Guatemala: Noodtoestand als gevolg van de tropische storm Agatha

Vlak nadat de Pacaya Vulkaan zijn activiteit had vergroot vorige week [en], ontstond de tropische storm Agatha in de buurt van Midden-Amerika [en] en die heeft  met name Guatemala erg hard geraakt. Vooral in het het hoogland  is er veel verwoest, worden er mensen vermist, zijn er minstens 93 doden,  zijn wegen geblokkeerd, bruggen ingestort en is er in de landbouwgebieden veel vernietigd.

De storm nam af op op 30 mei, maar vanwege de grote schade die is aangericht zijn de scholen tot 4 juni gesloten en is het hele land in staat van paraatheid. Het netwerk van digitale journalisten [es] raadt de mensen aan om thuis te blijven, tenzij ze echt een dringende reden hebben om dat niet te doen.

Foto gemaakt door de overheid van Guatemala gebruikt onder licentie van CC BY NC SA.

Geraldine Mac brengt verslag uit [en] over de drama's die door de modderstromen zijn veroorzaakt:

De noodtoestand is uitgeroepen in Guatemala terwijl de met de storm gepaard gaande hevige regenval  Midden-Amerika geselt. De hevige regenval die met ‘Agatha’ gepaard gaat, heeft modderstromen veroorzaakt die zowel huizen als bedrijven vernielen en wegen onbegaanbaar maken. Ze zijn ondermeer de reden dat de bewoners van het gebied bang en in paniek zijn, ook is er de kans op een vulkanische uitbarsting. In Alomolonga, een stadje op ongeveer 200 kilometer van Guatemala City, bedolf een modderstroom een huis met daarin een gezin van vier personen; de vader, moeder en twee kinderen overleefden het niet. Nog vier  volwassenen en kinderen zijn bij andere gebeurtenissen omgekomen die werden veroorzaakt door de vele modderstromen vanwege de hevige regenval. Nog eens 11 personen worden vermist. Deze modderstromen zorgen voor verkeersproblemen en de elektriciteit is uitgevallen in de getroffen plaatsen.

Blogger Chitiore maakte [es] een lijst van de adressen waar de nodige spullen gebracht kunnen worden die mensen willen doneren om de getroffenen van de storm te helpen. Men heeft nog niet alle schade kunnen opnemen, maar de storm is afgezwakt tot een tropische depressie, iets wat door de blog Good News in Guatemala “een wonder” wordt genoemd [es]. Nu lopen de  kwetsbaarste regio's het meeste gevaar, omdat die gebieden het meest getroffen zijn. Het waterpeil in de rivieren is gestegen waardoor er overstromingen plaatsvinden en veel wegen zijn geblokkeerd door stenen die zijn meegesleurd door het water.

Huizen vlakbij de vulkaan. Foto van de Regering van Guatemala onder licentie van CC BY NC SA.

Volgens de officiële twitterpagina van de overheid @TuGuatemala [es], waren op zondagochtend de officiële cijfers tot op dat moment: 13 doden, 30 vermisten, 17,101 mensen in tijdelijke huisvesting en 2,912 ernstig beschadigde huizen. Nadien is het aantal doden opgelopen tot ongeveer 100.  Deze noodtoestand vraagt om samenwerking en solidariteit van alle Guatemalanen en hulp van de internationale gemeenschap. Op een kaart (pdf) kun je alle incidenten zien die tot 30 mei zijn gemeld.

CC BY NC SA gemaakt door Gobierno de Guatemala

Rudy Girón van de blog AntiguaDailyPhoto.com schrijft dat Guatemala dringend een adempauze in rampen nodig heeft [en]:

Natuurlijk is de tropische storm Agatha het slechtste van alle kwaden, omdat zij het hele land hard heeft getroffen met zware regenval die overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakte op vele plaatsen, inclusief La Antigua Guatemala. Veel mensen hebben hun huis verloren en nog meer zijn geëvacueerd en wonen nu in een tijdelijke onderkomen. Een stroom tweets en Facebookberichten bleef binnenkomen met de hashtags  #Pacaya, #AgathaGT,#CenizasGT, #ApagonGT, etc. Je kunt alle foto's bekijken van de tropische storm Agatha op http://is.gd/cvbam en http://is.gd/cvbak. Ben je het niet roerend met ons eens dat we wel even gevrijwaard mogen blijven van natuurrampen?

Een hoop mensen in Guatemala beamen dat en hopen dat het land  bereid is de mensen in nood te helpen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.