Facebook in Pakistan geblokkeerd vanwege controversiële campagne

Na de publieke verontwaardiging rond de Facebookpagina “Teken Mohammed Dag” [en – alle links], waarop campagne wordt gevoerd om op 20 mei massaal zelfgetekende karikaturen van de profeet Mohammed [VZMH] in te zenden, heeft het hooggerechtshof in Lahore de Pakistaanse Telecommunicatie Autoriteit (PTA) vandaag opdracht gegeven het hele domein Facebook.com tot 31 mei in Pakistan af te sluiten.

Al vanaf de ochtend verschenen er in het hele land berichten over de afsluiting. Aanvankelijk had de PTA alleen de URL van de grievende Facebookpagina bij een aantal internetproviders geblokkeerd maar tegen de late avond hadden de maatregelen zich uitgebreid tot het hele domein van Facebook. Meer dan 1,8 miljoen geregistreerde Pakistaanse gebruikers van Facebook zullen de aankomende dagen niet bij hun Facebookpagina’s kunnen komen.

Het officiële persbericht luidt volgens Aamir Attaa op ProPakistani als volgt:

AFSLUITING VAN DE WEBSITE VAN FACEBOOK WEGENS PUBLICATIE VAN ONTHEILIGEND ANTI-ISLAMITISCH MATERIAAL OP DE WEBSITE.

ISLAMABAD: 19 MEI 2010

In overeenstemming met de opdracht van het eerbiedwaardige hooggerechtshof in Lahore naar aanleiding van verzoekschrift nr. 10392/10, gedateerd 19 mei 2010, heeft het Ministerie van Informatie Technologie de Pakistaanse Telecommunicatie Autoriteit (PTA) geïnstrueerd Facebook en alle andere internetsites waarop onterende karikaturen van de Heilige Profeet worden getoond, af te sluiten.

Het Ministerie van IT heeft de PTA ook geïnstrueerd alert en waakzaam te blijven en alle websites waarop ontheiligende karikaturen verschijnen onmiddellijk af te sluiten.

Het Ministerie van IT heeft het algemene publiek verzocht om contact op te nemen via een speciaal telefoonnr.: 0800-5505 en e-mailadres: complaint@pta.gov.pk om relevante informatie door te geven, mocht er iets in de zin van aanstootgevende karikaturen op een website worden vertoond of gepropageerd.

Dit algemene persbericht maakt niet duidelijk of de afsluiting het gehele domein betreft en bevat ook geen specifieke instructies met betrekking tot wanneer de afsluiting precies moet ingaan.

Foud Bajwa, die over internetbeheer in Pakistan schrijft, meldt:

13,48% van de Pakistaanse internetgebruikers zal geen toegang meer hebben tot Facebook.com vanaf 00:00 uur 20 mei 2010.

Adil Najam op Pakistaniat maakt ons deelgenoot van een heel steekhoudend en meeslepend betoog waarin hij de moslimgemeenschap volledig en ondubbelzinnig verantwoordelijk stelt voor het succes van de achterbakse bedenkers van de campagne door de aandacht op hen te vestigen:

De gedachte achter de webpagina en wat men ermee probeert te bereiken stuit me tegen de borst. Dus waarom zou ik die pagina een bezoek waardig achten? Waarom zou ik er ruchtbaarheid aan geven? Waarom zou ik er de aandacht aan schenken die de pagina bedoeld is te trekken? Toch is dat precies wat we allemaal (ik ook nu dus, daarom schrijf ik dit niet van harte) doen. En dat is wat me niet lekker zit.

Zonder ons zouden ze nergens zijn geweest. De enige mensen die dit van niets hebben veranderd in iets enorms zijn wij. Ik weet zeker dat de makers van de pagina victorie kraaien en ons bedanken omdat we hun pagina tot zo'n geweldig succes hebben gemaakt! En dat is wat me niet lekker zit.

Rumaisa Mohani daarentegen stelt voor om deze actie te veroordelen:

We moeten nu een keuze maken: respecteren we onzelf op de manier zoals Iqbal dat heeft verwoord? …. Want als we dat niet doen, dan zullen we moeten accepteren wat anderen over ons zeggen en met ons doen. De afbeeldingen, karikaturen en beledigende opmerkingen nemen met de dag toe, alleen omdat we er aan gewend raken … en dat is waar het echte gevaar in schuilt!!!

