Egypte: Niet langer het “juweel van de Nijl”

Vier van de zeven stroomopwaarts gelegen landen van het Nile Basin Initiative [en] hebben besloten een nieuw Nijlverdrag te tekenen. Ondanks hevige tegenstand van Egypte en Soedan, hebben Tanzania, Uganda, Rwanda en Ethiopië een nieuwe overeenkomst over de verdeling van water getekend. Verwacht wordt dat ook de overige drie landen, Kenia, Burundi en de Democratische Republiek Congo, de nieuwe overeenkomst in de komende 12 maanden zullen tekenen, zoals binnen het verdrag is toegestaan.

Bikya Masr schrijft [en]:

Het gaat om water. Water voor iedereen. Dat is tenminste de reden die de stroomopwaarts langs de Nijl gelegen landen jarenlang hebben aangevoerd, maar Egypte blijft weigeren om opnieuw te onderhandelen over een verdrag uit de koloniale tijd dat meer water zou toewijzen voor gebruik in de stroomopwaarts gelegen landen die deel uitmaken van het Nile Basin Initiative (NBI). Egypte zegt dat als het geen toegang meer tot water heeft, dit tot ernstige tekorten in het land zou kunnen leiden en mogelijk tot landelijke onrust en demonstraties.

Egyptian Citizen klaagt over de huidige situatie [ar]:

مصر مش هتبقى هبة النيل عشان خلاص النيل راح من ايدينا
دي خريطة فيها النيل عشان نبقى فاكرينة
بكرة دول حوض النيل السبعة
هتوقع على أتفاقية المياة الجديدة
دون مصر و السودان
و هيبقى للمياة ثمن مثل البترول و الغاز
Egypte zal niet langer het “juweel van de Nijl” zijn, want we hebben geen Nijl meer!
Kijk eens goed naar de kaart van toen we nog een Nijl hadden.
Zodra de landen van het Nile Basin Initiative het nieuwe verdrag zonder Egypte en Soedan hebben getekend, zal de prijs van water omhoogschieten – net als die van olie en gas.

Nawara Negm maakt zich ook zorgen, maar om een andere reden [ar]:

اسرائيل مسيطرة على دول حوض النيل وهي اللي حتمول السدود بتاعتهم … وهي اللي مقوماها في دماغ دول حوض النيل
وبصراحة كده اللي عندنا ما بيعملوش حاجة
وبصراحة اكتر هم مش عارفين يعملوا حاجة
وبصراحة اكتر واكتر هم مش حيعرفوا يعملوا حاجة
حد ينجدنا
انا باتكلم جد …. حد ينجدنا
حد ينجدنا
حد يدخل افريقيا ويقطع على اسرائيل وينقذنا… بيقولوا ايران في افريقيا بتحاول تقطع على اسرائيل هناك، ياريت ربنا ينفخ في صورة تركيا وتدخل معاها على الخط، ما السعودية تدخل في الليلة وتحاول تغريهم بالفلوس، ما دبي تعمل استثمارات وتقايضهم.. انجدونا يا ناس …. حنموت من العطش
Israël heeft volledige controle over de landen van het Nile Basin Initiative en zal hun dammen financieren.
Onze ambtenaren hebben niets gedaan om dit te voorkomen.
Om precies te zijn, ze weten niet wat ze moeten doen.
Sterker nog, ze kunnen helemaal niets doen!
Help!
Ik meen het! Red ons! Alsjeblieft!
Laat iemand alsjeblieft het Israëlisch plan tegenhouden! Ze zeggen dat Iran probeert voet aan de grond te krijgen in Afrika, in plaats van Israël. Ik hoop dat Turkije zich ermee gaat bemoeien. Waarom koopt Saudi-Arabië hen niet om, waarom verleidt Dubai hen niet met investeringen … mensen .. red ons .. we zullen sterven van de dorst!

Bikya Masr ziet geen redenen voor paniek [en]:

Ondanks dat er een nieuw verdrag wordt getekend, is het onwaarschijnlijk dat er iets verandert. Egypte oefent al druk uit op internationale donororganisaties, zoals de Wereldbank (de belangrijkste financier van het NBI), om de ondertekenaars geen geld meer te geven.

Functionarissen van de Wereldbank verklaarden afgelopen juli in Alexandrië dat ze geen nieuw project zouden financieren zonder de goedkeuring van Egypte.

“Egypte is het belangrijkste land binnen dit consortium en de Wereldbank zal geen initiatief steunen dat Egypte buitenspel zet”, aldus een functionaris van de Wereldbank ten tijde van de NBI-conferentie in de Egyptische havenstad.

