Venezuela & Colombia: Online politieke tekenfilms steken de draak met de actualiteit

Presidential Island

Presidential Island

Grappige online politieke tekenfilms vormen een uitlaatklep voor Colombianen en Venezolanen die op internet op zoek gaan naar verschillende standpunten.

In Colombia geven Internautismo Crónico [es – alle links] en Parodiario TV commentaar op het laatste nieuws en in Venezuela heeft Chigüire Bipolar naam gemaakt met Presidential Island. Internautismo heeft geen aparte serie over politiek, maar laat de personages een rol spelen in verschillende actuele gebeurtenissen. Parodiario.tv is bekend geworden met Little Tyrant, een online serie die twee soorten dictatuur laat zien, een rechtse en een linkse, die worden vertegenwoordigd door een groen en een rood personage. Presidential Island uit Venezuela treedt in het voetspoor van de tv-serie Lost en plaatst Latijns-Amerikaanse presidenten en de Spaanse koning als schipbreukelingen op een onbewoond eiland. Hieronder volgen een aantal scenes uit deze series.

In deze aflevering van Internautismo zijn de presidenten van Venezuela, Colombia en Ecuador samen te gast in een populair Peruaans praatprogramma uit de jaren negentig van de vorige eeuw, Laura in America, een Jerry Springer-achtig programma waarin dagelijks onderwerpen als bedrog, ontrouw en geheime baby's aan bod kwamen. Het programma heet I can't get along with my neighbors and they want to kill me (Ik kan niet met mijn buren overweg en ze willen mij vermoorden) en Alvaro Uribe, de president van Colombia, vertelt Laura alles over zijn problemen met Hugo Chavez, de president van Venezuela, die ontkent dat hij raketwerpers heeft geleverd aan de vijanden van Colombia (maar hij geeft wel toe dat hij hen een heleboel andere dingen heeft geleverd). Even later ontkent Rafael Correa, de president van Ecuador, dat hij een slippertje heeft gemaakt met de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), ondanks dat er een geheime video bestaat. Aan het einde van het programma krijgen de gasten de gebruikelijke prijzen van Laura in America: een broodjeskraampje en computerlessen.

Little Tyrant, de tekenfilm van Parodiario, laat zien dat slecht leiderschap niet gekoppeld is aan een specifieke politieke partij. Deze tekenfilm (gepubliceerd onder een Creative Commons-licentie) is inmiddels zo populair dat de dvd met de beide series in Colombiaanse boekwinkels en cd-winkels wordt verkocht en aangeprezen. In deze aflevering van Little Tyrant, die is gebaseerd op het populaire Colombiaanse kinderversje Rin Rin Renacuajo [en], ontdekken een linkse en een rechtse dictator hoe ze informant kunnen worden en daarbij leren ze een aantal belangrijke lessen, zoals hoe belangrijk het is om van tevoren te worden betaald.

In Venezuela laat het zeer vermakelijke Presidential Island van Chigüire Bipolar een meer complexe relatie zien tussen de landen in Latijns-Amerika. In deze uit twee delen bestaande aflevering bevinden de presidenten zich als schipbreukelingen op een onbewoond eiland nadat ze de Presidentiële Top hebben verlaten. Ze bouwen een vlot en besluiten het eiland te verlaten, maar president Chavez van Venezuela merkt op dat ze niet allemaal op het vlot passen. Ze besluiten een voetbalwedstrijd te organiseren tussen de gebonden en de niet-gebonden landen en de winnaar mag het eiland verlaten. De Spaanse koning doet verslag van de wedstrijd. Bekijk hier deel 1 en deel 2.

Hier is nog een extra clip, de Illustrated Venezuelan History (Geïllustreerde geschiedenis van Venezuela) van RetroTV uit Barinas, Venezuela:

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.