Ghana: Afrikaanse programmeurs ontwikkelen spelletjes voor iPhone

De programmeurs Eyram Akorfa Tawiah uit Ghana en Wesley Kirinya uit Kenia hebben samen Leti Games [en – alle links] opgericht, een nieuw Ghanees bedrijf dat spelletjes ontwikkelt voor de iPhone en andere spelplatforms. Al snel na de release van iWarrior van Leti Games kende iedereen hun namen.

iWarrior in de iTunes App Store

Eyram Tawiah (ontwikkelaar/programmeur) vertelt:

iWarrior is een eenvoudig spel met fantastische Afrikaanse illustraties en geluiden. De bedoeling van dit intensieve spel is dat je je dorp beschermt tegen de gevaarlijkste wilde dieren van Afrika. Dankzij de langsdenderende olifanten, gecamoufleerde leeuwen, snelle jachtluipaarden, gekke hyena's en nog veel meer andere dieren ervaar je de wildernis op je iPhone of iPod Touch.

Eyram heeft gestudeerd aan de Kwame Nkrumah University of Science and Technology (KNUST) in Kumasi en hij was student-assistent aan de Meltwater Foundation, waar hij anderen inspireerde en aan zijn projecten werkte. Toen ik over de release van iWarrior hoorde, wilde ik meteen een afspraak maken voor een interview, maar ik kwam er niet tussen, want hij was bezig met andere dingen. Gelukkig trof ik hem gisteren online en ondanks dat hij het druk leek te hebben, gaf hij dit interview waarin hij al mijn vragen over hun/zijn spel beantwoordde.

Hieronder volgt de volledige tekst van mijn interview met Eyram Akofa Tawiah.

Mac-Jordan [MJ]: Hoe ben je programmeur geworden?

Eyram Akofa Tawiah [EAT]: Grappig genoeg was het mijn liefde voor spelletjes waardoor ik serieus ben gaan programmeren. Ik wilde mijn eigen spel maken voor de stripverhalen die ik indertijd tekende.

MJ: Hoe zou je de programmeerstijlen/programmeertalen beschrijven waar je het liefst mee werkt?

EAT: Ik kan op dit moment met alle programmeertalen werken. Ik gebruik programmeerprincipes in plaats van een programmeertaal. Ik ontwerp en ontwikkel in elke taal die het beste werkt, maar ik werk het liefst met .NET (VB, C#), PHP, java en Objective C.

MJ: Welke software gebruik je het meest in je werk?

EAT: Ik gebruik Microsoft Office-toepassingen en de IDE's. Ik geef de voorkeur aan de browsers Mozilla Firefox en Safari omdat ze heel veilig zijn.

MJ: Wat is het eerste wat ik zie als ik je kamer binnenkom?

EAT: [lacht om de vraag] Als je mijn kamer binnenkomt, zie je een foto van mijn vriendin aan de muur, een desktopcomputer op een tafel in de gang en mijn laptop (in mijn tas of op de tafel).

MJ: Wat zit er in je laptoptas?

EAT: Mijn MacBook Pro, mijn telefoons en als het even kan een PSP (PlayStation Portable).

MJ: Wie is de beste acteur/actrice in Ghana? Heb je onlangs nog Ghanese films gezien?

EAT: Eerlijk gezegd kijk ik niet naar Ghanese films. Niet dat ik daar een speciale reden voor heb. Ik geloof dat ik Perfect Picture heb gezien en die vond ik goed. Verder kan ik niks zeggen over films uit Ghana.

MJ: Ik vind dat je als programmeur gevoel voor muziek hebt. Van welke muziek hou je?

EAT: Ik luister naar heel veel verschillende soorten muziek, maar vooral naar klassieke muziek, psalmen, countrymuziek, hiphop en hiplife. Ik begin deze generatie van Afro-popmuziek van de jeugd van Ghana erg goed te vinden.

MJ: Welke boeken heb je de afgelopen week gelezen?

EAT: De afgelopen week heb ik zitten programmeren, dus ik heb helemaal geen tijd gehad om te lezen. Ik heb alleen informatie opgezocht in programmeerboeken en online blogs en zo…

MJ: Tegen welke specifieke problemen loop je aan als programmeur in Ghana?

