Egypte: Internet wordt ingezet voor de vrijlating van betogers

FDEP.jpg Eerder deze maand organiseerde de 6 April Beweging [en] voor de gebouwen van het Egyptische Lagerhuis [en] een demonstratie voor meer politieke vrijheid en de beëindiging van de al jaren durende noodtoestand [en]. Die noodtoestand kan dit jaar weer worden verlengd, en mogelijk zelfs versterkt met een nieuwe antiterrorismewet. Egyptische politietroepen reageerden met bruut geweld op de actievoerende burgers, wat leidde tot een record aantal arrestaties en veroordelingen.

Een paar dagen voor de demonstratie maakten dertig mensenrechtenorganisaties en juridische belangengroeperingen de oprichting bekend van het Verdedigingsfront van Egyptische Demonstranten (Front to Defend Egypt Protestors – FDEP) [ar]. Deze organisatie wil juridische ondersteuning en voorlichting bieden aan vreedzame betogers. Leden van de FDEP hebben een Noodteam samengesteld, onderverdeeld in een Communicatie-eenheid, Juristen, een Bevoorradingscomité, Onderzoekers, Artsen en een Vertaalteam.

De communicatie tussen FDEP-leden vindt hoofdzakelijk plaats op internet, via een nieuw weblog [ar], waarop nieuws en informatie over gearresteerde betogers wordt gezet. Ook is een Twitter hashtag (#EgyDefense [ar]) aangemaakt zodat actueel nieuws meteen getweet kan worden. FDEP-leden hebben ook verslagen gepubliceerd op Flickr en YouTube.

Hotline FDEPHet verloop van de actie was erg interessant: de FDEP gebruikte een noodtelefoonnummer waarop oproepen en sms'jes werden ontvangen van deelnemers aan de demonstratie. Zo kwamen de sms'jes van opgepakte actievoerders terecht bij de Communicatie-eenheid van de FDEP, op sociaalnetwerksites en bij de juristen die de arrestanten gaan verdedigen.

Dit is een bericht dat we op 6 april binnenkregen:

Ik werd samen met 40 andere jongeren gearresteerd, ze vielen iedereen aan en we zitten opgesloten in een garage naast het Lagerhuis [naam van afzender]

In de loop van de dag konden we, met behulp van mobiele telefoons, de namen van 92 arrestanten [ar] optekenen en ook bepalen waar ze zich bevonden, en die informatie online zetten. Familieleden van de gevangenen belden de Noodlijn om correcties aan te brengen in de namen van hun verwanten op de lijst en om meer namen toe te voegen. Aan het eind van de dag, en dankzij informatie van het publiek, hadden we 106 gevallen gedocumenteerd.

Juristen van het FDEP waren doorlopend bezig op Twitter de locaties bekend te maken waar arrestanten werden vastgehouden. Daardoor werden andere juristen gemotiveerd zich ook in te zetten voor de FDEP. De FDEP gebruikte Google Maps om de locaties exact aan te geven.

tweet_egypt_arrest.gif

Tweet van Ahmed Ragheb: Gevangenen bevinden zich nu in het Departement van Wegen en Afritten op de route van Caïro naar Ismailia. De andere politietruck is aankomen in het Centrale Veiligheidskamp in Darrassa.

In de dagen erna leverde de Communicatie-eenheid informatie aan het Bevoorradingscomité dat voedsel en medicijnen bij de arrestanten bezorgde, en aan de Onderzoekers die getuigenissen [en] van vrijgelaten betogers vergaarden.

Op de afbeelding [en] hieronder is te zien hoe de FDEP op 6 april allerlei onlinediensten en apparaten heeft gebruikt om te communiceren met de arrestanten, de verkregen informatie te verspreiden en de taken van leden en eenheden van de FDEP te verlichten.

500_egypt_using_Online Tools_Digital_Devices_Communicate

Klik op de afbeelding voor een vergroting. Ook beschikbaar in het Arabisch.

original

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.