Kirgizië: Etnisch geweld door provocaties

Zoals al eerder werd bericht, hebben de inter-etnische onlusten van 10 juni tussen de Kirgizische en Oezbeekse bevolkingsgroepen in het zuiden van Kirgizië geresulteerd in grootschalig geweld en een verdere exodus van Oezbeken die in Kirgizië wonen.

Drie dagen van georganiseerd geweld hebben een ernstige humanitaire ramp veroorzaakt in het afgelegen conflictgebied; de bevolking heeft nog slechts beperkt de beschikking over telefonie, elektriciteit en voedsel, na enkele nachten van beschietingen en plunderingen. Even bestond de vrees dat ook andere gebieden in het zuiden van Kirgizië bij het conflict betrokken zouden worden, zoals Jalalabad (de machtsbasis van de voormalige president Bakijev) dat dichtbij Osj ligt, de stad waar de onrust begon.

Op dit moment lijkt de situatie iets beter te worden, nadat de tijdelijke regering de noodtoestand heeft uitgeroepen en het leger toestemming heeft gegeven te schieten op plunderaars. Verschillende provocateurs zijn opgepakt en ondervraagd, waaronder volgens regeringsfunctionarissen “de hoge ex-politicus”, van wie de naam nog niet bekend is gemaakt. De patriarchen van beide etnische gemeenschappen treden in contact met de bevolking en roepen op tot kalmte en verzoening.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de zogenaamde incidenten (wederzijdse mishandeling of verkrachting) die de aanleiding vormden voor de gevechten een verzinsel waren. Bloggers in het noorden van het land verzamelen voedsel en kleding om daarmee hun landgenoten te helpen, en sporen elkaar aan het beltegoed van de mobiele telefoons van journalisten in Osj op te waarderen. Ze kunnen hun emoties niet beheersen, getuige hun artikelen die ware smeekbedes voor vrede zijn:

“Ik werd meteen verliefd op die stad toen ik er was. […] Het was er rustig en spiritueel, en er speelden overal kinderen op straat. Nu is het een puinhoop en zijn veel mensen dood…” schrijft [ru] sam-des , die ook een aantal foto's van het eens vreedzame Osj publiceert.

Sabinareingold is bang [ru] dat dit ook een keer kan gebeuren in de hoofdstad, want Kirgizië kent een grote etnische diversiteit:

Ik ben bang dat de onruststokers hetzelfde zullen doen in Bisjkek. Het land verkeert in een uitzichtloze situatie […]. Ik haat de onruststokers en hun meelopers. Ik blijf het beste hopen, maar ik bereid me voor op het ergste. […] Ik huil en ben bedroefd…

Morrire merkt het volgende op [ru]:

“Er zijn heel weinig betrouwbare informatiebronnen. De emoties laaien hoog op, maar ik begrijp en deel de gevoelens van de weerloze mensen. […] Er lopen veel provocateurs rond. Er zijn constant schoten te horen.” Ze voegt daaraan toe [ru]: “Zoals blijkt uit ooggetuigenverslagen, is de situatie met opzet erger gemaakt”.

UlanMelisbek twittert [ru], zoals veel andere Kirgiezen, een oproep aan beide partijen:

Het zijn niet de Kirgiezen of de Oezbeken die verantwoordelijk zijn voor het bloedvergieten. Het is de schuld van de aanhangers van Bakijev. Ik hoop dat ze gestraft worden.

Azamatrix smeekt [en]:

HOU OP over ‘etnische onlusten’. Het zijn groepen BANDIETEN die Oezbeken én Kirgiezen vermoorden!

Ondanks verschillende verhalen op internet waarin gesuggereerd wordt dat de CIA [en] of Rusland en Oezbekistan [ru] het conflict hebben laten ontstaan, is het zeer waarschijnlijk dat de provocaties het werk zijn van de vorige machthebbers, vooral omdat Bakijev twee maanden geleden zwoer [ru] dat hij “het land zou smoren in bloed”:

“Het is duidelijk dat iemand de situatie manipuleert in een poging de Oezbeken en de Kirgiezen tegen elkaar op te zetten. Het lijkt erop dat aanhangers van Bakijev achter de provocaties zitten, waardoor een groot deel van het land in chaos verkeert”, schrijft [ru] Foto-nebo.

Een paar uur geleden werd bekendgemaakt [ru] dat onder de leiders van de onruststokers die worden vastgehouden in Jalalabad, een van de getrouwen van ex-president Bakijev is en een ander is waarschijnlijk zijn neef. Ander nieuws komt [en] uit Londen: Maksim Bakijev, machtig zakenman en zoon van de gevluchte dictator, is gearresteerd door de Britse douane.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.