Midden-Oosten/Noord-Afrika: Mexicaanse griep, vaccinaties en complottheorieën

Veel landen zijn met vaccinatieprogramma's begonnen om de verspreiding van de Mexicaanse griep tegen te gaan. Met het aantal besmettingen nemen ook de online geruchten toe.

Saudi-Arabië bereidt zich voor op de hadj, de bedevaart waarvoor miljoenen moslims samenkomen in Mekka. John Burgess schrijft op Crossroads Arabia [en]:

De hadj begint over een paar weken en de Saudiërs doen hun uiterste best als het om de Mexicaanse griep gaat. De krant Saudi Gazette maakt melding van een conferentie voor personeel van de Saudische medische hulpdiensten om er zeker van te zijn dat alle plannen klaarliggen. In het artikel staat dat de inwoners van Mekka en Medina als eerste Saudiërs vaccinaties tegen Mexicaanse griep aangeboden zullen krijgen. Dit zou helpen om een soort barrière op te bouwen voor het geval de ziekte zich snel verspreidt.

In Turkije is de situatie minder kritiek. De Turkse blogger Erkan [en] geeft toe dat eerdere pandemieën hem meer angst inboezemden:

Ik moet zeggen dat ik geen enkel moment paniek heb gevoeld. Ik weet niet waarom. Ik maakte me meer zorgen over de krim-congokoorts of de vogelgriep [en].
Maar er is hier in Istanbul nu toch wel een lichte mate van paniek voelbaar over de Mexicaanse griep. Het is veelbelovend dat veel gewone mensen de instructies van de overheid ook echt opvolgen en zo veel mogelijk maatregelen proberen te nemen. Ze zijn niet fatalistisch en ze zijn zeker niet zo onverschillig als ik.

Ondertussen schrijft de Jordaanse blogger Qwaider op Memories Documented [en] over een complottheorie:

Een vriendin van me is een van die mensen die in alle complotten gelooft waar farmaceutische bedrijven bij betrokken zijn. Ze blijft uren doorzagen over dat vaccinaties slecht zijn en dat de bedrijven opzettelijke acties ondernemen om “de menselijke bevolking te reduceren”, te beginnen met kinderen, zwakkeren en zieken.

Hij gaat verder:

Ik denk dat de mensen bang zijn en als mensen bang zijn, dan creëren ze demonen waar ze bang voor zijn en zich bedreigd door voelen. Als mensen bang zijn, dan zoeken ze vaak houvast bij vertrouwde normen.

Maar als je ziek wordt, moet je misschien afwijken van je gewone dagelijkse routine om beter te worden…

Ik weet het niet, maar ik heb vertrouwen in de wetenschap… Echt, en ik heb meer vertrouwen in wat artsen en apothekers zeggen dan in complottheorieën, hoe veel moeite mensen ook doen om me ervan te overtuigen dat die theorieën waar zijn.

Het blog The View from Fez [en] uit Marokko heeft het volgende nieuws over de Mexicaanse griep:

Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn donderdag 42 nieuwe gevallen van Mexicaanse griep bevestigd in de steden Casablanca, Tanger, Marrakesh, Fez, Benslimane, Oujda en Meknes.

In een verklaring zei het ministerie dat het totaal aantal bevestigde gevallen hiermee op 592 komt, inclusief 297 gevallen op scholen.

Alle patiënten worden thuis verzorgd en staan onder medische controle, aldus het ministerie, dat hieraan toevoegde dat er geen gevallen met complicaties zijn. Het ministerie benadrukte dat er in Marokko nog geen gevallen bekend zijn van mensen die aan de griep zijn overleden.

De Jordaanse blogger Hareega [en] maakt een paar luchtige opmerkingen:

Ik begrijp dat de Mexicaanse griep verschrikkelijk kan zijn, maar als je 3 pakjes sigaretten per dag rookt en elke dag een enorme seder (bord) mansaf (Jordaans rijstgerecht) naar binnen werkt, dan hoef je je niet zo veel zorgen te maken over de Mexicaanse griep, want dan ga je voor die tijd aan iets anders dood.

In hetzelfde artikel gaat Hareega verder:

Tot nu toe zijn zeven Jordaniërs aan de Mexicaanse griep overleden. Tien keer zoveel mensen overleden toen ze ons nationaal elftal met 3-1 zagen verliezen van de Verenigde Arabische Emiraten. We moeten de juiste prioriteiten stellen. Voordat we het hele land gaan inenten, moeten we eerst onze voetballers naar de gevangenis sturen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.