Portugal: Eensgezind eerbetoon aan Nobelprijswinnaar José Saramago

José Saramago

Fundação José Saramago; overgenomen van Flickr onder een CC-licentie

De Portugese schrijver José Saramago, de enige Portugeestalige winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur, is op 18 juni na een langdurige ziekte op 87-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats op Lanzarote. Hij heeft ons een rijke verzameling fictie nagelaten vol filosofische beschouwingen die hij gebruikte om situaties te creëren die even onwaarschijnlijk en onmogelijk als kritisch waren. Onder zijn bestsellers zijn De stad der blinden, over een land waar iedereen het gezichtsvermogen heeft verloren, en Het verzuim van de dood [en], over sociale conflicten in een land waar de mensen niet meer doodgaan.

@LuisMonteiro José Saramago marcou-me pela integridade, desapego à fama, postura leal perante os seus ideais, por muito q possamos n os partilhar. Homem.

@LuisMonteiro [pt] José Saramago heeft me getroffen met zijn integriteit, zijn gebrek aan gehechtheid aan roem, zijn trouw aan zijn idealen, ook al delen we deze soms niet. Man.

Hij onderscheidde zich met zijn atheïstische en militant communistische overtuigingen als een revolutionaire geest die niet altijd werd geaccepteerd of begrepen: in de jaren negentig van de vorige eeuwig emigreerde hij naar Spanje toen hij niet meer mocht deelnemen aan literaire wedstrijden met zijn polemisch werk Het evangelie volgens Jezus Christus [en].

@tuliovianna Se o inferno cristão existe, neste momento Saramago está sendo recebido com honras de chefe de Estado; Darwin faz um discurso de boas-vindas

@tuliovianna [pt] Als er een christelijke hel bestaat, dan wordt Saramago hier op dit moment met staatseer ontvangen; Darwin houdt een welkomstrede

Binnen een paar minuten nadat de dood van Saramago bekend was gemaakt, verschenen er blijken van waardering van netizens van over de hele wereld op internet. Ironisch genoeg was Saramago al snel een van de meest populaire onderwerpen op Twitter: zijn verzet tegen dit communicatiemiddel was algemeen bekend.

@marionel A Saramago no le gustaba Twitter ni creía mucho en Internet, aun así ya es homenajeado al ser TrendTopic [5] http://tweetphoto.com/27811330

@marionel [pt] Saramago vond Twitter maar niks en hij had ook niet veel vertrouwen in internet, en toch krijgt hij nu een eerbetoon als een van de vijf populairste onderwerpen op Twitter http://tweetphoto.com/27811330
Saramago over Twitter

Saramago over Twitter: "Die 140 tekens vertegenwoordigen iets wat we al weten: de neiging tot communiceren in eenlettergrepige woorden. Langzaam maar zeker zakken we af tot gegrom." Foto van Liquidslave op Flickr, CC-licentie.

Sommigen merkten op dat de stijl van Saramago een uitdaging vormde voor zijn vertalers, maar vooral ook voor lezers van de oorspronkelijke Portugese tekst.

@chonnye [en] Mijn favoriete schrijver, José Saramago, is overleden. Zijn boeken hadden een metrum dat geen enkele schrijver ook maar kan benaderen. R.I.P.

@diegomaia E se todo mundo escrevesse sem pontuação hoje em homenagem a Saramago #saramagoday

@diegomaia [pt] Laten we vandaag allemaal zonder interpunctie schrijven als eerbetoon aan Saramago #saramagoday

@joaomhenrique Vamos todos deitar fora a tecla da vírgula do teclado em sua homenagem. RIP José Saramago

@joaomhenrique [pt] Laten we vandaag allemaal de kommatoets uit ons toetsenbord halen als eerbetoon. R.I.P. José Saramago
José Saramago

José Saramago 1922-2010.
Foto van de Fundação José Saramago.

@maria_fro Tô muito triste, #Saramago além de um ótimo escritor era admirável em sua coerência e princípios: http://migre.me/Q28O #luto

@maria_fro [pt] Ik ben heel verdrietig, #Saramago was meer dan alleen een geweldige schrijver, hij blonk uit in zijn samenhang en in zijn principes: http://migre.me/Q28O [pt] #mourning

Maria Frô geeft op haar weblog [pt] ook een aantal leestips voor Saramago, met name de laatste paar interviews die hij aan de Spaanse krant El País gaf en waarin hij zei: “Vertel mij niets over de dood, want ik ken hem al” [es].

De laatste tekst die op het weblog van Saramago is gepubliceerd, getiteld “Denk, denk” [pt], zet ons aan het denken over de intellectuele en ideologische waarde van een persoonlijkheid die in woorden zal blijven voortleven.

Acho que na sociedade actual nos falta filosofia. Filosofia como espaço, lugar, método de refexão, que pode não ter um objectivo determinado, como a ciência, que avança para satisfazer objectivos. Falta-nos reflexão, pensar, precisamos do trabalho de pensar, e parece-me que, sem ideias, nao vamos a parte nenhuma.

Ik denk dat het ons in de huidige maatschappij ontbreekt aan filosofie. Filosofie is een ruimte, een plaats, een methode van reflectie, die misschien geen specifiek doel heeft, zoals de wetenschap, die zich ontwikkelt om doelen te bereiken. Waar het ons aan ontbreekt is reflectie, denken, denken is werken en dat hebben we nodig, en volgens mij bereiken we niets zonder ideeën.

1 reactie

  • Jose Saramago, onvoorstelbaar dat hij niet meer schrijft, dat er nooit meer een boek van hem verschijnt, dat die altijd door meanderende zinnen niet meer nieuw tevoorschijn komen. Wat een rijkdom en diepgang heeft hij achtergelaten. Wat een kunst heeft hij gemaakt.

Discussieer mee

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.