Australië: Olievlek op Great Barrier Reef is waarschuwing voor Obama

Een Chinees kolenschip lekt olie op het beroemde Australische Great Barrier Reef:

Premier Anna Bligh van de staat Queensland zegt dat ze wil dat de eigenaars van het Chinese kolenschip dat olie lekt in de ongerepte wateren rond het Great Barrier Reef “flink worden aangepakt” door de autoriteiten.

Bligh's woede over blunders rond olievlek op Great Barrier Reef [en]

“Het lijkt wel een rampenfilm!”, aldus Geoff Sidebottom van het blog Views from Towradgi (Comments from the Australian city of Wollongong on local and world events). Zijn mening wordt in het hele land gedeeld:

… stranden langs de kust van Queensland en op het nabijgelegen Great Keppel Island zullen worden aangetast – en onze belangrijke toeristische industrie wordt bedreigd.

Dit schip bevond zich een kleine 25 kilometer van de scheepvaartroute. Als er een ervaren loods aan het roer had gestaan, hadden de gevolgen van hun onbekwaamheid of hun gebrek aan plaatselijke kennis kunnen worden voorkomen.

Dit lijkt me toch een vereiste die per direct moet worden ingesteld voor alle schepen die langs het Barrier Reef varen!

Olievlek op het Barrier Reef! [en]

Brian herinnerde ons op het groepsblog Larvatus Prodeo aan een eerder geval:

Ongeveer een jaar geleden ontstond er een gigantische olievlek voor de kust van het zuidoosten van Queensland toen de Pacific Adventurer aan de grond liep [en] en 270 ton olie uitbraakte over de Sunshine Coast en Moreton Island. Nu heeft een Chinees schip, de Shen Neng 1, zich 120 kilometer ten oosten van Rockhampton in een rif aan de zuidelijke punt van het Great Barrier Reef geboord.

Olievlek op het Great Barrier Reef [en]

De Australische senaatskandidaat Larissa Waters is heel duidelijk over wat de Groenen willen:

Loodsen moeten verplicht zijn voor vrachtschepen die langs het hele binnenste Great Barrier Reef varen en de industrie moet de volledige kosten dragen van het opruimen van vervuiling, aldus de Groenen vandaag, terwijl in de buurt van Great Keppel Island een onbekende hoeveelheid olie uit een kolenschip lekt.

Het Great Barrier Reef is geen kolensnelweg, het is een toeristische trekpleister die miljarden dollars oplevert en een wonder van biodiversiteit dat door de regering tot het uiterste moet worden beschermd.

Maar de overheid wringt zich in allerlei bochten om de export van fossiele brandstoffen te verhogen, in plaats van te investeren in duurzame energie die veel banen oplevert en ons Great Barrier Reef beschermt.

Great Barrier Reef is geen kolensnelweg – onderneem actie om olievlekken te voorkomen, zeggen Groenen [en]

Het tumult bereikte ook de andere kant van de Grote Oceaan. In de Verenigde Staten maakte de liberale krant Irregular Times (News Unfit to Print) een vergelijking met lokale ontwikkelingen:

Barack Obama steunt het belachelijke Drill Baby Drill-beleid van Sarah Palin om nog meer te gaan boren voor de kust. Hij zegt dat we ons geen zorgen moeten maken, dat er waarschijnlijk niet zo snel grote ongelukken zullen gebeuren…

…een groot ongeluk zoals dat van vandaag, waarbij een grote tanker met kolen het Great Barrier Reef heeft geramd. Er is brandstof uit het schip gelekt, maar als de tanker ruwe olie zou hebben vervoerd, zouden de gevolgen van het ongeluk nog veel erger zijn geweest.

Olievlek op Great Barrier Reef [en]

We kunnen alleen maar dankbaar zijn dat het dit keer een kolenschip was, en geen olietanker.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.