Cambodja: Officiële lancering van eerste online mensenrechtenportaal

Op 22 juli 2010 is Sithi.org [en – alle links], een Cambodjaans mensenrechtenportaal dat tot doel heeft meldingen van mensenrechtenschendingen te crowdsourcen en te beheren, officieel gelanceerd. Aan het portaal werken verschillende instellingen mee, waaronder ambassades, internationale en lokale ngo's, media en vertegenwoordigers van universiteiten.

De site heeft zich het afgelopen jaar snel ontwikkeld. Op de site zijn een aantal rapporten van mensenrechtenschendingen, relevante juridische instrumenten en publicaties gepubliceerd. Deze uitbreiding van de informatie ging gepaard met een toename in het aantal bezoekers — van 8.000 tot meer dan 33.000 in de zes maanden sinds de site voor het Technology for Transparency Network werd gedocumenteerd.

De informatie op Sithi is geciteerd en gebruikt in belangrijke analyses en evaluaties voor mensenrechten en ontwikkeling. “Rapporten van andere ngo's over de rechten van de inheemse bevolking die zijn ingediend bij de VN-Commissie voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie maakten gebruik van twee kaarten van Sithi.org om de landproblemen aan te geven waar inheemse volken in Cambodja mee worden geconfronteerd,” aldus Chor Chanthyda, projectcoördinator van Sithi, tijdens de officiële presentatie van de site. Ze voegde hieraan toe dat ook Economics Today in hun verslaggeving van problemen met landconcessies gebruik heeft gemaakt van kaarten met ontwikkelingstrends van Sithi.

De deelnemers gaven veel nuttige feedback over de navigatie van de site, over bijdragen van gebruikers en over de veiligheid van degenen die zaken aandragen.

Ondanks dit opvallende succes is er nog genoeg ruimte voor discussie en verbetering wil de site haar doel bereiken om via gezamenlijke pleitbezorging meer bewustzijn te creëren over mensenrechtenschendingen. Het oorspronkelijke plan was dat Sithi het publiek zou toestaan om gevallen van mensenrechtenschendingen te melden en in te dienen, maar op dit moment mogen alleen vertrouwde ngo-partners deelnemen, om te garanderen dat de gegevens zijn geverifieerd. Verder is de site nog niet erg bekend, ondanks dat het aantal bezoekers toeneemt. Ten slotte was de site onoverzichtelijk, iets wat de organisatie het afgelopen jaar heeft proberen te verbeteren. Tijdens de lancering riep het team ngo's en particulieren op om suggesties te doen voor veranderingen om de site nog gebruiksvriendelijker te maken en om advies te geven voor een plan om ngo's te trainen in het indienen van zaken. De toekomstplannen van Sithi bestaan onder andere uit het ontwikkelen van een gebruiksvriendelijker platform en het verbeteren van de toegankelijkheid in de lokale taal, zodat de site optimaal ten goede komt aan de Cambodjaanse maatschappij.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.