Venezuela: Het interactieve werk van kunstenaar Jesus Soto

De Venezolaanse kunstenaar Jesús Soto (1923-2005) is vooral bekend van zijn kinetische kunstwerken en deze werken zijn een van de bekendste voorbeelden van Latijns-Amerikaanse moderne kunst. Soto werd geboren in Ciudad Bolívar in Venezuela, waar hij zijn carrière begon als schilder van bioscoopposters. Hij volgde opleidingen in de steden Caracas en Maracaibo, maar zijn carrière kwam pas echt van de grond in Parijs. Zijn bekendste werken zijn de “penetrables”, interactieve sculpturen die bestaan uit een reeks vierkante, dunne, bungelende plastic buizen in glimmende kleuren waar het publiek doorheen kan lopen.

Foto van een kind in een werk van Soto; foto van Alé, gebruikt onder een Creative Commons-licentie

Foto van een kind in een werk van Soto; foto van Alé, gebruikt onder een Creative Commons-licentie

Volgens kunstkenners is de kunst van Soto onlosmakelijk verbonden met de kijker, die actief deel uitmaakt van het werk van de kunstenaar. De illusie en de zintuiglijke waarnemingen worden gecompleteerd door de waarnemingen van de hersenen door te kijken, te voelen en onderdeel te worden van het kunstwerk. Venezolaanse bloggers en de online gemeenschap in het algemeen eren zijn kunst met artikelen, recensies en video's die in musea en in de kunstwerken zelf zijn gefilmd, terwijl ze uitleggen wat de betekenis van het werk van Soto is voor hun cultuur, landschap en dagelijks leven.

In zijn blog Literanova [es] gaat Eduardo Casanova iets dieper in op het leven van Soto en biedt hij inzicht in de geschiedenis van zijn geboortestad:

Jesús Rafael Soto nació en Venezuela, en 1923, en una población cargada de historia: Ciudad Bolívar, donde se instituyó la prensa escrita y se fraguó la creación de la llamada Gran Colombia (…) Era una población aislada, sin museos ni actividades del arte. El mismo ha dicho que aprendió solo el arte de la pintura. Deja su ciudad natal y viaja a Maracaibo, en el occidente del país, para encargarse de la dirección de una escuela de artes plásticas. En 1950 se va a París y allí comienza su carrera de artista creador de nuevas formas.

Jesus Soto werd in 1923 geboren in een stad met een rijke geschiedenis: Ciudad Bolívar, waar de pers voor het eerst in de geschiedenis van het land werd vrijgegeven en waar de aanzet werd gegeven voor de vorming van Groot-Colombia. Het was een geïsoleerde gemeenschap, zonder musea of kunstactiviteiten. Hij zei altijd dat hij zichzelf leerde schilderen. Hij verliet zijn geboortestad en ging naar Maracaibo, in het westen van het land, waar hij directeur van een kunstopleiding werd. In 1950 ging Soto naar Parijs en daar begon hij nieuwe (kunst)vormen te creëren.
Foto van de Soto Sphere in Caracas; foto van Guillermo Ramos Flamerich, gebruikt onder een GNU Free Documentation-licentie

Foto van de Soto Sphere in Caracas; foto van Guillermo Ramos Flamerich, gebruikt onder een GNU Free Documentation-licentie

Op het YouTube-kanaal van VenezuelaTuya [es] staat een voorbeeld van hoe het voelt om door een kunstwerk in het Jesús Soto Museum in Ciudad Bolívar te lopen:

Ook het blog Talento Venezolano [es] maakt ruimte vrij om over de kunstenaar en zijn bekendste creaties te schrijven:

En 1967 creó la primera obra de la serie Penetrables, la cual consiste en instalaciones de tubos de plástico a través de los cuales el espectador se siente en un espacio mágico. Ambas obras que pudieron admirarse en el Museo de Arte Moderno, en el Grand Palais y el Centro Pompidou de París.

In 1967 maakte (Soto) zijn eerste “penetrable”, plastic buizen die de kijker het gevoel geven dat hij of zij zich in een magische ruimte bevindt. Beide werken werden tentoongesteld in het Museum van Moderne Kunst, het Grand Palais en het Centre Pompidou in Parijs.

YouTube is ook gebruikt door mensen om te laten zien hoe ze contact maken met en reageren op het werk van Soto. Vooral kinderen reageren op hun eigen manier op de artistieke ervaring in het werk van de kunstenaar, zoals in de video's hieronder wordt getoond en gedeeld.

YouTube-gebruiker elizaul1:

En YouTube-gebruiker skaracas:

Bezoek de website [en] van de kunstenaar voor nog meer galerieën en meer informatie.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.