Maar The Egyptian Silent Majority schaamt zich [ar]:

اخطأنا كثيرا في حقهم….اهملناهم….استهنا بهم…..تركنا غيرنا يشاركهم التنمية و يأخذ بيدهم نحو التقدم و اكتفينا نحن بالفوز عليهم رياضيا…بل و التندر عليهم و على امكانياتهم و قدراتهم.
و اليوم نكرر نفس الخطأ بتهديدهم بإستخدام القوة ضدهم.
لا اعلم كيف سنخرج من هذا المأزق…..فمن حقهم تأمين حصتهم من المياه مثلنا تماما….و ليس منطقي ان نطالبهم بتأمين احتياجاتهم من المياه عن طريق الأمطار (كما قرأت في الصحف) و ترك النيل لنا!!!!!
We hebben hen (de Afrikanen) vaak onrechtvaardig behandeld! We hebben hen genegeerd! We hebben hen gekleineerd! We lieten anderen in hun land investeren en hen naar civilisatie leiden. We vonden het leuk om van hen te winnen met voetbal, om met hen te spotten, om grappen over hen te maken en om hun middelen en mogelijkheden belachelijk te maken. We maken nu dezelfde fout door te dreigen om geweld tegen hen te gebruiken. Ik weet niet hoe we dit dilemma moeten oplossen, want zij hebben recht op hun rechtmatig aandeel water en het slaat nergens op om hen arrogant te vragen om in hun waterbehoefte te voorzien door op regenwater te vertrouwen – zoals in sommige kranten werd geschreven!

Nawara Negm keurt het bezoek van president Mubarak [ar] aan Italië af:

انت ازاي تروح لايطاليا عشان مشكلة النيل وفاكرها حتفرض على اثيوبيا رأيها؟ ازاي تهين الناس بالطريقة دي انت ايه؟ انت ايييه؟ … انت فاكر انك لما تهينهم بالطريقة دي حيسكتوا؟
انا لو مكانهم اتربس دماغي… يعني مش مستعنيهم تكلمهم، وبقالك كام سنة بتعاملهم معاملة الكلاب وكمان تروح تكلم ايطاليا كأنها الابلة بتاعتهم؟
Hoe durft u naar Italië te gaan en hen te vragen om in te grijpen in de kwestie rond het Nijlwater? Dacht u dat ze Ethiopië zullen overhalen om van mening te veranderen? Waar haalde u de brutaliteit vandaan om mensen zo te beledigen? Wat dacht u wel niet? Denkt u dat ze dit gewoon zullen pikken? Als ik hen was, zou ik veel koppiger zijn. U nam niet eens de moeite om met hen zelf te gaan praten en u hebt hen jarenlang genegeerd en op hen neergekeken … en nu negeert u hun soevereiniteit en gaat u met “hun baas” praten?

Bikya Masr schrijft [en] dat Ethiopië tegen Egypte heeft gezegd dat de Nijl van iedereen is:

De Ethiopische minister-president Meles Zenawi heeft woensdag gezegd dat de intimidatie van Egypte in verband met de bouw van dammen in de rivier de Nijl moet stoppen nu stroomopwaarts gelegen landen een aantal waterprojecten proberen op te zetten ondanks het verzet van Caïro. Hij verwierp dreigementen van Egypte om de bouw van projecten langs de langste rivier ter wereld tegen te gaan.

In een interview met Al Jazeera verklaarde Zenawi dat het Nijlbekken een nieuw tijdperk ingaat. Hij deed zijn uitspraken binnen een week nadat Ethiopië, Uganda, Rwanda en Tanzania een nieuw verdrag ondertekenden over de verdeling van water langs de Nijl.

Egyptian Citizen vraagt zich af [ar]:

هو احنا هنعمل اية حتى لا نعطش؟
هو احنا هنعمل اية بعد كدة طيب اية الخطة البديلة عشان نقدر نعيش و متجيش اللحظة الي مصر تكون فيها عطشانة و يبقى فية أزمة عطش في مصر … قبل ما نملى جراكيل مياة و ناس تطلع تقطع طريق الدائري و ماسكة الجراكل و تقول عاوزين مية عاوزين مية
Wat moeten we doen om niet van de dorst te sterven? Wat is ons alternatieve overlevingsplan? Hoe kunnen we voorkomen dat Egypte door een watercrisis wordt getroffen? Wat moeten we doen om te voorkomen dat we Egyptenaren met lege emmers op de snelweg zien bedelen om water?

Op het blog van Nawara is een onafhankelijk initiatief voor de besparing van water [ar] gestart:

Onafhankelijk initiatief om water te besparen in Egypte

 1. Auto's wassen is verboden; wrijf je auto schoon met een natte handdoek.
 2. Gebruik thuis zo min mogelijk water bij het douchen, bij de voorbereiding op het gebed en bij het afwassen.
 3. Het is verboden om ‘s zomers water te sproeien bij gebouwen.
 4. Gebruik voor irrigatie gerecycled water.
 5. Wees positief en help anderen om zo zuinig mogelijk om te gaan met onze beperkte watervoorraad.
 6. Doe tijdens het afwassen de stop in de gootsteen om kraanwater te besparen.
 7. Gebruik indien mogelijk een afwasmachine; deze gebruikt minder water dan wanneer je met de hand afwast.
 8. Correct geïnstalleerde leidingen in huis zijn verplicht om lekkages te voorkomen.
 9. Laat het water niet lopen terwijl je in bad zit of tijdens het tandenpoetsen of scheren.
 10. Controleer of de kranen in je huis niet druppelen.

De blogs Egyptian Resistance, A Human Being, Egyptian Citizen, Me and Those, Ehab Affandy, Silence Screaming Out loud en Internet-ian [ar] steunen het initiatief.

Op Facebook is de pagina Against the Nile Basin Countries [ar] aangemaakt uit angst voor de dreigende oorlogen over water.

Verder is er een groep [ar] aangemaakt om het onafhankelijke initiatief voor de besparing van water te promoten.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

 • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
 • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.