Pakistan: Karachi onder vuur

Skyline van Karachi. Foto van Flickr=gebruiker Kashiff. Gebruikt onder een Creative Commons-licentie

Skyline van Karachi. Foto van Flickr-gebruiker Kashiff. Gebruikt onder een Creative Commons-licentie

Op 5 februari 2010 is de Pakistaanse hoofdstad Karachi getroffen door twee zelfmoordaanslagen [en – alle links], waarbij 15 mensen om het leven kwamen en 70 mensen gewond raakten. De eerste aanslag was vooral gericht tegen sjiitische pelgrims die op weg waren naar Muharram-processies. De tweede ontploffing vond plaats buiten de eerstehulpafdeling van het Jinnah-ziekenhuis, waar de gewonden naar toe werden gebracht. De aanslagen werden gepleegd 40 dagen na de Asjoera-aanslag, waarbij meer dan 40 mensen werden gedood. Karachi heeft helaas een gewelddadige geschiedenis, zowel van etnisch geweld als van sektarisch geweld.

Op mijn eigen blog heb ik de nieuwe gewelddadigheden in Karachi beschreven en veroordeeld:

De nasleep van de zelfmoordaanslag van afgelopen maandag – uitgebreide plunderingen en brandstichting – zijn kenmerkend voor het soort reactie en vandalisme dat volgt op sektarische aanslagen. Al snel na de ontploffing braken er rellen uit in verschillende delen van de stad. Het leek erop dat de veiligheidstroepen op dat moment totaal niet bezig waren met het beperken van de schade. Het gevolg was dat honderden winkels in brand werden gestoken en maandagavond leek het er op een gegeven moment op dat het hele zakelijke district gevaar liep. Dit soort aanvallen gaat vrijwel altijd gepaard met wijdverbreide spanningen. Terwijl de rellen aanhouden, worden er steeds meer vragen gesteld over de rol van de veiligheidstroepen en over hun afwezigheid tijdens het aanhoudende vandalisme. Het is duidelijk dat de aanslag niet alleen tegen een bepaalde groep is gericht. De aanslag is bedoeld om de inwoners van Karachi te terroriseren en hen te betrekken in een conflict, waarbij het economisch centrum van het land wordt beschadigd.

Kalsoom Lakhani van het blog CHUP – Changing Up Pakistan veroordeelde de serie aanslagen tegen sjiitische moslims en uitte zijn twijfels over het gezag in het land:

We weten dan misschien niet precies wie er verantwoordelijk is voor de aanslagen van vandaag, maar het is hoe dan ook verschrikkelijk dat ze konden gebeuren. Als gisteren in alle drie de steden de alarmfase was afgekondigd, had er dan niet meer kunnen worden gedaan om de doden van vandaag te voorkomen? Het feit dat sjiitische pelgrims en een ziekenhuis het doelwit waren, is niet alleen tragisch, maar eerlijk gezegd ook walgelijk. Is er dan nergens in Pakistan meer een plek die veilig of onaangetast is?

In een eerder, uitgebreid artikel op hetzelfde blog bood Kalsoom inzicht in de geschiedenis van het geweld in Karachi. Volgens Dawn kwamen in april afgelopen jaar meer dan 34 mensen om als gevolg van etnisch geweld in verschillende delen van de stad. De meeste mensen zijn ontsteld over het wijdverbreide geweld en het onvermogen van de autoriteiten om de situatie onder controle te krijgen.

Een andere blogger, Farheen Ali, deelt haar bezorgdheid over de verergerende situatie in de stad en de passiviteit van de autoriteiten in een artikel met de titel ‘Unabated wave of target-killing at Karachi' (Aanhoudende golf van gerichte moorden in Karachi):

In reactie op het geweld heeft de regering sectie 144 afgekondigd in het hele district Orangi. Nadat ze deze secties had afgekondigd, vond de regering dat ze verder geen enkele verantwoordelijkheid of schuld meer had.

Adil Najam eist op All Things Pakistan dat Karachi een wapenvrije zone wordt:

Terwijl geweld in allerlei vormen zich door het land verspreidt en terwijl, na het recente geweld, politici van alle partijen een oproep doen om Karachi (terecht!) uit te roepen tot een “wapenvrije” zone, blijken politici en parlementariërs van alle partijen druk bezig te zijn met het uitdelen van vergunningen voor allerlei soorten verboden wapens, alsof ze snoep uitdelen aan kinderen.

Gezien de recente onrust in Karachi, moet de regering onmiddellijk actie ondernemen om een einde te maken aan het geweld. Maar volgens het nieuws hebben de autoriteiten het te druk met het oplossen van interne conflicten in plaats van met het aanpakken van belangrijke kwesties.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.