeste genoemde instellingen heel veel problemen hebben en dat de besluiteloosheid en neiging tot compromissen van de president alles alleen maar bemoeilijkt (als onderdeel van de roadmap voor hervormingen). Veel mensen vroegen zich af: was de toespraak gebakken lucht? (Ik denk het wel) We moeten maar afwachten..

Een aantal reacties uit de Indonesische twittersfeer:

@ekyamiruddin:  SBY banyak dikritik orang. Dan tdk keliatan demokrat mendukungnya. Hmmm, what's wrong mr president ?

SBY door velen bekritiseerd en Demokrat [opmerking van de auteur: zijn politieke partij] leek hun leider niet te verdedigen. Wat is er aan de hand, meneer de president?

@SayRizal: Presiden SBY Pidato, Banyak pejabat yg tidur, BBan, Catur, dll, Contoh seorang pemimpin yang sudah tidak punya lagi wibawa #indonesia65

Tijdens zijn toespraak zaten veel ambtenaren te slapen, met hun Blackberry te spelen, enz. Een voorbeeld van een leider die zijn aantrekkingskracht aan het verliezen is.

@bhe_es: @fadjroel :sedih rasanya mendengar pidato kenegaraan presiden SBY,,hanya berisi pandangan dan tujuan semu yang menjadi khayalan …

Het is triest om te horen dat de toespraak van SBY alleen maar vage visies, doelstellingen en fantasieën bevatte.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.