Slowakije: Kolen die niet branden

De krant SME berichtte op 22 december over dit verhaal [sk]:

Op een avond stopte er een Poolse vrachtwagen met kolen voor het huis en de winkel van Anna Pitáková. Er kwamen een stel mannen binnen om de zakenvrouw te vragen of ze niet wat kolen wilde kopen. Toen ze hun vertelde dat ze die niet nodig had, vroegen ze haar om water voor de koffie. Ze zeiden dat hun auto kapot was en dat ze in het dorp moesten blijven slapen.

‘s Morgens kwamen ze weer naar de winkel. Ze zagen eruit of ze het koud hadden en zeiden dat ze de kolen voor 15 in plaats van 10 euro per 100 kilo konden verkopen en dat zij het dan naar de kelder brachten: ze moest het wel kopen, anders zou de auto niet van zijn plek kunnen komen.

Uiteindelijk kocht ze de kolen voor 8 euro en ze maakte ook nog thee met rum voor hen.

In het weekend ontdekte ze dat de kolen niet wilden branden. Zelfs niet als ze gemengd werden met hout of zwarte olie. En ook het schoonmaken van de schoorsteen hielp niet. Vier dagen lang lukte het haar niet haar huis te verwarmen, totdat ze de oude kolen opgroef die onder de nieuwe begraven lagen.

“Er zullen misschien mensen zijn die me uitlachen, maar sommige anderen zijn nog slechter af – ik heb tot bijna de helft van de prijs afgedongen.”

Die anderen waren ook voor de gek gehouden – door mannen met tenminste zes vergelijkbare auto's – en zij hadden 15 euro per 100 kilo niet-brandende kolen betaald. De normale prijs voor kolen is (maar dan zonder zulk gemakkelijk vervoer) ongeveer 17 euro.

De plaatselijke politie heeft geen meldingen van fraude binnengekregen, hoewel de bedonderde mensen honderden euro's verloren hadden.

Hieronder volgen wat opmerkingen (sk) van Slowaakse lezers:

janosp:

In Polen kregen ze beslist geen kans om zulke kolen te verkopen, ze moesten naar Slowakije om dommeriken te vinden.

HOVADO:

Dat ze bedonderd zijn, is niet zo'n groot probleem. Het probleem is dat het deze arme zielen niet kan schelen. Iedereen houdt zich stil, niemand heeft een aanklacht ingediend, dus ik krijg het gevoel dat beide kanten tevreden zijn.

ay:

Ik neem aan dat de dame in kwestie een kwitantie of iets dergelijks heeft, dus ze zou zonder problemen een aanklacht kunnen indienen ;)

Jemenlyn:

Ik kom oorspronkelijk uit Orava [en], ook al kom ik er nu niet vaak meer. Maar het verbaast me altijd weer hoe diepgeworteld het wantrouwen, of zelfs de vijandigheid, jegens Polen is. Dit geval is niet het eerste en zal niet het laatste zijn. (Iemand zei eens dat Pools geen nationaliteit is, maar een carrière.) [Maar bij andere berichten noemen diezelfde mensen hun misschien wel ‘redders van de westerse cultuur’ of ‘Slavische bloedbroeders.]

andy25:

Nu kan dit vrouwke de uitgespaarde emissie verhandelen :D

frank zappa:

Dit voorbeeld laat zien wat een domme natie er in Slowakije woont, en dat zulke dommeriken stemrecht hebben.

dujlujhuj:

Zijn mensen nog steeds niet gewend aan het label “made in Poland”? Ze weten niet dat als een Pool zegt dat het regent, dat het nodig is om naar buiten te gaan en te controleren of het wel echt regent?

rizlon:

Kolen branden niet in zulke kleine kachels. Het zijn technische kolen die in hoge kachels gebruikt moeten worden, kachels die voor veel hogere temperaturen gemaakt zijn. [Een andere theorie heeft het over steenafval uit een koolmijn.]

karol34:

Mensen vergeten vaak de gouden regel: als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk niet waar.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.