Een onmiddellijke actie kan zijn veroordeling van elke actie die ons kwetst in onze religieuze opvattingen, zonder toevlucht te nemen tot gewelddadige middelen. We kunnen op hen overbrengen dat niemand hen gelooft en hun laten zien dat ze hun tijd en energie verspillen met ons door de mangel te halen … ons zelfrespect tonen! We moeten dat echter wel met vereende krachten doen. We moeten én voortdurend ons doel voor ogen houden (bijvoorbeeld veroordelen wat ze doen) én vermijden dat we vervallen in ondergeschikte kwesties (bijvoorbeeld onze eigen tekortkomingen) … want dat is waar ze ons volledig mee willen laten identificeren.

Tehseen Bajwa op Techie Buzz maakt ons deelgenoot van zijn teleurstelling dat Facebook de pagina niet heeft geblokkeerd:

Het is vermeldenswaard dat de groep die mensen oproept om karikaturen te tekenen maar 42.000 leden heeft en de groep die Facebook oproept daar actie tegen te ondernemen 58.000 leden heeft. Facebook doet daar echter niets mee. Na veel protesten en boycott-Facebook campagnes op het internet, zijn er in Pakistan mensen ook de straat op gegaan om Facebook tot actie te bewegen. Toen dit niet mocht baten, hebben gebruikers een beroep gedaan op de overheid om in te grijpen met als gevolg dat het verbod is uitgevaardigd.

Sardar Mohkim Khan schrijft dat de Facebookpagina moet worden verboden:

Ik denk dat Mark Zuckerburg eens goed de gebruiksvoorwaarden van zijn sociale netwerk door moet lezen. Als hij dat heeft gedaan dan moet hij óf die pagina verwijderen óf domweg alle haatgroepen welig laten tieren, ik bedoel je moet rechtvaardig zijn en niet met twee maten meten. Nogmaals het draait hier niet in de eerste plaats om religie, waar het hier eenvoudig om gaat is dat Facebook de eigen regels niet in acht neemt en ervoor zorgt dat mensen alleen maar een nog grotere hekel aan de site krijgen.

Ayesha merkt op:

Door Facebook een verbod op te leggen, bezorgen we ze een financiële strop en dan zullen ze alle onzin verwijderen, maar hoe zit het met de feitelijke daders, denk je dat ze op zullen houden? NEE!, die zullen zeker weer een ander forum vinden om ons het leven zuur te maken.

Waqas Kamran op Cool Yar Forums zegt:

We zouden geen gebruik meer moeten maken van Facebook totdat er daar een lichtje gaat branden en moslims worden gerespecteerd en de problemen rond privacy zijn opgelost. We zouden onze eigen websites moeten gebruiken en moslims op alle mogelijke manieren moeten steunen.

Ondertussen schreef ik op mijn eigen blog op Teeth Maestro:

Een verbod op Facebook lost het probleem niet op, wij Pakistanen hebben met vreedzame middelen geprobeerd Facebook ertoe te brengen de activiteiten van de groep te beletten, onze benadering was vreedzaam en dankzij onze vastberadenheid hadden we deze actie dermate krachtig veroordeeld dat we misschien wel op de rand van een doorbraak stonden, om de waarheid te zeggen niemand in de moslimwereld was zo emotioneel gedreven in zijn stappen tegen deze groep als wij hier in Pakistan, nu kunnen zij ongestoord de “Teken Mohammed Dag” en de overwinning vieren, terwijl onze overheid er ons alleen maar toe heeft gedwongen onze ogen dicht te houden.

ProPakistani's standpunt in deze kwestie is:

Wij boycotten Facebook op 20 mei 2010 en zullen al onze activiteiten op Facebook daarna voorgoed staken. Wij zijn dit standpunt toegedaan omdat:

  • Op Facebook blijven om melding te maken van de slechte URL’s  zinloos is, Facebook is niet van plan om naar je te luisteren.
  • ProPakistani (dat zeggen we niet over jou) kan niet zijn verhaal doen op een podium waar mensen beledigende en aanstootgevende taal gebruiken.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.