De Republiek Niger is niet sexy genoeg voor de voorpagina

In februari 2010 haalde de republiek Niger het nieuws toen het leger een coup pleegde waarbij president Mamadou Tandja werd afgezet en de regering werd ontbonden. Is Niger nu weer voorpaginanieuws nu er meldingen zijn van een voedselcrisis [en – alle links] in het land? Blogger Global Nomad denkt van niet. Hij schrijft: “Niger staat niet op de voorpagina van de kranten. Niger heeft nog bijna nooit op de voorpagina gestaan.”

Global Nomad beweert dat Niger in 2005 een paar weken in het nieuws is geweest en een paar maanden geleden nog heel even:

Halverwege 2005 is Niger een paar weken in het nieuws geweest, dankzij een camerateam van de BBC dat op bezoek was bij een voedselcentrum van Artsen zonder Grenzen in het oosten van het land en daar wat opnamen maakten van een paar graatmagere kinderen, waardoor de hongersnood de krantenkoppen haalde. En een paar maanden geleden was Niger weer even in het nieuws toen president Mahmoud Tanja na een onopvallende militaire coup werd afgezet, uit naam van een meer gestroomlijnd democratisch proces. Die berichtgeving duurde hooguit 2 dagen.

Maar weinig mensen buiten Frankrijk weten dat Niger niet hetzelfde is als Nigeria. Global Nomad schrijft verder:

De meeste mensen buiten Frankrijk verwarren het land met Nigeria, kunnen de naam niet uitspreken en zouden niet weten hoe je een inwoner van Niger noemt (een Nigerees, geen Nigeriaan). Ik herinner me nog dat ik interviews gaf aan de Australische pers toen ik nog in Niger werkte. Ik stond ergens op een hoek van een straat met een Thuriya-satelliettelefoon tegen mijn oor gedrukt en de gesprekken begonnen altijd met dezelfde vraag: “We hebben nu contact met een hulpverlener in Niger. Kunt u ons vertellen waar Niger precies ligt?”

Alister schrijft op het blog Donation4Charity over de reactie van de hulporganisatie Concern Worldwide op de hongersnood in Niger. De inwoners van Niger lopen enorm gevaar als gevolg van het mislukken van de oogst in 2009 en ongeveer de helft van de 15 miljoen inwoners heeft dringend behoefte aan voedsel:

Concern Worldwide werkt momenteel aan de voedselcrisis in het West-Afrikaanse land Niger, waar de inwoners enorm gevaar lopen als gevolg van het mislukken van de oogst in 2009. Bijna de helft van de 15 miljoen inwoners van het land heeft dringend behoefte aan voedsel als gevolg van de droogte die de oogst van vorig jaar grotendeels heeft verwoest.

Sommige dorpen in Niger zijn volledig verlaten:

Niger is een van de minst ontwikkelde landen ter wereld en ook een van de armste landen ter wereld. Frontlijnmedewerkers van Concern Worldwide zijn al jaren actief in Niger en de laatste tijd zien ze hoe dorpen volledig worden verlaten als gevolg van het gebrek aan voedsel. De situatie is zo ernstig dat de plaatselijke overheid om dringende internationale hulp vraagt, omdat de migratie van mensen op zoek naar voedsel voortduurt.

Het responsteam van Concern Worldwide bevindt zich momenteel in de frontlinie, waar ze mensen die aan ondervoeding lijden proberen te behandelen. De komende paar maanden zullen ze zo'n 80.000 mensen helpen. Ze houden zich niet alleen bezig met voedselhulp aan kinderen en zwangere vrouwen en het uitdelen van zaden en mest om de mislukte oogst te vervangen, ze maken ook gebruik van mobiele telefoons om noodgeld bij zo'n 2.500 gezinnen te krijgen die daarvan essentiële benodigdheden kunnen kopen.

Hoe kunt u helpen?
Doe vandaag iets geweldigs en koop een Concern Gift! Als u vandaag nog online een Concern Gift koopt, helpt u Concern om klaar te staan voor de mensen die zijn getroffen door de voedselcrisis in Niger en door andere rampen in de wereld.

Ondanks de crisis, zegt Global Nomad, “heeft natuurlijk niemand buiten de hulporganisaties het over Niger”.

Waarom krijgen landen als Niger geen aandacht van de media? “Het land is gewoon niet sexy”, schrijft Global Nomad. Volgens hem hoort Niger thuis in de categorie “vergeten rampen”:

Er zijn allerlei redenen waarom landen als Niger geen aandacht krijgen van de pers, waarmee ze in de categorie passen die we in het vak de “vergeten rampen” noemen. Het helpt ook niet dat Niger een onbekende voormalige Franse kolonie is. Maar verder is er de dynamiek van de ramp zelf. Die is complex.

In de media werd de crisis van 2005 een “hongersnood” genoemd. Het woord “hongersnood” doet het altijd goed in de krantenkoppen. Het maakt het emotioneel. We zien beelden voor ons zoals de met de Pullitzer-prijs bekroonde foto van Ken Carter van een gier die een uitgemergelde peuter in Soedan besluipt. We denken aan Ethiopië in 1984 en aan Band Aid, aan de hongersnood in Biafra en de luchtbrug aan het einde van de jaren zestig van de vorige eeuw, aan de grote hongersnoden in India in de 19de eeuw, die aan miljoenen mensen het leven kostten.

Wat in Niger is gebeurd, is natuurlijk geen hongersnood. En daardoor heeft het verhaal twee kanten. Aan de ene kant wil geen enkel land een echte hongersnood. Aan de andere kant betekende het dat, zodra mensen op zoek gingen naar de oorzaak van wat er in Niger gebeurde, ze hun interesse verloren. Het was te complex voor de voorpagina's. Het was niet sexy genoeg…

Daar staat tegenover dat complexe rampen als hongersnoden, oorlogen, vluchtelingencrisissen en politieke noodsituaties zich langzaam ontwikkelen, ingewikkeld zijn en weinig hoop bieden. Het duurt veel te lang om dit uit te leggen aan een publiek dat gewend is aan de oververzadigde, op ADHD'ers gerichte prikkels van MTV, CSI en Fox News (compleet met soundtrack). Mensen verliezen hun interesse. Als ze al de moeite nemen om ook maar iets meer te weten te komen over de crisis, hebben ze het gevoel dat hun geld daar wordt verspild. Als het om een oorlog gaat, wordt alles wat ze geven gewoon de lucht in geblazen. Als het om een politieke crisis gaat, komt het geld in een corrupt systeem terecht. Als het om een hongersnood gaat, overlijden de kinderen van wie ze dit jaar het leven redden, volgend jaar gewoon tijdens de volgende hongersnood.

Niger bevindt zich dus aan de afgrond van een enorme crisis en de media is niet geïnteresseerd:

En weer heeft de media geen interesse. En weer gaan er weken en maanden voorbij en hebben ngo's en de VN allemaal hun rapporten met vroege waarschuwingen rondgestuurd, terwijl niemand zich hier iets van lijkt aan te trekken. En weer wordt de crisis in Niger overschaduwd door andere rampen, zoals de aardbevingen in Haïti, Chili en China.

Global Nomad waarschuwt ons: tegen de tijd dat we “foto's van uitgemergelde kinderen in voedselcentra zien op de BBC en op CNN, zijn er al levens verloren gegaan”.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.