Oman: De nasleep van cycloon Phet

Oman is een paar dagen geleden getroffen door de cycloon Phet, een tropische cycloon die is ontstaan in de Indische Oceaan. Dit is de tweede grote cycloon die Oman treft na cycloon Gonu drie jaar geleden. Ondanks dat Oman en haar inwoners dit keer beter waren voorbereid, werd de stad Sur, die direct door Phet is getroffen, toch nog ernstig beschadigd. De cycloon bereikte de hoofdstad Masqat, maar de schade daar was in vergelijking niet noemenswaardig.

Blogger Undercover Dragon schreef [en] een gedetailleerd verslag over de gevolgen van Phet voor het land, over de slachtoffers, de infrastructuur, de communicatie en zelfs over de productie van olie en gas:

Uiteindelijk was de cycloon Phet, in ieder geval in Masqat, lang niet zo ernstig als Gonu, niet qua duur, windsnelheid, regen of schade. Voor de stad Sur waren de gevolgen waarschijnlijk ernstiger, omdat Sur zich direct onder het oog van de storm bevond toen deze over de meest oostelijke punt van Oman schoof. In Sur werd 40 centimeter regen gemeten, een record. De stad stond vrijdagmiddag grotendeels onder water.

De storm veroorzaakte een heleboel ongelukken, maar nog meer ongelukken waren het gevolg van onvoorzichtigheid en ongepaste nieuwsgierigheid van mensen die de gevaarlijke, nieuw gevormde wadi's (rivierbeddingen) wilden verkennen. Over dit onderwerp werden veel interessante opmerkingen geplaatst op het blog van Dhofari Gucci [en] . Ondertussen besloot de Royal Oman Police (ROP) om actie te ondernemen tegen iedereen die onaanvaardbare risico's nam in de nasleep van de crisis:

De ROP (zie de afbeelding hierboven als je Arabisch kunt lezen – deze stond vandaag in de kranten) zal uiteraard mensen ondervragen die zichzelf en anderen in gevaar brengen door wadi's in te gaan of zelfs maar te gaan kijken (de meest populaire hobby in Oman). Volgens mijn collega-blogger Reality is een agent van de ROP verdronken toen hij een kind probeerde te redden dat in een wadi aan het “zwemmen” was. HULDE AAN DE ROP HIERVOOR.

Het is een eng idee dat cyclonen vaker zullen voorkomen in Oman als gevolg van de opwarming van de aarde. We hopen dat het niet zover zal komen.

Op de blogs van Omanizer [ar], Dhofar Gucci [en] en Kishor Cariappa [en] zijn veel foto's te vinden van de nasleep van Phet.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.