Rusland: Eerste berichten over de bomaanslagen in de metro van Moskou

De maandagochtendroutine in Moskou werd vanmorgen verstoord door twee zelfmoordaanslagen in de metro [en]. Er waren ten minste 38 doden en 70 gewonden (onder de slachtoffers waren veel studenten, jonger dan veertig). De zelfmoordaanslagen werden uitgevoerd door twee vrouwen die banden zouden hebben met de rebellen in de noordelijke Kaukasus [en]. Bloggers waren er als een van de eersten bij om het nieuws over de tragische gebeurtenis te verspreiden en zij werden het enige stabiele medium terwijl de grote nieuwswebsites als gevolg van de drukte niet meer konden reageren en de tv-zenders te traag waren met het maken van materiaal. Twittergebruiker Krassnova merkte op [ru] dat Twitter-hashtag #metro29 [ru, en] 40 tweets per seconde had, terwijl de tv-zenders maar vier verhalen wisten te maken. Binnen enkele uren was de website metro29.ru [ru] in de lucht om het nieuws te verslaan.

Een van de eerste bloggers die het nieuws vertelde was Marina Litvinovich (alias LJ-gebruiker abstract2001), een oppositieblogger, die foto's plaatste van het metrostation Lubyanka [ru], waar de eerste explosie plaatsvond:

Lobby of "Lubyanka" Subway Station, photo by  abstract2001Hal van metrostation Lubyanka, foto gemaakt door abstract2001

Hier is ook een YouTube-video van de evacuatie van de passagiers uit metrostation Park Kultury, waar de tweede explosie plaatsvond. De video werd geplaatst door baranovweb:

Informatie-uitwisseling en vervoer werden tijdelijk onmogelijk. Toen doodsbange Moskovieten gingen controleren of hun vrienden en familie nog in leven waren, raakte het mobiele netwerk in het centrum van Moskou overbelast. LJ-gebruiker offnet klaagde [ru] dat het platliggen van het mobiele netwerk onder andere werd veroorzaakt door een bureaucratische procedure die nodig is om extra capaciteit te genereren. Habrahabr-gebruiker rubyrabbit maakte een compleet overzicht [ru] van de onbereikbaarheid van de belangrijkste nieuwssites.

De (rode) metrolijn Sokolnicheskaya werd volledig afgesloten vanwege de onderzoeken. Bloggers plaatsten een video van de opstoppingen op station Komsomolskaya. Tegelijkertijd waren de mensen huiverig om de metro überhaupt te gebruiken, ook al bleven de andere metrolijnen open. De populaire blogger Nikolay Danilov (alias LJ-gebruiker nlplaatste foto's van de groepen forenzen [ru] die lopend naar hun werk gingen:

Muscovites getting to their workplaces, photo by Nikolay Danilov  (nl)Moskovieten op weg naar hun werk, foto gemaakt door Nikolay Danilov (nl)

De tv-zenders waren niet alleen traag, maar ze werden ook beschuldigd van een slechte houding in hun verslaggeving van de gebeurtenis. Een andere populaire blogger, Anton Nossik (alias LJ-gebruiker dolboeb), schreef [ru]:

в 12:00 по Первому каналу начался плановый выпуск новостей. Не спеша, рассказывают о взрывах метро в Токио (1995), Баку, Париже, Дюссельдорфе, Лондоне, о соболезнованиях Януковича, депутатов Верховной Рады, Ангелы Меркель, передают заявление Бернара Кушнера. Затем скороговоркой дали recap, довольно чёткий, всех основных событий в Москве, длиной в полторы минуты: 35 погибших, 70 раненых, метро не ходит от Комсомольской до Спортивной, в центре города пробки, правительство требует усилить безопасность всех российских аэропортов. На минуту включили Тимура Серазиева с Лубянской площади, и тут же пошла реклама здоровой пищи, пепси-колы, какого-то Антистакса, шоколада «Вдохновение», сока «Любимый»,синтетических моторных масел Mobil1, средства для мытья окон, нового йогурта «Яблоко Мюсли», Афобазола от тревоги и напряжения, кофе Jakobs Monarch, хлопьев от Nestle с цельными злаками. Каждый из роликов был длинней прямого включения с Лубянки. После завершения семиминутной рекламной паузы досрочно началось часовое ток-шоу «Участок».

