Ecuador: Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton brengt bezoek aan Ecuador

Gedurende vier uur was de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken [en] Hillary Clinton een illustere gast in Quito, de hoofdstad van Ecuador. Clinton arriveerde rond het middaguur op Carondelet Palace [en], het hoofdkwartier van de Ecuadoraanse regering, voor een ontmoeting met de Ecuadoraanse president en het tijdelijke hoofd van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UZAN), Rafael Correa [nl]. Clinton bracht op eloquente wijze de boodschap, “De VS wil de partner van Ecuador en andere landen zijn om de problemen van de 21ste eeuw op te lossen.” [es]

In de Gele Kamer in het Carondelet Palace. Clinton en Correa tijdens de persconferentie. Foto van Presidencia de la República del Ecuador

Clinton ontmoette Correa om te praten over kwesties met betrekking tot immigratie, samenwerking, handel en regionale veiligheid, zo verklaarde de ambassadeur van Ecuador in de Verenigde Staten, Luis Gallegos [es]. Hij benadrukte dat het bespreken van het immigratieprobleem en de zogenaamde Arizona Law prioriteit had op de agenda. Volgens schatting wonen er ongeveer 2 miljoen Ecuadoranen in de Verenigde Staten; het bespreken van de immigratiekwestie was daarom van groot belang voor de Ecuadoranen. Ecuador en Latijns-Amerika moeten leren om niet in paniek te raken als ze de dialoog aangaan met de wereldmachten, concludeerde Gallegos.

Het CRE Blog [es] vat samen wat er op 8 juni in Quito gebeurde. Over het geheel genomen waren beide partijen het erover eens om samen te werken om gemeenschappelijke doelen te halen. Correa wees erop dat er conflictpunten waren, maar dat die allemaal werden opgelost; hij voegde eraan toe dat ze het eens waren over agendapunten zoals respect voor de democratie, de strijd tegen drugshandel, en immigratie. Correa zei ook dat de twee landen na dit bezoek met nog meer impuls zouden gaan samenwerken.

Twitter-gebruikers ventileerden hun gevoel over het bezoek van Clinton aan Ecuador. Sommige gebruikers zoals Pablo Cozzaglio [es] (@pablocozzaglio) vroegen zich af:

[…] Qué buscarán los gringos, con ese súbito interés por Ecuador?

[…] Waar zijn de gringo's naar op zoek, vanwaar deze plotselinge interesse voor Ecuador?

Andy Martinez [es] (@andrs78) is echter optimistischer. Hij tweette:

Hillary Clinton en Ecuador….quizas algo esta cambiando?

Hillary Clinton in Ecuador… misschien gaat er iets veranderen?

Omdat ze een zeer belangrijke Noord-Amerikaanse leider is, waren de verwachtingen over Clinton onnoemelijk hoog gespannen. Maar niet alle Ecuadoranen waren blij met haar bezoek. Een groep linkse activisten [es] protesteerde buiten het Carondelet Palace; ze maakten bezwaar tegen het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en verbrandden zelfs een Amerikaanse vlag. De demonstranten werden geïdentificeerd als leden van de Movimieto Popular Democrático (MPD [en]) en de marxistisch-leninistische partij PCMLE [en]. Ze lieten borden zien met de tekst ‘Weg met de racistische immigratiewetgeving’ en ‘H. Clinton weg uit Ecuador.”

Twitter-gebruiker Vicente Alvarado [es] is het echter niet eens met de demonstranten. In een tweet zegt hij:

Ecuador avanza en relaciones con USA… MPD atrasa pueblo,protestando contra de Clinton. Saben cuanto comercializamos con USA? Ignorantes

Ecuador boekt vooruitgang in zijn betrekkingen met de VS… De MPD houdt mensen tegen met zijn protesten tegen Clinton. Weten ze hoeveel we verkopen aan de VS? Domkoppen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.