Tunesië: Tiende sterfdag president Bourguiba herdacht

In Tunesië is herdacht dat ’s lands eerste president, Habib Bourguiba [en], tien jaar geleden overleed. Hij was een jurist, staatsman en de stichter van de Tunesische Republiek, die hij regeerde van 25 juli 1957 tot 7 november 1987.

Na het uitroepen van de Tunesische Republiek op 25 juli 1957 voerde Bourguiba een groot aantal wetten in op onder meer het gebied van onderwijs, vrouwenrechten en gezinsplanning. Deze wetten waren van groot belang voor de hervorming van de Tunesische maatschappij. Bourguiba bleef president tot 7 november 1987; op die dag werd hij afgezet door zijn minister-president vanwege zijn hoge leeftijd en gezondheidsproblemen. Bourguiba overleed op 6 april 2000. Tunesische internetgebruikers hebben hem herdacht.

Op Facebook is een evenement [ar] georganiseerd met 10.425 ingeschreven deelnemers en een aantal bloggers schreef een stukje naar aanleiding van de sterfdag.

Illusions [ar] schrijft:

اليوم 6 افريل 2010، يصادف مرور 10 سنوات عن وفاة شخصية دخلت تاريخ تونس و العالم من الباب الكبير. شخصية، و إن لم تكن معصومة من بعض الأخطاء، كغيرها من البشر، إلا أنها و منذ بداياتها كان لها ثقل على مسار البلاد التي اعشقها، بداية في مسيرة الحركة الوطنية ثم في بناء أسس الدولة المستقلة.
Vandaag, 6 april, is het tien jaar geleden dat iemand stierf die van groot belang is geweest voor de geschiedenis van Tunesië en die van de hele wereld. Iemand die, zoals ieder mens, fouten heeft begaan, maar die vanaf het begin een factor van belang is geweest in de ontwikkeling van het land waarvan ik zoveel houd; vanaf zijn rol in de onafhankelijkheidsbeweging tot de stichting van een onafhankelijke staat.

Arabasta [fr] schrijft over de invloed van Bourguiba's ideeën en wapenfeiten. Hij heeft het zelfs over een doctrine, het “Bourguibisme”:

Si j'ai parlé de Bourguibisme, c'est d'abord parce que je crois que ce qu'a fait Bourguiba (malgré ses nombreuses erreurs) peut être qualifié de “doctrine” ou de mode de pensée, on ne peut pas en dire autant pour tout les leaders du monde entier.

Als ik het heb over Bourguibisme, dan is dat vooral omdat ik denk dat wat Bourguiba heeft bereikt (ondanks zijn vele fouten) kan worden omschreven als ”doctrine” of manier van denken. Zoiets kan niet van alle wereldleiders worden gezegd.

De meeste Tunesiërs zijn van mening dat Habib Bourguiba een aantal fouten heeft begaan, maar ze vinden ook dat hij een groot man was die zijn stempel heeft gedrukt op de geschiedenis van Tunesië.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.