China: Uitstel vonnis in rechtzaak tegen internetburgers in Fujian

Vandaag werd het vonnis – dat al lang had moeten zijn uitgesproken – verwacht [zh] in de zaak over de “valse beschuldigingen” [en] tegen de activisten Fan Yanqiong (范燕琼), You Jingyou (游精佑) en Wu Huaying (吴华英), die al sinds hun arrestatie [en] afgelopen zomer in Fuzhou in voorarrest zitten.

De aanklacht tegen hen is een gevolg van een op film vastgelegd interview met Lin Xiuying waarin zij nauwkeurig aangeeft waarom ze vermoedt dat haar dochter Yan Xiaoling na een groepsverkrachting door politieagenten werd vermoord [en]. De opname werd online gezet en rondgestuurd, wat begin juni 2009 leidde tot de arrestatie van een aantal internetburgers. Enkele arrestanten werden al spoedig vrijgelaten, maar, zo staat te lezen in bovengenoemd blogbericht op EastSouthWestNorth, Lin Xiuying heeft al vaak gezegd dat de twee vrouwen en de man die nog steeds in voorarrest zitten, zijn gearresteerd omdat zij haar hielpen.

Vanochtend verzamelde een handjevol internetburgers zich al vóór aanvang van de rechtzaak voor de rechtbank in Fuzhou [nl] in het district Mawei om de uitspraak via microblog bekend te kunnen maken. Onder hen bevond zich ook de bekende burgerjournalist en armoedebestrijder Tiger Temple (Laohu Miao) die kort na negen uur ‘s morgens twitterde [zh] dat de behandeling van de zaak slechts één minuut had geduurd omdat de rechter had besloten het vonnis hangende nader onderzoek te verdagen.

De advocaat van de drie internetburgers, Liu Xiaoyuan, die bijna 200 blogberichten schreef [zh] over de ontwikkelingen in deze zaak, verklaarde kort na de rechtzaak in een interview [zh] op de website van de Chinese mensenrechtenorganisatie Chinese Human Rights Defenders dat hij het gerechtsgebouw niet in mocht en dat hij een klacht zou indienen bij de procureur omdat hier volgens hem sprake is van ‘gebrek aan bewijs’. Liu deelde in het interview ook mee dat hem niet was verteld dat de rechter al eerder om nader onderzoek had gevraagd en wat daarvan de uitkomst was.

Er waren naar schatting duizend mensen voor het gerechtsgebouw aanwezig om het proces te volgen; naar verluidt waren er schermutselingen met de politie en beveiligingspersoneel waarbij camera's in beslag werden genomen en foto's gewist. Sommige foto's die eerder te zien waren op het Chinese microblogplatform Zuosa, waren niet meer zichtbaar, terwijl andere op de blog van Tiger Temple wel te zien bleven:

anothermother

现场来了一个母亲控诉福州司法黑暗。

Een moeder ter plaatse trad naar voren om het twijfelachtige gedrag van de rechterlijke macht in Fuzhou aan de kaak te stellen.

whydaughter

WHY女儿杜梅控诉流氓打人和抢走相机和手机,现在还没归还。

Wu Huayings dochter Du Mei beschuldigde de ingehuurde schurken ervan haar te hebben geslagen en haar camera en mobiele telefoon te hebben afgepakt, die ze nog steeds niet hebben teruggegeven.

[update: hier kunt u nog meer foto's bekijken die buiten de rechtzaal zijn gemaakt]

Op de blog van Tiger Temple is een video clip [zh] te zien waarin Lin Xiuying de talrijke ontwikkelingen en documenten toont rondom deze zaak. Er zijn ook foto's te zien van het lichaam van haar dochter.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.