Egypte: De tien invloedrijkste mensen

Blogger Ahmed Shokeir was verbaasd [ar] toen hij las dat Gamal Mubarak [en], de zoon en verwachte opvolger van de Egyptische president Hosni Mubarak, een van de finalisten is van de TIME 100 van 2009. Daarom heeft hij een enquête [ar] gehouden om erachter te komen wie de 10 invloedrijkste mensen in Egypte zijn.

Shokeir schrijft:

المفاجأة الحقيقة كانت في إسم الشخصية العربية التالية والتي تظهر في القائمة أيضا للمرة الأولى وتحتل المركز الثامن عشر بفارق بسيط عن الشيخ أحمد وتحصل على ثمانمائة وثلاثون ألف صوت بمتوسط 31 نقطة وهو جمال مبارك متقدماً على أسماء مثل بريتني سبيرز التي حلت في المركز الثلاثون وباراك أوباما في المركز السابع والثلاثون
De echte verrassing was de op een na invloedrijkste Arabier na sjeik Ahmed bin Zayed Al Nahyan [en], de directeur van de Abu Dhabi Investment Authority die op nummer 13 stond met meer dan 839.000 stemmen. De naam Gamal Mubarak [en] staat voor het eerst op de lijst van het tijdschrift Time, en wel op de 18de plaats, met een klein verschil (832.593 stemmen). Gamal Mubarak staat boven Britney Spears [en] (30ste plaats) en Barack Obama [en] (37ste plaats).

Zeinobia publiceerde de 10 invloedrijkste mensen in Egypte [en] volgens de enquête van Shokeir:

Ten eerste hebben we dit soort jaarlijkse lijsten niet in Egypte. Ten tweede is deze enquête gehouden via een Egyptisch blog en vormen de deelnemers dus maar een klein deel van de Egyptische bevolking. “Meer dan 120 deelnemers op zijn blog en meer dan 300 deelnemers op Facebook”. Sommigen zullen dit geen representatief aantal vinden, maar volgens mij vertegenwoordigen de meeste antwoorden verrassend genoeg de meningen van de meeste Egyptenaren.

Zeinobia bewaarde de meest interessante informatie voor het laatst – de top 9:

Op de 10de plaats met 168 punten: Hassan Shahata, coach van het Egyptische nationale voetbalelftal.
Op de 9de plaats met 181 punten: zakenman Naguib Sawiris.
Op de 8ste plaats met 200 punten: president Hosni Mubarak. “26 stemmen”
Op de 7de plaats met 200 punten: journalist Ibrahim Eissa. “46 stemmen”
Op de 6de plaats met 202 punten: zakenman Ahmed Ezz.
Op de 5de plaats met 215 punten: wetenschapper Ahmed Zowail.
Op de 4de plaats met 262 punten: tv-presentatrice Mona El-Shazely.
Op de 3de plaats met 325 punten: voetballer Mohamed Abu-Tarika.
Op de 2de plaats met 364 punten: Gamal Mubarak.

En de invloedrijkste persoon van Egypte:

De grote verrassing wat mij betreft:

Op de 1ste plaats met 496 punten: islamitisch tv-predikant Amr Khalid.
De negen hierboven hebben, met uitzondering van Ahmed Zoweil, zonder twijfel in 2009 een belangrijke en invloedrijke rol gespeeld in ons leven, maar Amr Khalid !!??

Zeinobia is zich ervan bewust dat:

deze enquête werd gehouden op het moment dat Khalid op het hoogtepunt van zijn populariteit was na zijn tv-shows tijdens de Ramadan dit jaar en dit heeft grotendeels bijgedragen aan dit resultaat. Verder is er natuurlijk de rol die religie in ons leven speelt.

Maar ze vraagt zich nog steeds af of hij de eerste plaats op de lijst verdient.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.