Muziek met een boodschap – Nieuwe videoclips uit Tibet

High Peaks Pure Earth, een website die vooral vertalingen van in het Chinees en Tibetaans geschreven berichten van blogs uit China en Tibet propageert, heeft de laatste tijd veel aandacht besteed aan “muziek met een boodschap”, door teksten van Tibetaanse songs uit naar het internet geüploade videoclips met inzet van vrijwilligers te vertalen.

Op 10 maart van dit jaar (10 maart is ook de dag waarop in 1959 de Tibetaanse volksopstand begon) verscheen op High Peaks Pure Earth de hiphopvideo “De nieuwe generatie” van de populaire Tibetaanse groep Yudrug (“Groene Draak” in het Nederlands).  Yudrug had de maand daarvoor de video eerst op de blog van de groep [zh] geplaatst. High Peaks Pure Earth vermeldt:

De gedurfde nieuwe vorm van muzikale expressie in de videoclip “De nieuwe generatie” heeft de nodige stof doen opwaaien in de Tibetaanse cyberspace, met aan de ene kant bloggers die Yudrug prijzen vanwege de onverbloemde songteksten en aan andere kant een aantal bloggers die de groep bekritiseren vanwege het aanvaarden van een expressievorm die te westers zou zijn. Wat je muzikale smaak ook is, de song getuigt ontegenzeglijk van kracht en energie en brengt een bezielend refrein ten gehore:

De nieuwe generatie heeft een inspiratiebron die jeugd heet
De nieuwe generatie heeft een trots die zelfvertrouwen heet
De nieuwe generatie heeft een benadering die speelsheid heet
De nieuwe generatie heeft een verlokking die vrijheid heet

“De nieuwe generatie” van Yudrug blijkt een bewijs te zijn van een sterke toename van materiaal op het internet waarin Tibetanen opkomen voor hun oorspronkelijke identiteit [en], hetgeen in een eerder bericht op High Peaks Pure Earth ter sprake is gebracht. De muziek straalt trots en zelfvertrouwen uit. Dit is de video, inclusief Engelse ondertitels:


“De nieuwe generatie” van Yudrug (Groene draak) van HPeaks op Vimeo

Behalve met Yudrug heeft High Peaks Pure Earth de bezoekers van de website ook kennis laten maken met de jonge Tibetaanse zanger Tashi Dhondup [en]. Tashi Dhondup komt uit de voormalige Tibetaanse provincie Amdo en is bij wijze van “heropvoeding” veroordeeld tot een werkstraf van 15 maanden voor “separatistische activiteiten” in verband met zijn muziek. Van zijn cd “Marteling zonder sporen” uit 2008 gingen er in Tibet duizenden exemplaren over de toonbank. Hieronder staan zijn videoclips:


“1958 – 2008″ van Tashi Dhondup van HPeaks op Vimeo.


“Afgesneden” van Tashi Dhondup van HPeaks op Vimeo.


“Daarvoor laat ik mijn tranen vloeien” van Tashi Dhondup van HPeaks op Vimeo.


“Marteling zonder sporen” van Tashi Dhondup van HPeaks op Vimeo.


“Geen spijt” van Tashi Dhondup van HPeaks op Vimeo.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.