Om 12.00 uur begon TV1 met zijn gewone journaal. Zonder enige haast vertelden ze over aanslagen in de metro van Tokio (1995), Baku, Parijs, Düsseldorf, Londen; ze berichtten over de condoleances die waren gestuurd door de president van Oekraïne, Victor Yanukovich, door Angela Merkel, door Bernard Kushner. En toen gaven ze snel, in anderhalve minuut, een verslag van alle belangrijke gebeurtenissen in Moskou: 35 doden, 70 gewonden, metro rijdt niet tussen Komsomolskaya en Sportivnaya, er zijn verkeersopstoppingen in het centrum, de regering eist meer veiligheidscontrole op alle Russische vliegvelden. Gedurende enkele seconden deed journalist Timur Seraziev live verslag vanaf het Lubyanka-plein en toen schakelden ze over op reclame voor gezond eten, cola, tabletten voor de bloedsomloop, chocolade, sap, motorolie, schoonmaakmiddelen, yoghurt met muesli, middelen tegen angst en stress, koffie, cornflakes. Die reclames duurden stuk voor stuk langer dan het live-verslag vanaf Lubyanka. Na het zeven minuten durende reclameblok gingen ze verder met een niet-geprogrammeerde talkshow.

Zowel bloggers als nieuwsportals hielpen het informatievacuüm vullen. Nieuwsportal lifenews.ru plaatste een serie foto's [ru] met onder andere foto's van de opgeblazen metrowagons [ru]. LJ-gebruiker seg_o plaatste foto's [ru] van het gebied rond metrostation Park Kultury. Zowel de BBC als de Guardian hadden een pagina voor liveblogging – LiveBlog [en] en Live Coverage [en] – en volgden alle belangrijke gebeurtenissen. LiveJournal opende een speciaal kanaal [ru] om over het onderwerp te berichten. Hieronder staan een aantal verslagen van mensen die de explosies hebben overleefd:

oyolin [ru]:

Я работаю на Лубянке. В школе. Начинаю работать в 8. В 7.50 я приехала на Кузнецкий Мост. Хотела перейти на Лубянку, но там всё было в думу, людей не пускали. Вышла через Кузнецкий Мост. На Лубянской площаде сразу же всё перегородили, приехали спасатели. На работе до сих пор кризисная ситуация. Родители звонят, беспокоятся, мамы плачут. Это ужасно.

Ik werk in Lubyanka. Op een school. Ik begin om 8 uur. Om 7.50 uur kwam ik aan op Kuznetsky Most (metrostation). Ik wilde overstappen op de metro naar Lubyanka, maar er was overal rook, er mochten geen mensen naar binnen. Ik ging bij Kuznetsky Most naar buiten. Op het Lubyanka-plein was alles geblokkeerd, er arriveerden reddingsteams. Hier op het werk is het crisis. Ouders bellen, iedereen is zenuwachtig, moeders huilen. Het is verschrikkelijk.

kotikeksik [ru]:

Время 14.40. Я только-только собрала в кучу голову. Меня перестало трясти, когда я встаю со стула, и я больше не плачу. Пытаюсь заставить себя поработать.

Het is 14.40 uur. Ik begin een beetje bij te komen. Ik tril niet meer als ik opsta uit mijn stoel, ik huil niet meer. Ik probeer mezelf aan het werk te zetten.

davete [ru]:

Выхожу на Парке Культуры. Поднимаюсь уже было к выходу. Рядом идут сотрудники милиции. К ним обращается какая-то женщина:
-Что случилось то?
-Ой, да авария какая-то, технические причины.
В эту же секунду прогремел взрыв.
Противоположный от моего поезд, по направлению к станции Кропоткинская.
Взорвался где-то в середине.
Людей было не много, давки не было. Но взрыв очень мощный. Не сомневаюсь, эта бомба – военного стандарта.

Ik was op weg naar buiten op Park Kultury (metrostation). Stond op het punt de metro uit te gaan. Er lopen politieagenten naast me. Een vrouw vraagt aan hen:
– Wat is er gebeurd?
– Een ongelukje, technische oorzaak.
Precies op dat moment klonk er een enorme explosie. In de trein die de andere kant op ging, richting station Kropotkinskaya. Hij explodeerde ergens in het midden. Er waren niet zoveel mensen, geen stormloop. Maar de explosie was bijzonder krachtig. Deze bom is zonder twijfel te vergelijken met een militaire bom.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.