Filipijnen: Registratie van harde schijven internetcafés

De Filipijnse Optical Media Board (OMB) lanceerde kortgeleden een voorstel om eigenaren van internetcafés te verplichten om de harde schijf in hun computers te registreren. Volgens de OMB vallen harde schijven op grond van de Optical Media Act van 2003 onder de verantwoordelijkheid van de OMB doordat er magnetische onderdelen in verwerkt zijn.

Een Filipijnse vereniging van eigenaren van internetcafés heeft zich uitgesproken tegen het voorstel om harde schijven te registreren [en – alle links] omdat “de ICT-branch als geheel dan terug zal zijn bij af.”

Azrael's Maryland vindt het een idioot voorstel en JC John Sese Cuneta reageert daarop door te benadrukken dat er bij de volgende verkiezingen politici met verstand van technologie:

Dit toont wel aan dat we moeten weten welke kandidaten verstand hebben van technologie en internet, zodat we op hen kunnen stemmen. Het is een kettingreactie; als we onze stem uitbrengen op kandidaten die geen verstand hebben van technologie en internet ligt het voor de hand dat er in bepaalde functies mensen zullen worden benoemd die op dat gebied ook niet deskundig zijn.

Ka_fredo had dezelfde kritiek op het voorstel dat volgens hem weer één of ander lucratief regeringsplan is:

Weer zo'n halfbakken beleidsmaatregel van onze geachte, a-technische, door de president benoemde ambtenaren. Weer een manier om de eigenaren van kleine internetcafés uit te melken. In plaats van zoeken naar maatregelen om overtreders aan te pakken, creëren zij potentiële bronnen van inkomsten die makkelijk tot corruptie leiden.

De Filipijnse parlementariër en GVO-redacteur Mong Palatino waarschuwde tevens dat het voorstel “gebruikt zou kunnen worden om het recht op privacy van mensen en hun recht op bescherming tegen illegale zoekacties en inbeslagneming te schenden.”

“Het idee alleen al dat OMB het recht krijgt zich toegang te verschaffen tot de harde schijf van privépersonen is duidelijk een schending van de grondwet. De regering die je kast aan een minutieus onderzoek onderwerpt zou hetzelfde zijn,” aldus Palatino.

Volgens Palatino heeft OMB ook toegang tot alle andere persoonlijke stukken van de eigenaar als men de mogelijkheid krijgt om alle opslagapparatuur te onderzoeken. 

Ondertussen werpt het voorstel alleen maar meer vragen op voor Owning a Cafe:

Voor ondernemers die in hun internetcafé CD- en DVD-branders gebruiken, is de registratie van die apparatuur bij OMB al een groot probleem omdat dit alleen kan in hun huidige kantoor in Quezon City, in de hoofdstad Manilla. Ik vraag me af hoe zij de registratie van harde schijven willen aanpakken? Mijn volgende vraag is of men alleen van internetcafés eist dat deze hun harde schijven registreren? En hoe zit dat dan met alle andere bedrijven en kantoren die computers gebruiken met een harde schijf?

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.