Video: Gebruiken en rituelen rond oud en nieuw

Overal ter wereld vieren mensen de komst van het nieuwe jaar met bepaalde tradities. We laten je met behulp van video's een aantal van die gebruiken en rituelen zien die mensen uitvoeren om in het nieuwe jaar meer geluk, rijkdom en andere dingen van hun leven te krijgen.

In Mexico [es] branden sommige mensen kaarsen en wierook en ze nemen “kruidenbaden” voor geluk en rijkdom in het nieuwe jaar. In de volgende video vertellen handelaren over de oud-en-nieuwproducten die het best verkopen, zoals een mengsel van zeven kruiden of een pakket met kaarsen, wierook, gebed en wijwater, en ze vertellen ook dat de verkoop dit jaar slecht was. Misschien branden ze zelf op oudejaarsavond een kaarsje om wat geluk af te dwingen.

Speciale maaltijden vormen vaak een traditie: sommige mensen maken de in Sandusky, Ohio, bedachte [en] Duitse nieuwjaarspretzel. Het recept op video [en]:

In Spanje is het traditie om 12 druiven te eten, één voor iedere klokslag van middernacht. In deze video [es] zie je een familie die aan tafel zit, met de 12 druiven aan een spies. Ze proberen vast te stellen wat de beste techniek is om één druif per seconde te eten:

De volgende familie [es] hanteert een iets andere techniek: ze leggen de druiven voor zich en richten zich op de 12 klokslagen die worden uitgezonden op tv:

Deze video uit Peru laat de Zuid-Amerikaanse traditie zien waarbij mensen over straat rennen met een koffer. Zo willen ze ervoor zorgen dat ze in het nieuwe jaar veel zullen reizen:

Moldavië, bij Roemenië, kent de traditie van de beer, een dans waarin de geboorte en herleving van de seizoenen [en] wordt uitgebeeld:

Joy of Ritual heeft een aantal van haar favoriete nieuwjaarstradities van over de hele wereld op haar vlog geplaatst [en]:

Voor iedereen een gelukkig nieuwjaar! Welke tradities zijn er in het deel van de wereld waar jij woont? Heb je oud en nieuw op een speciale manier gevierd? Als jouw nieuwjaarsdag niet op 1 januari valt, wanneer is het dan? Als je ons die informatie wilt vertellen, laat dan een bericht achter.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.