Jordanië: Twitteraars maken reclame voor hun land

Jordaanse gebruikers van de microblogsite Twitter hebben, in navolging van een initiatief van Twitteraars in andere Arabische landen, een hash tag gecreëerd en gebruikt om een top 50 te maken van wat ze het mooiste vinden aan hun land. #Top50Jo [en – alle links] trok al snel tientallen, zo niet honderden, deelnemers uit heel Jordanië die graag in maximaal 140 tekens vertelden welke grote en kleine dingen Jordanië zo mooi maken.

Farah van het blog Observations of a Jordanian plaatste een lijstje van haar favoriete dingen op haar blog:

- Dat iedereen die je ontmoet iemand kent die jij ook kent

- Dat iedereen een “oom” heeft met een belangrijke functie in de regering

- Dat onze koningin een account heeft op YouTube en Twitter en zelfs haar bijdrage heeft geleverd aan de #Top50Jo

- Dat je via Twitter klachten kunt indienen bij de burgemeester van Ammen: @MayorOfAmman

- Dat iedereen zowel in goede tijden als in slechte tijden elkaar opzoekt

Naseem Tarawnah van The Black Iris zette een link naar #Top50Jo op zijn blog als “mentale onderbreking van alle cynicisme en de dagelijkse realiteit die je soms doet vergeten hoe geweldig Jordanië eigenlijk is”. Roba Al-Assi van And Far Away nam een paar Twitter-berichten over en deelde ze in categorieën in:

- Het Jordaanse volkslied aan het einde van de uitzending van de Jordaanse tv

- De serene oproep tot gebed die door heel Amman klinkt.. en natuurlijk het weer..dat is ongeëvenaard!

- Mansaf [een Jordaans gerecht] :-) Dat lijkt me logisch

- De opwinding van de kinderen op hun eerste dag van het Offerfeest, mooi aangekleed, op straat, terwijl ze elkaar bekijken en verdringen rond cadeautjes en speeltoestellen.

Zelfs de Jordaanse koningin Rania deed mee aan de tweet-a-thon. Zij plaatste een foto van haarzelf met Abu Ahmad, een legendarische inwoner van Amman die pinda's verkocht in het centrum en onlangs is overleden. Twee Jordaanse Twitteraars willen nog een stap verder gaan met het initiatief en zijn van plan om te filmen wat mensen zo mooi vinden aan Jordanië:

“We zijn begonnen met #Top50Jo. Laten we het nu op video vastleggen. Doe met ons mee en film wat je zo mooi vindt aan Jordanië.”

Wat als hobby is begonnen door een Jordaanse Twitteraar (volgens sommigen was het @shusmo), is uitgegroeid tot een trend die is overgenomen door Egyptische en Libanese gebruikers die hun eigen hash tags hebben gecreëerd, een trend die door bloggers en het koninklijk huis is omarmd en die nu heel creatief offline verdergaat. De wegen van Twitter zijn inderdaad ondoorgrondelijk!

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.