Peru: Zware regenval en aardverschuivingen in Cusco

Op dinsdag 26 januari, na een regenachtige week en na drie dagen onophoudelijke regen, is in de regio Cusco in Peru voor 60 dagen de noodtoestand afgekondigd [es] om de opruimwerkzaamheden te versnellen en om de duizenden mensen (lokale bewoners en toeristen) te helpen die door de overstromingen en de aardverschuivingen zijn getroffen.

Foto van Carlos José Rey van Living in Peru, met toestemming gebruikt

Foto van Carlos José Rey van Living in Peru, met toestemming gebruikt

Het is nog te vroeg om een officiële schatting te maken van de omvang van de schade, maar er zijn meldingen dat, als gevolg van de meer dan 40 aardverschuivingen, veel wegen in Cusco zijn geblokkeerd en meer dan 9.000 hectare land en oogst, huizen en infrastructuur zijn verwoest, en dat er bovendien drie doden zijn gevallen. Verder zijn bijna 2.000 toeristen gestrand [en], die momenteel met legerhelicopters worden geëvacueerd [en].

Plaatselijke Twitteraars waren sinds de vroege ochtend vooral bezig met verslag doen van het laatste nieuws in de rampgebieden en het publiceren van foto's en video's, bijna in realtime. Onder de meest actieve Twitteraars waren Marco A. Moscoso (@Markopunk [es]) en @Apu_Rimak [es], die beiden in het gebied wonen en de hele dag hebben getwitterd. @markopunk [es] schreef bijvoorbeeld:

En Pisac ha colapsado el puente principal. El puente está inclinado. Maizales y viviendas han sido inundadas. link

Izcuchaca, inundaciones en viviendas y hospital. Dos heridos por colapsamientos de viviendas. link

Seda Cusco comunica que en Saylla se han caido dos postes de alumbrado público que ha obstruido el bombeo de agua. link

De belangrijkste brug in Pisac is ingestort. De brug helt over. Oogsten en huizen zijn onder water gelopen.

Izcuchaca, overstromingen in huizen en in het ziekenhuis. Twee gewonden doordat een huis is ingestort.

Cusco staat in verbinding met Saylla, twee lantaarnpalen zijn omgevallen en blokkeren het wegpompen van water.

Gebruiker @Apu_Rimak [es] schrijft:

Desde el Gobierno Regional del Cusco, se acaba de declarar en emergencia la región. link

De regionale overheid in Cusco heeft de noodtoestand afgekondigd voor de regio

Ook bloggers hebben over de gebeurtenissen geschreven. Derik van het blog Crío de la Niebla [es] plaatste twee video's en schreef:

Aunque estamos en temporada de lluvias, lo que está sucediendo está más allá de lo normal. Hoy los medios de comunicación informan que el Gobierno ha declarado el estado de emergencia en los departamentos de Apurímac y Cusco.

Una vez más es importante actuar y, al mismo tiempo, reflexionar respecto a si estamos preparados o preparándonos, por lo menos, para una catástrofe que podría ocurrir en cualquier momento.

Het is het regenseizoen, maar wat er nu gebeurt is niet normaal. In de media werd vandaag gezegd dat de regering de noodtoestand heeft afgekondigd in de departementen Apurímac en Cuxco.

Ook nu is het weer belangrijk om in actie te komen, maar ook om na te denken over of we wel voorbereid zijn, of in ieder geval bezig zijn ons voor te bereiden, op een ramp die elk moment kan plaatsvinden.

De gepubliceerde video's zijn gefilmd door YouTube-gebruiker Multimediantonio, die de video's beschrijft als “waar niemand verslag van heeft gedaan”. Deel 2 staat hier [es].

Het district Huacarpay in Cusco is letterlijk van de kaart verdwenen. Door het meer en de rivier staat het hele district nog steeds onder water. Duizenden mensen zijn getroffen, ze slapen zonder bescherming in de bergen.

Laura Arroyo van het blog Menoscanas [es] schrijft:

El mismo Premier ha afirmado, el día de hoy, que hubo fallas en la prevención de estos desastres. Bueno pues, es hora de que deje de haberlas pues las facturas son costosas. Una vez más, la política de reacción nos demuestra que es insuficiente. No podremos evitar que más desastres naturales causen perjuicios en el Perú, pero podríamos evitar que los mismos sean tan grandes.

De president heeft verklaard dat er fouten zijn gemaakt in het voorkomen van deze rampen. Het is tijd dat er een einde komt aan die fouten, want ze zijn kostbaar. En weer blijkt de reactie onvoldoende. We kunnen niet voorkomen dat Peru wordt getroffen door natuurrampen, maar we kunnen wel voorkomen dat ze zo omvangrijk zijn.

Belangrijke nieuwsbronnen in het Engels zijn te vinden op de sites Living in Peru, Stu en Perú en KnK Explore [en]. Deze sites publiceren de informatie ook geregeld op Twitter via @livinginperu, @stuenperu en @jkwak [en].

De media publiceren speciale nieuwspagina's over de ramp, zoals de kranten El Comercio en La República [es]. Ze geven niet alleen informatie over de aardverschuivingen in Cusco, maar ook over de departmenten Apurímac en Puno. De reddingswerkzaamheden zijn vooral gericht op de gestrande toeristen in Machu Picchu en de Heilige Vallei van de Inca's. Verwacht wordt dat de reddingswerkers de getroffen en geïsoleerde lokale bewoners zullen bereiken.

Door dit nieuws vragen veel mensen zich af hoe het zit met rampenplannen voor noodgevallen. Het land heeft ook te lijden gehad van het fenomeen El Niño, waarna veel zaken niet zijn gerepareerd. Steunmuren moeten nog worden herbouwd, hellingen moeten nog opnieuw worden bebost en er moeten nog dingen worden verplaatst. Maar met de komst van deze hevige regenval vragen veel mensen zich af of het mogelijk is om preventieve maatregelen te nemen, om te voorkomen dat de gevolgen zo ernstig zijn.

Isabel Guerra [es] heeft een bijdrage geleverd aan dit artikel.
Vertaling van Spaanse citaten: Eduardo Ávila

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.