Marokko: Een henna-ervaring

Henna bestaat al duizenden jaren als kunstvorm. Het wordt van Marokko tot Bangladesh gebruikt om het haar te verven en het lichaam te versieren. In Marokko wordt henna gebruikt om de handen en voeten met ingewikkelde patronen te versieren en om het haar te kleuren in de hammam.

Er is pas een nieuw boek uitgekomen over de eeuwenoude hennakunst. Het boek met de titel Moor: A Henna Atlas of Morocco bevat tekeningen en foto's van de prachtige Marokkaanse variant van deze kunstvorm. Hierbij een voorproefje:

De schrijvers van het boek hebben ook een blog: Moor Henna [en].

Emily, een vrijwilligster in het Peace Corps (Emily and Jon in Morocco [en]), kon onlangs met eigen ogen zien hoe er met henna wordt gewerkt. Ze plaatste foto's [en] op haar blog waarop te zien is hoe de henna wordt aangebracht in het atelier waar ze werkt:

Toepassing van henna in Marokko

Toepassing van henna in Marokko

Ze plaatste ook een foto van haar eigen met henna versierde arm:

Henna, een paar uur nadat het is aangebracht

Henna, een paar uur nadat het is aangebracht

Emily schrijft over haar ervaring:

Toen ik thuiskwam, heb ik de gedroogde henna eerst met een beetje olijfolie gedept voordat ik het eraf heb gehaald. De meisjes hadden gezegd dat ik gewoon plantaardige olie kon gebruiken (waarschijnlijk omdat dit goedkoper is), maar ik heb voor het echte spul gekozen. Ik denk dat de olie ervoor zorgt dat de henna beter wordt “gefixeerd”, maar het voelt ook gewoon prettig op de huid, want de gedroogde henna voelt niet echt fijn aan. Als de henna eraf gaat, is het eerst felgeel, maar in de uren daarna wordt het donkerder. Vandaag had het een mooie bruine kleur.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.