Breng je stem uit op de beste blogs

Logo_subline

Via het internet [en] kan er nu – in het kader van de jaarlijks door de Duitse wereldomroep Deutsche Welle georganiseerde internationale verkiezing van de beste blogs, bekend onder de naam Best of the Blogs of kortweg BOBs – worden gestemd voor de prijzen voor de beste blogs. De BOBs is één van de meest prestigieuze internationale blogverkiezingen met voorgedragen blogs [en] in elf verschillende talen. Je kunt tot 14 april je stem uitbrengen op je favoriete blogs [en].

De juryleden zullen medio april bijeenkomen om gezamenlijk de winnaars uit te kiezen en de uitslag zal op 15 april in Berlijn op de bloggersbijeenkomst re:publica [de] bekend worden gemaakt. De verkozen winnaars zullen hun prijs in juni in Bonn in ontvangst nemen tijdens een uitreikingsceremonie in het programma van het door Deutsche Welle georganiseerde Global Media Forum [en].

Wie er zoal zijn voorgedragen

In de categorie “beste blog” zal het er heel erg om gaan spannen tussen bekende blogs van over het hele web. Blogger Osama Romoh [ar] uit Jordanië heeft op dit moment meer dan 60% van de stemmen. Zijn blog over maatschappelijke kwesties in zijn land is doortrokken van een ironische humor.

In dezelfde categorie bevindt zich de Braziliaanse blog AJI – Ação de Jovens Indígenas [pt], een blog dat is opgezet om een plaats te geven aan bloggers die geboren en getogen zijn in het reservaat Dourados en hen te kunnen laten schrijven over problemen in hun reservaat en nationale kwesties aan de orde te stellen, zoals de maatschappelijke positie van oorspronkelijke bevolkingsgroepen in Brazilië in het algemeen.

Een derde finalist in deze categorie is Han Han [zh], een productieve romanschrijver en autocoureur die zomaar China’s meest gelezen blogger [en] blijkt te zijn en tevens kandidaat is voor een plaats in de Top 100 van Time Magazine.

Global Voices en de BOBs

Global Voices heeft zelf een BOBs-prijs gewonnen in 2005 [en], maar veel van de huidige en voormalige bloggers op Global Voices nemen in de BOBs van dit jaar een prominente plaats in vanwege hun activiteiten buiten Global Voices.

Zo is ook de blog Ushahidi [en] voorgedragen voor de categorie “beste blog”. Ushahidi is een blog plus webapplicatie waarmee rampsituaties in kaart worden gebracht via mobiele telefoons en sociaal netwerken. Voormalige bloggers op Global Voices, Juliana Rotich [en] en Ory Okollah [en], hebben meegedaan aan de ontwikkeling van dit project. Het project was in eerste instantie in het leven geroepen om meldingen van geweld, dat volgde op de verkiezingen van begin 2008 in Kenia, naar tijdstip en plaats van herkomst in kaart te brengen. In de afgelopen tijd zijn Ushahidi-kaarten gebruikt in Haïti, na de verwoestende aardbeving in het land, en ook na de aardbeving in Chili [en].

HerdictWeb [en], een project van het Berkman instituut voor internet & samenleving van de Harvard-universiteit (waar Global Voices is opgericht) is voorgedragen voor de categorie “prijs verslaggevers zonder grenzen” [en]. HerdictWeb probeert inzicht te verkrijgen in hoeverre internetgebruikers van over de hele wereld te maken hebben met ontzegging van toegang tot het web en censuur.

Talk Morocco [en] – een geredigeerd forum dat bedoeld is om een intelligent, open en eerlijk debat te stimuleren over kwesties aangaande Marokko en de Marokkaanse diaspora en dat is opgezet door de aan Global Voices gelieerde bloggers Jillian C. York en Hisham [en] – is voorgedragen voor de beste blog in de categorie Engelse taal, samen met Voice from Gaza, You Are Not Here [en] en anderen.

Jorge Gobbi [en], die ook op Global Voices blogt, zet al vanaf 2003 onder meer tips in verband met tourisme op zijn Spaanse blog Blog de Viajes [es]. Zijn blog is al eens beloond met de prijs voor de beste Spaanse reisblog, een prijs die door reisgidsuitgever Lonely Planet wordt toegekend. Andere blogs in de categorie Spaanse taal kun je hier [en] bekijken.

Een voorgedragen Canadese blogger is met de dood bedreigd

Michelle Blanc [fr], een transseksuele vrouw uit Canada die blogt over haar geslachtsovergang is één van degenen die zijn voorgedragen voor de beste blog in de categorie Franse taal. Michelle heeft onlangs op YouTube en andere websites een aantal verontrustende dreigementen om haar het leven te ontnemen [fr] ontdekt.

Naast Michelles blog Femme 2.0 ou le parcour transsexuel zijn onder andere La Vigie du Web, Chez Gangoueus, Chroniques de la loose en Entendu à Paris [fr] blogs die zijn voorgedragen in de categorie Franse taal.

Vergeet niet op al je favoriete blogs te stemmen!

Zie ook: Arabische wereld: Alle registers open om de BOBs-prijs niet mis te lopen

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.