Thailand: In een gevangenis in Bangkok

Gary Graeme Jones [en – alle links] zit gevangen in de Bang Kwang-gevangenis. Het beruchte Bangkok Hilton. Veel mensen hebben erover gehoord, maar ze realiseren zich niet welke nachtmerrie deze naam oproept.

Vrienden van Gary hebben een blog opgezet om brieven en andere verslagen van Gary te publiceren. De Bang Kwang-gevangenis is de centrale, extra beveiligde mannengevangenis in Thailand. Veel gevangenen in deze gevangenis zijn buitenlanders die betrokken waren bij drugssmokkel. Wie is Gary?

Gary is een Britse staatsburger, getrouwd met een Thaise en vader van vier geadopteerde kinderen. Hij is geboren in 1950 en zit een levenslange straf uit voor het smokkelen van 2,4 kg heroïne. Dat is wat er op de website staat. Gary bleek welbespraakt en intelligent en hij sprak onomwonden over de behandeling van gevangenen, niet alleen in de Thaise gevangenissen, maar overal ter wereld. We zullen hier fragmenten uit de brieven van Gary, beschrijvingen van zijn medegevangenen en waar mogelijk foto's publiceren en zo zullen we langzaam maar zeker een beeld krijgen van Gary en zijn leven.

Het gevangenisblog van Gary wordt niet vaak bijgewerkt. Maar af en toe wordt er belangrijke informatie gepubliceerd over de omstandigheden van de gevangenen in Bang Kwang. Deze blogartikelen hebben geholpen de aandacht te trekken van de reguliere media, van burgermaatschappelijke groeperingen en van het publiek en zorgen er zo voor dat de basisrechten van de gevangenen worden gegarandeerd.

Tijdens de paniek rond de Mexicaanse griep een paar maanden geleden, stelde Gary journalisten op de hoogte van de milde uitbraak van Mexicaanse griep in de gevangenis:

Het nieuws heeft ons bereikt dat er H1N1 (Mexicaanse griep) in de gevangenis is uitgebroken en dat er mensen zijn overleden. Op 13 juli waren 2 gevangenen direct aan het virus overleden, was ook een gevangenbewaarder overleden en lag een tweede gevangenbewaarder in ernstige toestand in het ziekenhuis (hopelijk is hij inmiddels volledig hersteld).

Ik heb ook berichten ontvangen dat de Thaise Dienst Justitiële Inrichtingen instructies heeft uitgevaardigd dat alle personeelsleden en gevangenen gezichtsmaskers moeten dragen (niet-Thaise gevangenen moeten hiervoor 100 Baht [2 euro] betalen).

Dit artikel werd door veel websites overgenomen. Zelfs reguliere journalisten berichtten erover. Volgens Gary waren de gevangenisautoriteiten hierdoor gedwongen om een aantal cruciale gezondheidsmaatregelen door te voeren in de gevangenis om de verspreiding van de Mexicaanse griep tegen te gaan.

Vorige maand schreef Gary over de vermeende executies van gevangenen in Bang Kwang. Hij bracht ook de corrupte praktijken van de gevangenisautoriteiten aan het licht.

Nu de gevangenen hebben gezien dat executies op elk moment plaats kunnen vinden, betalen de meeste van de 24 mensen op de lijst hieronder een “levensverzekering” aan commandant Bunlom Conwichet. Dit is smeergeld om te voorkomen dat de namen van deze ongelukkige zielen niet bovenaan de lijst voor de dodelijke injectie komen te staan.

Mensenrechtenactivisten en bloggers wezen op het belang van deze onthulling. Ze eisen nu een officieel onderzoek naar deze kwestie.

Het blog van Gary biedt niet alleen een zeldzaam kijkje in het leven van de gevangenen in Bang Kwang. Het laat ook zien dat blogs kunnen worden gebruikt om beleidswijzigingen af te dwingen, zelfs in de gevangeniscel.

1 reactie

Discussieer mee

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.