Russische bloggers over de aanslagen in Moskou en hun kritiek op de overheid

De terroristische aanslagen in de metro van Moskou op 29 maart 2010, waarbij 40 doden vielen en meer dan 100 gewonden, vonden een week geleden plaats. Hieronder staat een selectie uit de bijdragen aan de discussie in de Russische blogosfeer.

LiveJournal-gebruiker matiutia schreef [ru] over een confrontatie met Moskouse politieagenten:

Ik ben op weg naar mijn werk. Eén metrostation is gesloten. Ik ga naar een ander station. Bij de ingang houden smerissen me tegen. Een stuk of zes.

- Je identiteitsbewijs.
– [Heb ik niet] (zit in een andere tas)
– Sta je ingeschreven [in Moskou]?
– [Propiska – adres op je huisvestingsvergunning].
Bolsjoi Karetnyi Pereoelok.

(Ze praten even met elkaar):

- Opsluiten tot ze zich kan identificeren.
– Ach, ze leeft nog, dus ze is geen [zelfmoordenaar], laat haar…

(Tegen mij)

- Iets waaruit je identiteit blijkt.
(Ik maak mijn jas los en toon het kruis om mijn nek):
– Het enige identiteitsbewijs dat ik heb.
– Loop maar door.

LiveJournal-gebruiker dolboeb gaf zijn mening [ru] op het antwoord van de overheid op de aanslagen:

[President Dmitri Medvedev] heeft besloten wat tijd aan terrorismebestrijding te besteden [ru].

Gezien de achtergrond van onze rechtsgeleerde, is het geen verrassing dat de maatregelen waarmee hij is gekomen niet praktisch van aard zijn (zoals scanners, camera's, honden, instructies aan de bevolking, internationale samenwerking), maar uitsluitend legalistisch. Wat volgens hem nodig is, is een herziening van de wetsartikelen in het Wetboek van Strafrecht die betrekking hebben op terrorisme, dan worden die stoute [Zwarte Weduwen] [en] vanzelf bang.

“Het is verstandig kwesties te herzien die betrekking hebben op de juiste toepassing van [anti]terrorismewetgeving – onder het wetsartikel dat betrekking heeft op ‘terrorisme’ en soortgelijke misdaden – en de noodzaak van aanscherping van deze procedures te bespreken,” aldus het staatshoofd.

Ik vraag me af hoe je de wetshandhaving kunt aanscherpen om daarmee die twee vrouwelijke zelfmoordenaars te straffen van wie de lichaamsdelen maandag zijn gevonden in de metro van Moskou. En hoe je de straftoewijzing kunt optimaliseren voor de twee [aanslagpleegsters] die zichzelf opbliezen [in twee vliegtuigen op 24 augustus 2004] [en]? Hoe moeten de wetsartikelen in het [strafrecht en het strafprocesrecht] worden aangepast? Misschien door het toevoegen van een paar bepalingen met straffen in het hiernamaals?

[twee foto's van dode gijzelnemers bij de dramatische gijzeling in een Moskous theater in 2002] [en]

Ook zou ik graag horen of de uitroeiing van de [zelfmoordterroristes] in het theater (die werden gedood met schoten door het hoofd terwijl ze bewusteloos waren) heeft bijgedragen aan het inwinnen van informatie over hun handlangers, [de opdrachtgevers], financierders of hoe hun terroristische daad werd voorbereid. Heeft de “aangescherpte wetshandhaving” die werd toegepast op hun aanvoerder [Movsar Barajev] [en] (een schot in het hoofd en een fles cognac in de linkerhand van zijn dode lichaam) bijgedragen aan het voorkomen van [de aanslag op metrostation Rizskaja in 2004] [en], de dubbele aanslag op de vliegtuigen die waren opgestegen van [luchthaven Domodedovo in Moskou] en [de gijzeling in Beslan]?

[…]

LiveJournal-gebruiker maratguelman schreef dit [ru]:

Helaas hebben we geen vertrouwen in de uitkomsten van de onderzoeken naar eerdere terroristische daden. We krijgen de resultaten niet te zien of ze tonen ons de lijken van terroristen. Maar er is nooit een rechtszaak geweest, met processtukken die we kunnen inzien en waaruit we kunnen concluderen: “We weten wie deze terroristische aanslag heeft gepleegd en waarom.” Dat is een feit. Vandaar al die geruchten [over de betrokkenheid van de Federale Veiligheidsdienst, FSB]. […]

http://community.livejournal.com/ru_politics/28956469.html [ru] Hier wordt gesproken over waarom [de terroristen] zich niet richten op de FSB bij hun vergelding van de dood van de [extremist Said Boerjatski] [en], maar in plaats daarvan vredelievende inwoners van Moskou als doelwit kiezen. Alsof terrorisme een gewone oorlog is met als doel het vernietigen van de tegenstander. Echter, ze jagen niet op hun tegenstanders, maar op onschuldige slachtoffers. […]

Toen Sasja Brener [performance artist Alexander Brener], als reactie op de [inval] in Tsjetsjenië, [Boris Jeltsin] uitdaagde voor een duel bij de [Schedelplaats op het Rode Plein], greep de politie een half uur lang niet in, en pas nadat alle [televisie]camera's klaar waren met filmen, werd hij gearresteerd. Toen ik hem ophaalde van het politiebureau vroeg ik hun: waarom? Waarom hadden ze hem niet gelijk opgepakt? Ze waren toch zeker niet bang voor de 50 studenten die in een cirkel om Brener heen stonden? Hun antwoord was: misschien heeft die gek van jullie wel iemands leven gered. Nu kunnen ze in Tsjetsjenië zien dat er tegen hun oorlog wordt geprotesteerd in Moskou.

[…]

LiveJournal-gebruiker yuozik deed de volgende politieke voorspellingen [ru]:

[foto van president Dmitri Medvedev links en premier Vladimir Poetin rechts]

Elke terroristische daad […] is een operatie uitgevoerd door speciale eenheden. De dader kan een 50-jarige Tsjetsjeense vrouw zijn of zelfs een beer met een [balalaika], dat maakt niet uit. […]

Nu wil ik maar één ding weten: van wie waren de speciale eenheden die vandaag aan het werk waren? Van degene links? Of van degene rechts op de foto?

[…] De optelsom van komende gebeurtenissen zal ons doen inzien hoe verschrikkelijk de situatie momenteel is in de Russische Federatie. […] Want hoe erg het ook klinkt, we zijn op een punt aangeland waar de twee koppen van de adelaar in het [wapen van Rusland] (ook een verwijzing naar de zogenaamde “tandem” Poetin-Medvedev [en]) elkaar proberen te verslinden in hun onderlinge gevecht om de absolute macht.

[…]

1. Als dit het werk was van speciale eenheden van de nieuwe president, dan kunnen we zeer binnenkort een verzwakking verwachten van de positie van de [president van Tsjetsjenië Ramzan Kadyrov]. […]

2. Als dit het werk was van mensen van de voormalige president, in samenwerking met de huidige president van Tsjetsjenië, dan kunnen we in de komende maanden een groot bloedbad verwachten. […]

Want dan waren de aanslagen van vandaag bedoeld om de Russische president en zijn jonge, hervormingsgezinde team te intimideren. […]

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.