Peru: Opnieuw overstromingen in de regio Cusco

Net toen men dacht dat er verbetering kwam in de slechte situatie die in de Peruaanse regio Cusco en de omliggende gebieden was ontstaan door regenval en overstromingen [en], trad op 1 maart weer een andere rivier door hevige regenval [es] buiten haar oevers. De overstroming van de rivier de Quesermayo in het district Taray, gelegen in de provincie Calca (regio Cusco), eiste 7 levens. Daarnaast raakten verschillende mensen gewond en kwam 80% van de huizen in het gebied onder water te staan [es]. Ook de weg tussen Cusco en Pisac ondervond schade. Deze overstroming was anders dan vorige overstromingen, omdat het leek alsof de hulp sneller op gang kwam en omdat nog dezelfde dag de minister van Energie en Mijnbouw zorgde voor 3 ton voedselhulp [es].

Photo by Marco Moscoso and used with permission.

Foto met toestemming van fotograaf Marco Moscoso gebruikt.

Er waren echter berichten dat nog meer dorpen getroffen waren [es], zoals Cuya en Yacarpay, en dat de noodtoestand was afgekondigd in andere districten van Cusco, zoals San Sebastián, San Jerónimo, Anta, Zurite, Limatambo en Lamay. Net als tijdens de vorige ramp gingen foto's en nieuws over de gebeurtenissen ook nu weer via Twitter de wereld over.

Marco A. Moscoso (@markopunk [es]):

Taray en Calca se ha inundado por desborde de rio.

In de provincie Calca is de plaats Taray overstroomd doordat de rivier buiten haar oevers is getreden.

Rita A.B (@ritaposa [es]):

La lluvia en Cusco amenaza con continuar, Ayer llovió toda la noche y de nuevo todos los problemas surgieron, muchos niños no irán a clase.

Het ziet er naar uit dat het in Cusco voorlopig nog wel blijft regenen. Gisteren regende het de hele nacht en er ontstonden weer veel problemen. Veel kinderen zullen niet naar school kunnen.

Javier Murillo Ch. (@ jataz8 [es]):

Volviendo del camino Cusco – Pisac, es imposible pasar más del km 30, desde el mirador se observa que Taray esta completamente inundado

Op de weg terug van Cusco naar Pisac konden we niet harder dan 30 km per uur rijden. Vanaf het uitkijkpunt is goed te zien dat Taray helemaal onder water staat.

Hoewel sommige wegen in het gebied volledig waren versperd, slaagde Moscoso van de blog El Caminerito [es] erin er te komen en foto's te maken, waarvan er enkele op Twitpic [es] staan. Hij maakte ook een video die hij bij terugkomst in Cusco op zijn blog [es] zette:

Hoy se realizaron trabajos de limpieza y encausamiento con el apoyo del Ejército Peruano, así como se inició con la labor de empadronar a los damnificados al tiempo de brindarles alimento. De regreso al Cusco, la pista Pisac – San Salvador se vio interrumpida al derrumbarse el cerro conocido como Morro Blanco por lo que para continuar hay que cruzar por chacras y lodo.

Vandaag werd met behulp van het Peruaanse leger begonnen met het opruimwerk en het registreren van de slachtoffers, en er werd tevens voedsel uitgedeeld. Toen we via de weg van Pisac naar San Salvador terugreden naar Cusco zagen we dat de weg was versperd door de modderstroom die vanaf de Morro Blanco naar beneden was gekomen. Om aan de andere kant te komen moesten we ons een weg banen over velden en door de modder.

Hij leverde ook een bijdrage aan een video op de blog Prensa Contacto [es]:

Op de eerder genoemde blog Prensa Contacto [es] is een verklaring gezet van de burgemeester van de provincie Calca, Ciriaco Condori:

Nos faltó cultura de prevención, esto nos pasó de improviso. Nos encontramos negociando con el alcalde de Pisaq para que se reubiquen a las familias damnificadas en un terreno de esa jurisdicción. El gobierno central debería autorizar de manera efectiva la compra de maquinaría pesada a las municipalidades.

We hebben ons nooit bezig gehouden met preventie en nu gebeurt ineens zoiets. We zijn met de burgemeester van Pisac in gesprek om te kijken of de getroffen gezinnen in zijn district kunnen worden gehuisvest. Eigenlijk moet de regering zorgen dat gemeenten geschikt materieel krijgen.

Tot slot, Javier Murillo van de blog El Pensador [es] (De Denker) kon Taray niet bereiken, maar zette foto's en video's op zijn blog over de staat van de weg van Cusco naar Pisac die ook te lijden heeft gehad van het natuurgeweld:

Vertaling Spaanse teksten: Eduardo Ávila

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.