Spanje: Mexicanen bloggen om zich thuis te voelen

Veel Latijns-Amerikanen verhuizen naar Spanje [en] omdat ze denken daar meer kansen te krijgen dan in hun eigen land. Mexicanen vormen een specifieke groep Latijns-Amerikaanse immigranten in Spanje. Volgens de site Mexicanos en España [es] woonden er 15.593 Mexicanen in Spanje in 2009. De meeste van hen, ongeveer 4.675, wonen in de hoofdstad Madrid. Dit is echter maar een ruwe schatting, het kan zijn dat dit aantal hoger is.                   

Het overgrote deel van de in Spanje wonende Mexicanen, zo'n 4.919, studeert er. De anderen werken in Spanje of maken onderdeel uit van wat de Spanjaarden de “rose migratie” noemen. Hiermee bedoelen ze de migranten die verliefd zijn geworden op een Spanjaard.                   

Er is in Spanje een gemeenschap van Mexicanen die blogs bijhouden. Hier kunnen zij hun verhaal doen, contact houden met hun dierbaren en contact zoeken met andere Mexicanen die in dezelfde regio wonen.                   

Op haar blog De Piratas y Otras Historias [es-Van Piraten en andere verhalen] beschrijft Elizabeth Hernández Quijano haar dagelijks leven in combinatie met poëzie:                   

Esta blog es libre y hablaré de temas diversos. Tiene enlace a mis otros blogs y a los que comparto. Mis escritos son la unión con la gente que tengo lejos. Es espacio de poesía, de relatos, de literatura; mía y de escritores amigos o que me gusten. Por supuesto esta blog es para compartir amistad. Una bitácora para salir del mundo cotidiano, un diario personal abierto.                   

Dit blog is vrij toegankelijk en ik zal over diverse onderwerpen schrijven. Er zijn links te vinden naar mijn andere blogs en naar blogs die ik met anderen deel. Door het schrijven op mijn blog voel ik mij verbonden met mijn dierbaren die zo ver bij mij vandaan wonen. Dit is een plek voor poëzie en verhalen; die van mij en die van vrienden, of een plek voor verhalen die ik gewoon leuk vindt. Natuurlijk is dit blog ook bedoeld om vriendschappen te delen. Het is een logboek waarmee je uit het gewone dagelijkse leven kunt stappen, een openhartig en persoonlijk dagboek.

Een ander interessant blog is México Lindo y Querido [es-Mooi en dierbaar Mexico]. Hier vergelijkt de schrijver Mexicaanse tradities zoals ze in Spanje en Mexico worden gevierd.                   

De Día de Muertos of ‘Dag van de doden’ bijvoorbeeld is een Mexicaans feest waar mensen plezier maken, lachen en hun dierbare overledenen gedenken met eten, bloemen en offertafels. Mexicanen in Barcelona vieren dit op dezelfde manier als mensen in Mexico, zoals je op dit blog kunt zien:                   

Foto gemaakt door Martha Ines Sanchez Navarro en met toestemming gebruikt.

Op het blog Chido Guey – Madrid [es] worden Mexicaanse (kleding)ontwerpen getoond. Op dit blog staat ook nieuws over tentoonstellingen van Mexicaanse kunst die in Spanje worden gehouden.                   

Lluvia Morales is een Mexicaanse filosofiestudente die in Madrid woont. Ze is schrijfster van Mi Dulce Lluvia [en-Mijn heerlijke regen] waar ze over haar dagelijks leven schrijft en beide landen met elkaar vergelijkt [es]:                   

Aqui en España muchos niños comen en la escuela y cada escuela tiene su nutricionista que se dedica a balancear la comida diaria. Que les encantan la cerveza y las tapas? Si, pero con moderación. Se toman dos o tres copitas y un bocata, no se atascan tres litros o mas de cerveza en una noche y se comen todos los tacos y el pozole que les es posible.                   

Hier in Spanje eten veel kinderen op school en elke school heeft zijn eigen voedingsdeskundige die verantwoordelijk is voor een uitgebalanceerde dagelijkse voeding. Houden ze van bier en tapas? Zeker, maar met mate. De Spanjaarden zullen twee of drie drankjes drinken en een broodje eten, maar ze zullen geen twee of drie liter bier op een avond drinken of net zoveel taco's en pozole [en-Mexicaanse soep] eten als ze opkunnen.

Blogs zijn een belangrijk onderdeel van de samenleving geworden; omdat het een middel is om met bepaalde groepen mensen in contact te komen en hen informatie te geven of, zoals in dit geval, om contacten te leggen tussen mensen uit een bepaald land die in een ander land wonen. Mexicanos en España [es] is bijvoorbeeld een van de grootste en nuttigste online gemeenschappen voor Mexicanen die in Spanje zijn neergestreken. Naast het informeren over activiteiten die betrekking hebben op de Mexicaanse cultuur in Madrid, zijn er ook vacatures op te vinden en links naar Mexicaanse media, zoals kranten, TV-programma's, tijdschriften, etc; er worden ook tips gegeven over Mexicaanse recepten.                   

Met andere woorden, deze blogs zijn een voorbeeld van de online revolutie waar de Mexicanen in Spanje de laatste jaren mee te maken hebben gekregen. Deze blogs brengen mensen samen, voorzien hen van informatie en zorgen ervoor dat zij zich thuis voelen, ook al wonen ze mijlenver van hun geliefde vaderland.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.