Vonnis Indiase giframp Bhopal: te weinig en te laat?

Bhopal-ramp

Vrouwen protesteren in Bhopal – Foto van Flickr-gebruiker obbino, gebruikt onder een Creative Commons-licentie

In de nacht van 2 op 3 december 1984 vond in Bhopal, Madhya Pradesh, India, de ergste industriële ramp uit de Indiase geschiedenis plaats toen tonnen van het dodelijke gas methylisocyanaat (MIC) en andere giftige stoffen uit een pesticidefabriek van Union Carbide (UCIL) lekten. Een groot aantal mensen werd blootgesteld aan deze gifstoffen, met als gevolg duizenden doden en nog eens duizenden mensen die voor het leven verminkt raakten.

Meer dan 25 jaar later heeft een rechtbank in Bhopal de Indiase afdeling van Union Carbide schuldig bevonden en bovendien 8 voormalige functionarissen van UCIL (allen Indiërs) schuldig bevonden onder de Secties 304-A (dood door nalatigheid), 304-II (dood door schuld niet gelijk aan moord), 336, 337 en 338 (grove nalatigheid) van het Indiase Wetboek van Strafrecht. Ze zijn allemaal veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf en een boete van INR 100.000 (ongeveer €1780). UCIL kreeg een boete van INR 500.000 (ongeveer €8900) opgelegd.

In het vonnis kwam echter nergens de naam voor van Warren Anderson [en – alle links], de toenmalige voorzitter van de Union Carbide Corporation die zijn borgtocht verbeurde, het land uit vluchtte en voortvluchtig is verklaard toen hij weigerde terug te keren uit de Verenigde Staten om in India terecht te staan.

Sinds de ochtend werd er uitgebreid gespeculeerd en vol verwachting uitgekeken naar het vonnis, dat volgens de meeste Indiërs te laat komt om nog enige steun en verwerking te bieden aan de slachtoffers van de giframp van Bhopal. Op Twitter was de sfeer onder de mensen, die varieerde van hoopvol tot sceptisch, goed te proeven:

viral_gandhi11: O, vandaag is het de dag van de waarheid voor de giframp van Bhopal! Ik hoop dat mijn vriend, die zijn vader heeft verloren bij deze ramp, gerechtigheid krijgt, ook al is het nu te laat!

senthilkumarc: De giframp van Bhopal… Vandaag is de dag van de waarheid. Ik hoop dat het vonnis volledige gerechtigheid biedt, hoewel CBI de zaak al heeft verzwakt.

chaitannya: Na 26 jaar… volgt er eindelijk een uitspraak in de zaak van de giframp van Bhopal. Zoals gebruikelijk zijn de belangrijkste daders aan de wet ontsnapt

Divyeshn: Uitgestelde gerechtigheid is ontkende gerechtigheid. Vonnis giframp @Bhopal.

rameshsrivats: Een vonnis na 26 jaar. De echte ramp van Bhopal is de gebakken lucht in het rechtssysteem.

Sommige netizens vergeleken de slepende Bhopal-zaak met de snelle reacties na de recente olieramp bij het boorplatform Deepwater Horizon van BP in de Golf van Mexico:

shahhameed: Bhopal-ramp: Indiase regering moet Union Carbide aansprakelijk stellen, net zoals de VS BP aansprakelijk stelt voor de olieramp

Er komen steeds meer reacties op het vonnis. Mensen in het veld en activisten die de afgelopen 25 jaar voor de slachtoffers hebben gestreden hebben het gevoel dat de regering, het onderzoeksbureau en de rechterlijke macht niet alleen de mensen van Bhopal in de steek hebben gelaten, maar bovendien een ongezond precedent hebben geschapen voor de manier waarop buitenlandse bedrijven in het land opereren, namelijk zonder veel aansprakelijkheid.

Blogger Guhan Saravanan schrijft op zijn blog:

Ze hebben er 25 jaar over gedaan om acht personen te veroordelen en maar liefst twee jaar in de gevangenis te gooien. In India kijkt niemand daar van op – zo lang duren die dingen nu eenmaal. En als het om een industriële ramp gaat van de omvang van die van Bhopal, is het alleen maar logisch, want de regering van India is erbij betrokken. Terwijl de regering en het bedrijfsleven onderling uitvochten bij wie de schuld lag, hoeveel schadevergoeding genoeg zou zijn en hoe deze zou moeten worden uitbetaald, leden de slachtoffers nog steeds en hebben ze tot de dag van vandaag nog steeds geen fatsoenlijke schadevergoeding ontvangen. Claims voor rehabilitatie en medische zorg werden genegeerd, en dit gold ook voor een verzoek om hun problemen te evalueren.
De giframp van Bhopal is uitgegroeid tot een studie in het contrast tussen menselijkheid en mensenrechten.

Hieronder volgen een aantal tweets met reacties op het vonnis:

Mohit_Panwar: Vandaag het vonnis over de giframp van Bhopal. Max. gevangenisstraf is 2 jaar. Het is alsof die 15.000 mensen nog een keer worden vermoord. Ik verzet me ertegen. Jij ook?

parthi_trends: Dit vonnis van de rechtbank kan worden beschouwd als #Bhopal deel 2..

Supriya1310: Acht verdachten krijgen in de zaak van de giframp van Bhopal na 25 jaar twee jaar gevangenisstraf..wacht even! Is dit een grap??

jeyaganesh: Een schande! Schuldigen van giframp van Bhopal gaan vrijuit

shekharkapur: Als ‘Bhopal’ in de VS had plaatsgevonden, zouden het bedrijf en alle verzekeringsmaatschappijen failliet zijn gegaan aan de schadevergoedingen die ze hadden moeten betalen

savvysliver: Indiase rechtbank veroordeelt 7 personen voor giframp in Bhopal, ze hebben duizenden mensen vermoord en krijgen alleen een tik op de vingers

AdvaitBorate: Te weinig en te laat in de zaak van de giframp van Bhopal :(

Toen Union Carbide werd gevraagd om een reactie op het vonnis, trokken ze hun handen er vanaf omdat volgens hen niet zij (dus Union Carbide of zijn managers), maar UCIL aansprakelijk was en betrokken was bij deze zaak/onder de jurisdictie viel van de Indiase rechtbank.

De oppositie in het parlement haalt nu de Bhopal-zaak aan om op te roepen tot een heroverweging van de voorgestelde controversiële wetgeving over nucleaire aansprakelijkheid. Ondertussen vat columnist/journalist Madhavan Narayanan in zijn tweet misschien wel het beste samen waar mensen nu direct behoefte aan hebben:

Laten we het paradigma verplaatsen van MVO naar MAO: van maatschappelijk verantwoord ondernemen naar maatschappelijk aansprakelijk ondernemen.

Afbeelding: van gebruiker obbino op Flickr.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.