Zuid-Afrika: Het WK en de discussie over de vuvuzela

Wat tot nu toe het meeste opvalt aan het WK 2010 zijn waarschijnlijk de splinternieuwe stadions en de kleurige kleding van de supporters van de 32 deelnemende landen. Maar het meest opvallende geluid van het toernooi is ongetwijfeld het gegons van de vuvuzela, dat zowel voor de fans in het stadion als voor de kijkers thuis hoorbaar is. Het opvallende geluid heeft geleid tot een discussie over of de vuvuzela een aanwinst is voor het toernooi of er juist afbreuk aan doet.

Voor voetbalsupporters in Zuid-Afrika hoort de vuvuzela er gewoon bij als ze naar een wedstrijd kijken en ze vragen zich af waarom iedereen zo moeilijk doet. Maar voor internationale bezoekers en kijkers is het geluid van het plastic instrument geheel nieuw.

Foto van een vuvuzela in Soccer City

Foto van een vuvuzela in Soccer City van alvez, gebruikt onder een Creative Commons-licentie.

Deze discussie over de vuvuzela dateert [en – alle links] van de Confederations Cup 2009 die in Zuid-Afrika werd gehouden. Dit was voor veel voetbalfans over de hele wereld waarschijnlijk de eerste kennismaking met het geluid van de vuvuzela. Sommigen vonden dat de vuvuzela moest worden verboden in de stadions, omdat ze het kijkplezier verpestten. De president van de FIFA, Sepp Blatter, stond er echter volledig achter dat vuvuzela's tijdens het WK gewoon waren toegestaan: “We moeten het Afrikaanse WK niet gaan europeaniseren“.

Nu het toernooi een paar dagen bezig is, is het een discussieonderwerp geworden op internet, met bijdragen van mensen die erover klagen en van mensen die het instrument verdedigen, en zelfs van mensen die kritiek hebben op degenen die over de vuvuzela klagen. Hoewel er berichten de ronde doen dat de FIFA het gebruik van de vuvuzela misschien gaat beperken vanwege klachten van televisiemakers, denken veel mensen dat de vuvuzela gewoon zal blijven.

Twitteraar Anas Qtiesh uit Syrië vergelijkt het geluid met dat van een zwerm insecten: “We moeten het stadion uitroken, het begint uit de hand te lopen met al die bijen.” Er zijn verschillende Twitter-accounts aangemaakt om over de vuvuzela te klagen: @stopvuvuzela, @vuvuneela en @vuvunee.

Anderen stonden meteen klaar om de voetbaltraditie in Zuid-Afrika te verdedigen. Michelle Sibanda (@pinkminx36) schrijft:

De vuvuzela maakt deel uit van de tradities van ons land…dus NEE, we houden er niet mee op en jullie kunnen klagen tot je een ons weegt!!!”

Sommigen vonden de kritiek op het zoemende geluid van de vuvuzela erg grappig en maakten de klagers belachelijk. Daniel Reeders (@onekind) schreef:

Het Westen ontdekt Afrika, ontdekt dat het luidruchtig, niet om aan te horen en overweldigend is, en trekt zich terug op Twitter om te klagen #vuvuzela

Karabo Harry (@kayrabH) relativeert een en ander door een suggestie te doen:

Als je het geluid van de #vuvuzela irritant vindt, moet je gewoon #oordopjes kopen & over belangrijker dingen klagen als #analfabetisme en #armoede.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.