Saudi-Arabië: Burgers woedend over doden door overstroming

De een na grootste stad van Saudi-Arabië, Jeddah, werd vorige week getroffen door zware overstromingen en het dodental is opgelopen tot boven de honderd [en]. De slechte infrastructuur en het wanbeleid met betrekking tot werkzaamheden in de stad [en] krijgen de schuld en duizenden mensen hebben zich aangesloten bij een Facebook-groep die kritiek levert op de autoriteiten. Ook veroordelen bloggers in Saudi-Arabië luidkeels de plaatselijke overheid, zoals in dit artikel is te lezen.

albaraa1994 heeft deze video van de overstroming op YouTube geplaatst:

Saad Al Dosari zegt [en]:

Als iemand een studieboek wil schrijven over fouten die gemaakt worden bij projectmanagement, dan vindt hij voorbeelden te over in deze overjarige bruid van de Rode Zee:  Jeddah. Fouten in projectmanagement, dat is de enige verklaring die ik kan vinden voor wat er afgelopen week in Jeddah is gebeurd. Er zijn miljoenen en miljoenen rialen uitgegeven aan projecten die ultramoderne infrastructuur beloofden voor de stad die zo lang vergeten werd. En raad eens wat er gebeurt: die projecten waren niet bestand tegen vier uur regen!

Ahmed Al Omran zegt [en]:

Dit zou niet gebeurd zijn als de mensen uit Jeddah inspraak hadden in de manier waarop hun stad wordt bestuurd. Dit zou niet gebeurd zijn als er openheid en verantwoordelijkheid was met betrekking tot de manier waarop ons land wordt geregeerd. Ik ben meer dan woedend en vindt het allemaal ronduit walgelijk.

Volgens MuSe [en]:

Ironisch genoeg zijn de meeste doden niet-Saudisch en arm, zelfs de dood weet hoe hij moet discrimineren. Er moeten de komende dagen heel wat koppen gaan rollen, veel ontrouwe en corrupte ambtenaren, maar ik ben er niet optimistisch over, ze blijven gokken op onze vergeetachtige aard.

Najla is laaiend [ar]:

ما حصل في جدة .. جريمة قتل..
Wat er in Jeddah is gebeurd… is moord…

Zuhair Alghamdi heeft een idee [ar]:

والأمر يتكرر كل عدة سنوات ولا افهم كيف لا يتم دراسة تلك الحوادث السابقة بجدية ووضع الحلول وخاصة أن الحالة لا تصل إلى ما تتعرض له دول مثل الفلبين وأندنوسيا مثلا حيث الأمطار الغزيرة حدث معتاد طوال السنة. وربما لو استعنا بخبراء من تلك الدول بدل أن نقع في نفس المشكلة كل عدة أعوام.

Dit herhaalt zich om de zoveel jaar en ik begrijp niet waarom eerdere incidenten niet serieus bestudeerd worden en waarom er niet naar oplossingen wordt gezocht, vooral omdat de situatie niet zo ernstig is als in landen zoals bijvoorbeeld de Filipijnen en Indonesië waar normaalgesproken het hele jaar door zware regens voorkomen. Misschien moeten we deskundigen uit die landen inhuren, in plaats van om de zoveel jaar weer met hetzelfde probleem te maken te krijgen.

Eman Al Nafjan doet een suggestie [en]:

De zware regens veroorzaakten overstromingen door de manier waarop de stad wordt bestuurd. Er gaan miljoenen naar de infrastructuur van de stad om riolen te graven en leidingen te leggen en wegen te verharden, maar tegen de tijd dat er materiaal aangeschaft moet worden en er aannemers ingehuurd moeten worden, is er niet genoeg geld meer. De afgelopen jaren hebben de mensen uit Jeddah erover geklaagd en gemopperd. […] Ik stel voor dat de koning de gemeente Jeddah overdraagt aan ARAMCO, net zoals hij dat deed met KAUST (King Abdullah University of Science and Technology [en]) toen duidelijk werd dat ambtenaren de begroting afroomden.

KAUST ligt dichtbij Jeddah en een sommige studenten hebben geschreven over de gevolgen van de regen op de KAUST-campus. Eric zegt [en]:

Vanochtend brak, na een best romantische onweersbui, de hel los; net als een handjevol huizen dat losbrak. […] Toen ik me had afgesloten van de sirenes en de indrukwekkende rijen hulptroepen langs de straten, kon ik de schade van deze verder onschuldige regenbui in me opnemen. Er stond een halve meter water in de straten, alle vrouwen waren uit hun woning geëvacueerd (en voor minstens een week naar Jeddah gestuurd), en tien mannelijke studenten kregen een ander onderkomen omdat hun woningen “onbewoonbaar” waren geworden (met andere woorden, die huizen hadden niet alleen lekkage, maar er waren midden in de nacht hele plafonds naar beneden gekomen als gevolg van de hoeveelheid water). Om kort te gaan: KAUST was in enkele uren tijd veranderd in een vluchtelingenkamp.

Een andere student van KAUST, Nathan, schrijft [en]:

Zware regenval is net een natuurramp, omdat de infrastructuur hier niet is gemaakt om water aan te kunnen. Huizen overstroomd, straten overstroomd, en het mobiele netwerk lag een tijd plat. De hoeveelheid regen was ongelooflijk, er viel 7 à 8 centimeter in iets minder dan een uur. Volgens het weerkanaal krijgt Jeddah maar 54 mm regen per jaar – we hebben de hoeveelheid van anderhalf jaar in één enkele nacht overtroffen!

Ibrahim Hudaif vraagt zich af [en]:

Hebben ze wel een rampenplan voor Shaheen, het supercomputercentrum [en], op KAUST?

Tenslotte verduidelijkt Ahmad Qushmaq waarom deze overstromingen een beetje anders [ar] zijn:

إن ما يميز “فضيحة” الأربعاء هو استخدام التكنولوجيا لتوثيق العورات التي كشفت.

Wat het schandaal van woensdag onderscheidt, is het gebruik van technologie om de blootgelegde zwakheden vast te leggen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.