Iran: Wel of niet demonstreren een jaar na de verkiezingen

Mir Hussein Mousavi [nl] en Mehdi Karroubi [nl], twee vooraanstaande figuren in de Iraanse oppositie, hebben de autoriteiten formeel toestemming gevraagd [en] om een demonstratie te houden op de verjaardag van de omstreden  presidentiële verkiezingen van 12 juni 2009 [en]. In een gemeenschappelijke verklaring uitten ze hun zorg voor de veiligheid van de demonstranten.

Meerdere Iraniërs waren het niet eens met dit voorzichtige gedrag en veel van hen hebben in blogs en op websites afbeeldingen (zoals die hiernaast) gepubliceerd om aan te moedigen tot de demonstratie van morgen.

Webneveshteha moedigt mensen aan [fa] om vandaag vanaf het dak Allaho Akbar (Allah is groot) te scanderen, net als ze deden tijdens de crisis na de verkiezingen als protest tegen de Iraanse regering. De blogger voegt eraan toe:

als je het raam open doet en niemand hoort, dan ga je het dak op en ga je Allaho Akbar scanderen. Jij bent de media.

Dulatemeli schrijft [fa]:

We zullen naast de moeders van de martelaren staan en meneer Mousavi en meneer Karoubi, jullie mogen er ook bij komen. Als we ons niet laten zien op 12 juni zal de druk op de politieke gevangenen toenemen. De demonstratie van zaterdag is geen keuze, maar een verplichting. We moeten ons geen zorgen maken en thuis blijven zitten. Als we dat doen, vernietigen we ons thuisland.

Afkare Farda schrijft [fa] dat mensen twee opties hebben. Of ze leven in vernedering onder dit regime óf ze werpen dit regime omver en dan heeft het regime zijn legitimiteit verloren.

Sight zegt [fa]: “Ik ben een gewone burger en ik ben de leider van deze beweging. Morgen ga ik van de universiteit van Teheran naar het Azadi-plein in Teheran. Kom je met me mee? Vrijheid heeft een prijs.”

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.