EAT: Veel stroomstoringen, een langzame internetverbinding en het meest irritante: interne politiek binnen organisaties.

MJ: Hoe zie je de toekomst van programmeren en ontwikkeling in Ghana?

EAT: [zucht] Hmmm… Ik zou zeggen dat die er heel goed uitziet. Bijna iedereen kan tegenwoordig wel een beetje programmeren en ik vind het leuk om vrienden te helpen als ze tegen problemen aanlopen. Informatietechnologie wordt steeds belangrijker en ik zie hoe ontwikkelen/programmeren in alle aspecten groeit. Ik ben heel actief in de Ghana Developers Group en ik wissel heel veel informatie uit met de leden.

MJ: Ben je momenteel met projecten bezig?

EAT: Ik werk momenteel aan twee spellen die volgende maand uitkomen. iWarrior en de j2me-versie [kijiji] zijn al beschikbaar. Volgende maand komt er nog een spel voor meerdere spelers uit.

MJ: Door welke andere programmeurs word je geïnspireerd en waarom?

EAT: Door veel programmeurs. Ik vind programmeurs als John Carmack (directeur van ID Software), Erik Hersmann van Afrigadget en Whiteafrican goed… En hier word ik door veel van mijn collega's geïnspireerd. Ik leer van iedereen en deel ook alles met iedereen, ongeacht hun geslacht, ras, etnische achtergrond, kleur of achtergrond.

MJ: Wat is het beste advies dat je ooit van een andere programmeur hebt gekregen?

EAT: Wees niet egoïstisch met je kennis, wees bereid om je kennis te delen. Hierdoor leer je meer. Hoe meer je deelt, hoe meer je leert.

MJ: Welk advies zou je beginnende programmeurs geven?

EAT: Mijn advies aan beginnende programmeurs is om programmeren serieus te nemen. Ze moeten het om een goede reden doen. Het moet een passie zijn, want ze moeten het zien als een andere taal, niet als een bezoeking.

MJ: Hoe kunnen iPhone-gebruikers die geen Apple Store-account hebben iWarrior uit Ghana kopen?

EAT: Op dit moment is iWarrior alleen beschikbaar via de Apple Store op iTunes. Als je geen account hebt, kun je overwegen je op te geven als bètatester voor onze nieuwe spellen en dan kun je de spellen spelen voordat ze worden uitgebracht. Je kunt het spel ook downloaden in de iTunes Apple Store.

MJ: Vertel me iets wat niemand over je weet en wat je graag kwijt wilt…

EAT: Spelletjes zijn hartstikke leuk om te ontspannen. Het zijn hersenbrekers en je kunt er zakelijk gezien veel winst mee maken. Afrikanen moeten er niet op neerkijken, want spellen vormen een enorme impuls voor de economie in de geïndustrialiseerde landen. In de VS is de spelindustrie groter dan de muziek- en filmindustrie samen. Afrikanen kunnen veel bereiken in deze industrie. Je hebt er wel vastberadenheid en doorzettingsvermogen voor nodig, en een netwerk.

MJ: Wat zijn je laatste woorden?

EAT: Ik hoop dat er snel meer spelprogrammeurs in Ghana en Afrika zullen komen. Spellen ontwikkelen is leuk en het is een goede manier om het programmeren sneller te begrijpen. Als iemand geïnteresseerd is en met iemand wil praten of ideeën wil uitwisselen, dan ben ik altijd bereid om te helpen.

MJ: Bedankt voor je tijd, ik stel het erg op prijs dat je dit interview hebt gegeven.

EAT: Graag gedaan, Mac-Jordan. Ik vind het erg leuk om te zien dat de Ghana Blogging Group succes heeft en ik weet dat je daar veel voor doet. Blijf daarmee doorgaan en neem vooral contact met me op als je je blog naar je eigen domein wilt verhuizen. Ik ben altijd bereid om te helpen.

Erik Hersmann van het blog WhiteAfrican schrijft:

iWarrior is een uitstekend eerste spel voor de iPhone van twee zeer getalenteerde en creatieve Afrikaanse spelontwikkelaars. Ik verwacht nog veel goede spellen en andere applicaties van dit team, zowel voor de iPhone als voor andere platforms. Ze mogen trots zijn op dit spel en ik hoop dat nog veel mensen het zullen kopen.

Foto van iTunes.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.