Tunesië: Student in gevangenis na interviews met media

Op 22 oktober 2009 verdween de 24-jarige Tunesische student Mohamed Soudani nadat hij interviews had gegeven aan Radio Monte Carlo International en Radio France International.

Soudani was 18 dagen lang vermist totdat de politie zijn familie ervan op de hoogte stelde dat hij gevangen zit in de Murnaguiya-gevangenis, ongeveer 15 km van de hoofdstad Tunis.

Volgens bronnen heeft de politie de familie van Soudani ook verteld dat hij tijdens zijn detentie zonder juridische bijstand terecht had gestaan en veroordeeld was vanwege “verstoring van de openbare orde”; hij werd veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf. Ze kregen ook te horen dat hij inmiddels in hoger beroep was gegaan tegen zijn straf.

Toen Soudani op 6 december voor de rechter stond, ontkende hij schuldig te zijn aan de aanklachten die tegen hem ingediend waren en verklaarde hij dat hij agressief gemarteld was tijdens zijn buitengerechtelijke detentie. Zijn advocaten vroegen om een verdaging zodat ze de zaak konden bestuderen, en ze verzochten om vrijlating op borgtocht. Het verzoek om borgtocht werd afgewezen en de rechtszaak werd verdaagd tot 14 december 2009.

Soudani werd geïnterviewd over zijn vroegere activiteiten als studentenleider in de studentenvakbond van Tunesië. Hij was afgelopen jaar met vier andere studenten betrokken bij de 56 dagen durende hongerstaking [en] waarmee ze hun recht om terug naar school te gaan opeisten. Ze hebben ook een dagelijks blog [en] bijgehouden waarin ze hun ervaringen tijdens de hongerstaking opschreven; dat blog werd in Tunesië gecensureerd.

Er zijn een Facebook-groep [en] en een blog [en] opgericht om Mohamed Soudani te ondersteunen in de ontberingen die hij nu meemaakt.

Nasser Weddady heeft geholpen met dit bericht.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.